Akıllı Yaşam ve İş Alanları Sunan Projeler
Günümüz dünyasında akıllı yaşam alanları kavramı giderek genişleyen bir anlam taşıyor. Akıllı yaşam alanlarının ilk halkasını şüphesiz yaşadığımız evler oluşturuyor.
Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 800 bin adete yaklaşmış durumda. Sadece İstanbul için bu rakamın 300 bin adet olduğu varsayılıyor.
Türkiye’nin en yüksek nüfusa sahip olan ili İstanbul’daki yeni konut talebi sürekli artıyor.
Bildiğiniz üzere Avrupa Birliği tarafından iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri ile mücadele için Yeşil Mutabakat eylem planı oluşturuldu.
Hayatın her alanında sürdürülebilirlik politikalarına yön veren bu mutabakat aynı zamanda Avrupa merkezli yeni bir ekonomik model ve Eko-kent anlayışı yaratıyor.
Bu anlayış sokaktan konuta, parktan yeşil alana, ulaşımda kullanılan araçların yapısından yolların dokusuna kadar her şeyi belirliyor.
Bütün bu yaklaşım aslında yapılacak olan gayrimenkul projelerine şekil veriyor.
Gelişen teknolojilerle birlikte akıllanan cihazların sayısı her geçen gün artarken; internete bağlı ev aletleri, adını sıkça duymaya başladığımız nesnelerin interneti kavramıyla birlikte birbirleriyle iletişim kurmaya başladı.
Artık akıllı telefonlarımız üzerinden evdeki eşyalarımızı nerede olursak olalım kontrol edebiliyoruz.
Biz evde yokken, evdeki akıllı cihazlar birbirleriyle ‘konuşarak’ günlük işlerimizin bir kısmını bizim için yapabiliyorlar.
Bu akıllı cihazları seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri birbiriyle uyumlu cihazlardan oluşan bir ekosistem oluşturulması.
Bu sayede tek bir noktadan tüm cihazlarınızı kontrol edebilir, karmaşık kurulumlar ya da aracı bağlantı noktası aksesuvarlarından kurtulabilirsiniz.
Diğer önemli bir konu ise evinizde tüm odalarda sorunsuz bir internet ağına sahip olmak. İnsanlara özel binalar yapılacak:
"Örneğin bir yaşlının ya da hastanın evi farklı dizayn edilebilecek. Bu sayede akıllı evler ve akıllı yaşam alanları üretilecek ve sonrasında akıllı şehirler planlanabilir olacak"
Doğa dostu olan akıllı yaşam ve iş alanları sunan projelere talep artıyor. Dünyaca ünlü ev üreticisi Redrow tarafından yapılan araştırmaya göre, alıcıların yüzde 82’si sürdürülebilir bir ev için geleneksel bir ev yerine daha fazla ödeme yapmaya istekli olduklarını belirtiyor.
Peki “çevreci ev” nedir? Çevreci ev arayanların hayalindeki kriterler, bu doğa dostu konutların tarifini de yapıyor gibi:
• Güneş enerji paneli bulunan,
• Yeşil bina sertifikalı binada yer alan,
• Doğayla iç içe olma fırsatı sunan,
• Yağmur suyunu depolayarak israfa yol açmayan,
• Atık suları geri dönüştüren,
• Yalıtımlı,
• Havası temiz bölgelerde konumlanan konutlar…
Akıllı malzemelerin önümüzdeki dönemlerde daha çok yaygınlaşacağı tahmin ediliyor. Bugün geliştirilmeye ve üretilmeye başlanan akıllı malzemelerin önümüzdeki süreçte üretken bir şehrin bütünleştirici bir parçası haline geleceği ön görülüyor.
Yeni nesil akıllı malzemeler kullanılan parçalara ekstra işlevler yükleyebiliyor. Böylece hem yaşam alanlarında hem de maliyetlerde tasarruf sağlanabiliyor.
Aynı zamanda daha etkin binaların üretimine imkan tanınıyor. Akıllı malzemelerin kullanıldığı akıllı sistemler insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda güvenlik, sağlık, konfor ve eğlence için fırsatlar sunabiliyor.
Akıllı yaşam alanlarında, aydınlatma, sulama, ısınma ve genel enerji ihtiyaçları gibi birçok konuda tasarruf sağlanarak verimlilik artırılır.
Beklenmedik durumlarda (güvenlik sorunları, doğal afetler vs.) pratik ve hızlı çözümler üretilmesini sağlanır.
Elde edilen verilerin raporlanması ve etkin bilgi yönetimi sayesinde gelişim noktaları belirlenir ve verimlilik sağlanır. Mobil cihazlar üzerinden anlık, kolay ve etkin bir şekilde izleme ve yönetim olanağı sağlanır.
Dijital çağa uyum sağlamak için ofislerde gerçekleştirilen dijital dönüşümler, akıllı ofis kavramına ilgiyi her geçen gün arttırıyor. Akıllı ofislerde kullanılan dijital çözümler
bir taraftan kaynak kullanımında en yüksek verimliliğe ulaşmayı olanaklı kılarken, bir taraftan da çalışanların konforunu arttırıyor.
Ofislerde enerji, güvenlik, sağlık ve konfor alanlarında dijital çözümler içeren ve maliyetleri ciddi ölçüde düşürerek tasarruf sağlayan akıllı ofis sistemleri, ofiste geçirilen süreyi daha kaliteli ve ekonomik hale getiriyor.
İşyerinize ait tek veya birden fazla lokasyonda ofisiniz varsa, akıllı ofis sistemleri ile tüm lokasyonlarda enerji, güvenlik, sağlık ve konfor alanlarında maksimum fayda için dijital çözümleri hayata geçirebilirsiniz.
Tüm lokasyonları 7/24 izleyebilir, yalnızca akıllı bir cep telefonu veya tablet kullanarak lokasyonlarda istediğiniz uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle güvenlik ihlali gibi durumlarda akıllı ofis sistemleri üzerinden anlık raporlar alabilirsiniz.
Akıllı yaşam ve iş alanlarının yer aldığı projelerin yönetimi ve pazarlanmasını yapan 'üst düzey yöneticinin' öncelikli olarak “iletişim kabiliyeti yüksek, birbirinden farklı işlerde görev alan ekibini (yönetim ekibi ve taşeronlardan oluşan ekibi) verimli-eş zamanlı koordine edebilen, üst düzey pazarlama yeteneği olan, ünitelerin ortak ve farklı kullanılan alt yapılarını en verimli şekilde işleten, ortak alan giderlerini en doğru şekilde pay edebilen, teknolojiyi takip eden, takip-denetleme ve raporlamayı iyi bilen, kaliteli hizmeti olabildiğince minimum giderle sağlayabilen...'' profesyonel olması gerekmektedir.
Tabiki ihtiyaç hasıl olan alanlarda da uzman kişi veya şirketlerden de danışmanlık hizmeti alınmalıdır.
ENGİN YILDIRIM
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder