Pandemi Emlak Sektörünü Nasıl Etkiledi
Modern Sanayi Merkezi projesinin inşaatı hızla ilerliyor. Alzamil Yatırım Müdürü Ogeday Çuhadar, Sanayinin Modern Geleceği olarak ifade edilen projenin son durumu ve pandemi sonrasında emlak sektörünün geleceği ile ilgili değerlendirmelerini aktardı ...
-Ogeday Bey bize Modern Sanayi Merkezi projenizi bize anlatabilir misiniz?
Tüm detayları ile sanayi ve lojistik sektör oyuncularını hedeflediğimiz Sanayi Merkezi, Alzamil - Etiman - Haliç Sanayi Kooperatifi işbirliği ile hayata geçirilen bir projedir.
Sanayi ve iş dünyasını Esenyurt’a taşımayı hedeflediğimiz proje, modern mimarisi, kesintisiz üretim için düşünülmüş benzersiz özellikleri, kazandıran gerçek yatırım fırsatı ile oldukça ilgi görüyor.
Modern Sanayi Merkezi, 7m tavan yüksekliği, 13,5m yol genişliği, her yönden tır girişine imkân veren rampaları, yüksek tonajda depolamaya elverişli depolama teknolojisine sahip altyapısı ve ihtiyaca göre ayarlanabilir elektrik altyapısı gibi fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra kolay ödeme planları, benzersiz lokasyonu ve yüksek kira getirisi ile kazanç odaklı bir proje.
28 dönüm arazi üzerinde 110.000 m2kapalı alan olarak inşa edilen ve 76.000 m2 kullanım alanına sahip proje 200 m2’den 13.000 m2’ye her ihtiyaca uygun modüler depolama, sanayi ve üretim alanlarına sahip.
-Bu projeyle hangi sektörleri hedefliyorsunuz?
Modern Sanayi Merkezi, sanayicinin gerek üretim, gerek lojistik gerekse de depolama için ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri bir arada sunuyor. 7 metre yüksekliğindeki tavanı, 13.5 m genişliğindeki iç yolları ve döner tır rampası sayesinde tırlar tüm katlarda, rahatça dolaşabiliyor ve yükleme, boşaltma işlemleri bağımsız bölümlerin kapısının önünde yapma imkanı sunuyor.
Tavanın yüksek olması tır girişlerine imkân sağladığı gibi atölye içlerinde de ekstra kullanım alanları yaratmaya çok müsait. Üretim atölyesinin hemen üzerine yapılabilecek bir asma kat ile sanayiciler yönetim ofislerini atölyelerinin içine kurabilirler ve üretimi oradan kontrol ederek ticari işlemlerini de aynı anda sürdürebilirler.
-Sektörünüzü bize kısaca değerlendirebilir misiniz?
Türkiye'de Gayrimenkul sektörünün temel sorunu; finansal alt yapısı çok kuvvetli olmayan oyuncuların, sadece satıştan gelecek maddi getiriye güvenerek projeler yapmaları ve bu projelerin çoğunun finansal sıkıntılardan dolayı yarıda kalması dolayısı ile de o firmaların otomatikman sektörden elenmesi ve fakat projeye yatırım yapanların bu durumdan doğan mağduriyetleri.
Aslında bu durum bizim gibi güçlü ve sektöre hakim firmalar için bir avantaj oluyor. Çünkü günün sonunda sektörde gerçek oyuncular ayakta kalıyor.
-Biliyorsunuz şu anda dünyada bir pandemi yaşanıyor, bu süreçten sonra emlak sektörünü neler bekliyor?
Emlak sektöründe, artan maliyetler nedeniyle geliştirme faaliyetlerinde çok ciddi düşüş yaşadığı ve doğru orantılı olarak halihazır arzın talebi karşılayamayacağı ve fiyatların yukarıya doğru gideceği bir piyasa beklentimiz var.
Covid-19 insanlık için büyük riskler içermesine rağmen, çıkardığımız dersler ve dayanışma ruhu ile ülke olarak bu dönemi de atlatıp her yönü ile daha iyi bir seviyeye geleceğimize inanıyoruz.
-Sanayi projelerinin, konut projelerinden farkları nelerdir?
Bu projemiz dışında Başakşehir bölgesinde 3.İstanbul isimli büyük bir konut projesi de geliştirdiğimiz için yatırım imkanlarını doğrudan analiz etme şansımız var.
MSM projemize gelen taleplerdeki kira bedeli seviyesi ve projemizin satış fiyatları karşılaştırıldığında konut projelerine göre yatırımın geri dönüş hızının neredeyse %40 daha hızlı olduğunu görebiliyoruz.
MSM’nin özellikle büyük metrekarede yatırım yapacak yatırımcılara önemli bir getiri vaad ettiği çok açık.
-2019 yılı sizin için nasıldı ve 2020 beklentileriniz?
2019 yılı tüm zorluklarına rağmen, firma olarak aldığımız önlemler ve sağlıklı öngörüler sayesinde bizim adımıza başarılı bir yıldı. 2020 yılında da genel makro eokonomik durumun düzeleceğini varsayarak olumlu durumun aratarak devam edeceğini düşünüyoruz.
Ancak uluslararası boyuttaki corona virüsü/bölgesel çatışmalar vb. risklerin çok dikkatli bir biçimde takip edilmesi gerektiği de aşikar.
-Covid 19, 2020 beklentilerinizi nasıl etkiledi? Hedeflerinizde değişiklikler var mı?
Covid-19 sonrası dünyanın neredeyse tamamen dijitalleşmiş ticaretin olduğu, bununla doğru orantılı olarak özellikle lojistik faaliyetin çok ciddi ivmelendiği ve alan ihtiyacının arttığı bir dönem olacağı çok açık.
İhtiyaçların değiştiği ancak azalmadan artmaya devam ettiği ve alışverişin büyük oranda dijitalleştiği bir dünyada lojistik depolama alanlarına ve küçük-orta ölçekli üretim sahalarına da ihtiyacın artacağını görebiliyoruz
- Son olarak bu proje ile iş dünyasına neler sunuyorsunuz?
MSM önemli ticaret yollarına yakın bağlantısı olan ve sanayici/lojistikçi teknik ihtiyaçlarına göre tüm sosyal tesisleri ile birlikte dizayn edilmiş ve tüm paydaşları ile beraber olabilecekleri bir proje şeklinde kullanıcılara, yüksek kiralama talebi sebebi ile yatırımın hızlı geri dönüşünün sağlandığı bir proje olarak ise yatırımcılara önemli avantajlar sağlamaktadır.
AVMtrend
Röportaj:Türkan ÜLDES
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder