Pazartesi, 06 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Zincir Market Grupları İstanbul

3. Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı

Metro Türkiye, balık neslinin devamından, coğrafi işaretli ürünlere, gıda israfını önleyen çalışmalardan Türk mutfak kültürünün gelişimine kadar sürdürülebilirlik adına pek çok çalışmaya imza attı.

3. Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı

Metro Türkiye, 28 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki sürdürülebilirlik performansını değerlendirdiği raporun üçüncüsünü yayımladı. 1990’dan beri Türkiye’de olan ve bugün 20 ilde 36 satış noktasıyla varlık gösteren Metro Türkiye, yürüttüğü projelerle Türk mutfak kültürünü korumayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. 4 binin üzerinde çalışanı ve 3.500 tedarikçisi bulunan Metro, sürdürülebilir bir ekonomi için yaptığı çalışmalarla da dikkat çekiyor.

Uluslararası ölçekte en yaygın kullanılan raporlama çerçevesi olan Global Reporting Initiative (GRI) G4 Standardı’nın temel seçeneğine uygun olarak hazırlanan raporda, şirketin globalden gelen; sorumlu kurumsal vatandaşlık, sorumlu işveren, sorumlu satın alma ve sorumlu operasyon ilkelerini kapsayan sürdürülebilirlik stratejisiyle yürütülen faaliyetleri değerlendirildi. Raporda Metro Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler projesine, hayvan refahına ve balık neslinin devamına yönelik çalışmaları ile gıda israfını engelleyen çalışmalarına yer verildi.

Metro’nun üçüncü raporuyla ilgili konuşan Metro Global Yürütme Kurulu Üyesi Kubilay Özerkan şunları söyledi: “Metro’da insanı odağımızda tutarak çevreye saygılı iş yapıyor, bizi biz yapan yerel değerleri koruyarak anlamlı bir iz bırakmak için çalışıyoruz. Mükemmelleşmenin hiçbir zaman sonu gelmeyecek bir yolculuk olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple anlamlı izler bırakma çabalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Yöresel ürünlere verdiği değer kapsamında 2012 yılında başlattığı Coğrafi İşaretli Ürünler projesi kapsamında, üreticilere sağladığı danışmanlık, eğitim ve teşviklere devam eden, 5. Türk Patent Ödülleri'nde Coğrafi İşaret Tanıtımına en fazla katkı sağlayan şirket ödülü alan Metro, 2017’de raflarında yer verdiği coğrafi işaret alan veya aday ürün sayısı 2016’ya göre %60 artarak 85’e yükseltti.

Balık kaynaklarının sürdürülebilirliği için daha önceki yıllarda “Anasına Bak Kızını Al” ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile birlikte “Palamutlar Nerede?” projesini hayata geçiren Metro, raflarında yer alan lüfer, palamut, hamsi ve istavriti kooperatiflerden de tedarik ediyor. Türkiye’de ilk kez QR kod etiket sistemiyle balığın %100 izlenebilirliğini sağlayan ve bunu QR barkod ile müşterilerinin bilgisine sunan şirket, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’ne (Sür-Koop) bağlı kooperatiflerle ve balıkçılarla el ele vererek “Bugünün Balığını Yarına da Bırakalım” projesini yürütüyor. Metro, QR kodu ile balık izlenebilirliğini sağladığı gibi, kırmızı ette de tedarikçi, veteriner, kesim evi, kesim tarihi gibi bilgilerle kırmızı ette de izlenebilirlik imkânı sunuyor.

Metro Türkiye, hayvan ırklarının korunması adına yürüttüğü “Kırklareli Kıvırcık Kuzu” projesi ile nesli tehdit altında olan yüksek kaliteli bu türün korunmasını da destekliyor. Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri İl Birliği, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, Kırklareli Ticaret Borsası, Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle geliştirdiği proje sayesinde bölgede 6.000’e kadar gerileyen Kırklareli Kıvırcık Kuzu türünün sayısında artış sağlandı. Ayrıca, bu kuzu türünden üretilen ürünlerin Coğrafi İşaret kapsamında tescili için de çalışmalar başlattı.

Sektörün en önemli sorunları arasında yer alan gıda kaybı ve atıkları konusuna da yer veren raporda Metro’nun bu konuyu etkin bir şekilde yönettiğine ve Metro Gıda Hareketi projesine de değinildi. Metro Türkiye, üreticiden mağazalara gıda kayıp ve atıklarını en aza indirmek hedefiyle, tüketim analizleri yaparak ve üreticilerle iş birliklerine giderek doğru miktar, kalite ve özellikte, planlı üretim yapmalarına katkıda bulunuyor. Sektörde öncü 50’nin üzerinde şef ve restoran işletmecisiyle güçlerini birleştirerek Metro Gıda Hareketi’ni başlatan şirket, bu projesiyle kamuoyunda gıda atık ve kayıpları ile ilgili bir farkındalık yarattı. TÜBİTAK ile ortak yürüttüğü araştırma sonuçlarını ve şeflerin gıdanın israf olmaması için hayata geçirdiği uygulama ve önerilerini on binlerce tüketici ile paylaştı.

Metro Grup’un hedefleri, taahhütleri ve uluslararası standartlar doğrultusunda su konusunda farkındalıkları artırmak amacıyla, “Metro Su Hareketi”ni başlattı; su ve finansal tasarruf sağlayacak ipuçlarını duyurarak paydaşlarını harekete geçmeye teşvik etti.

Şirketin palm yağı, kağıt ve ağaç içeren ürünleri alma politikalarından da bahsedilen raporda ayrıca enerji tüketimi, sera gazı emisyonları ve atık oluşumunu azaltan uygulamaları ile çalışan sayıları, işçi sağlığı ve güvenliği açısından da performansını mercek altına alınıyor. Şirket 2017 yılında yaklaşık 1.352.000 kWh yenilenebilir enerji üreterek, geçtiğimiz iki yıla kıyasla üretimde yaklaşık 5 kat artış sağladı. 4.159 ton gıda dışı atığın tamamında geri dönüşüm veya geri kazanım sağladı.

Bölge: Etiketler:
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE