Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Röportaj İstanbul

D&R, Kitap Satışıyla Büyümek İstiyor

Satışlarının @’dan fazlasını kitaptan; ’ini webten yapan D&R’ı alan Turkuvaz Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş.’nin Perakende Grup Başkanı Ahmet Coşar’ın ilk hedefi “Müşteri memnuniyeti”ni artırmak.

D&R, Kitap Satışıyla Büyümek İstiyor

“Ülkemizde aktif olarak 190 bin kültürel kitap var. Her yıl 30 bin yeni kitap yayınlanıyor. Yani aylık 2.500 yeni kitap yayınlanıyor. Bu çok heyecan verici. Türkiye’de başka hangi kategoride bu kadar yeni ürün var?” diyen Ahmet Coşar, kitabın büyüsüne kapılmış.

sayilarla d r

Satınalma sürecinin de içinde bulunduğunuz Turkuvaz Medya Grubu’nun perakende yatırımları ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

2016’da göreve başladığım D&R’ın o zaman sahibi olan Doğan Grubu medya ve enerji odaklı bir gruptu. Ellerinde büyük başarıya ulaşmış çok güzel iki perakende markası vardı: Hepsiburada, D&R.Doğan Grubu, D&R’ı satmak istediğinde ana iş kolu olan gazete, dergi, yayıncılık olan Turkuaz Medya Grubu kendi eko sistemini tamamlayan bu perakende markasına teklif verdi. Tüm şartlarda anlaşıldı ve satış gerçekleşti.

Önceleri grubun elinde ki birbirine çok yakın iki perakendeciyi (TVEK ile D&R) bir karışım yapmayı düşündük. Fakat daha sonra net bir tercihle “güzel kız” olan perakende markası D&R ile devam etmeye karar verdik. Şu an itibarıyla TVEK tamamen bitti.

TVEK’nın yaygınlık anlayışını D&R’a enjekte ederek 27 şehri 53 mağazaya çıkardık. Hem D&R’ın hem de TVEK’nın verimsiz mağazalarını kapatıp yeni D&R mağazaları açarak yılsonuna 220 şubeyle ulaşacağız.D&R mağazaları dışında omnichannel bir yapı ile d&r.com.tr ve kitap ağırlıklı idefix.com ile yolumuza devam ediyoruz.

Çok genç olan Turkuvaz Medya Grubu’nun sizin gibi HTÜ pazarı tecrübesine sahip bir kişinin CEO’luğunda kitap-kırtasiye dışında da perakende yatırımı olabilir mi?

Konuşulmuyor değil! Tamamlayıcı bir grup olabilir. Ama D&R çok yeni. Şu anda D&R mağazalarında yapılacak o kadar çok iş var ki: 70 şehre yayılmak, verimsiz mağazaları yenilemek, 2019 mart ayına kadar yeni havaalanında açılacak 12 mağazayı ayağa kaldırmak, organik büyümeyi daha ileri götürmek ve bunu %100 omni (internet) tarafının da olmasını sağlamak.

Özellikle 3. havaalanında açacağımız 12 mağazayı çok önemsiyoruz. İlk aşamada 90 milyon, ikinci aşamada 200 milyon kişi kapasiteli havaalanın %70 uluslararası ziyaretçi kapasitesi var.

Diğer havaalanlarında ki mağazalarımızı da bu bağlamda geliştireceğiz. Uluslararası havaalanlarımızın ülkemizin ürünleriyle öne çıkmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

Dolayısıyla 2019 sonuna kadar yeni bir yatırama gireceğimizi sanmıyorum ve görüşümde o yönde. Ama fırsat çıkarsa değerlendirilebilir tabii ki.Önceliğimiz D&R büyütmek. Belki Türkiye ötesine de adım atılabilir. Ama ülke ismi vermek için henüz erken.

Son günlerde sektörde sıklıkla konuşulan cadde ve AVM mağazacılığı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

D&R mağazalarının büyük çoğunluk AVM’lerde. Caddelerde ve seyahat noktalarından yaygınlığımızı artırmak istiyoruz. Fakat biz her yerde de olmak zorunda değiliz. Avrupa’da ki gibi bizim de Türkiye’de rakibimizin olması bizleri güçlü tutar. Alternatif, yatırım yapan “kitapçı” olmasını isteriz.

Mağazalarımızın 500 metrekare satış alanı ortalamasının çok altında olan 100 metrekare altında satış alanına sahip yeni açtığımız D&R Express mağazalarımız var.

Buralardan seçilmiş kitaplarla pahalı olmayan grupları (ağır elektronik yok mesela) “geçerken alıyorum” konseptine uygun ürünler yer alıyor. Çünkü tüketici daha yüksek bedelli bir ürün alırken planlıyor ve mağazada daha çok çeşit arasından deneyerek seçmek istiyor.

D&R’ın satışını yaptığı ürünler hakkında bilgi verir misiniz?

Bizim ana çapamız “kitap” ciromuzun %40’dan fazlasını oluşturuyor. Ve bunu daha da artırmak istiyoruz. Bunun içinde “iyi kitap”ın çoğalması lazım. İyi kitabın artması yayınevlerinin elinde. Almanya’da 15 milyon Avro olan kültürel kitap pazarı maalesef Türkiye’de 1 milyar Avro’yu bulmuyor.

Bu pazarın büyümesi için herkese görev düşüyor. Avrupa’da ki bir çok ülkede yayınevi kitabın fiyatını belirlerken kanunsal zorunlulukla “tekil kitapçıların ayakta kalmasını sağlayacak satış fiyatı”na göre fiyatlandırma yapmak zorunda. Bu nedenle gene örneğin Almanya’da 70 bin kitapçı var.

Yayıncılar Birliği ile birlikte bu konuda çalışarak yazarın, yayıncının, tekil kitap satıcısının para kazanması; fiyat istikrarı için alınması gereken önlemleri ilgili kurumlara anlattık. Avrupa’da geçerli olan bu mevzuat üzerinde çalışılması lazım.

D&R’da kitap dışında müzik-oyun-film, kırtasiye, elektronik, seyahat kategorileri de cirodan yaklaşık %10’ar pay almakta. Elektronik kategorimiz içinde ağır elektronik ürünleri değil daha çok kategoriye hizmet eden ürünler bulunuyor.

Ayrıca bizim için karlılığı sebebiyle cazip olmasına rağmen “kasa önü HTÜ” gibi ürünlerini hedef kitlemizin çoğunluğunu, geleceğini oluşturan çocukları ile mağaza gelen “anneler” tarafından istenmemesi sebebiyle artırmıyoruz.

D&R’ın müşteri yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Herkes geliyor. Özellikle anne ile çocuk geliyor. Gençler çok geliyor. Gençler mağazalarda çokça vakit geçirip bazen de bir şey almadan çıkıyorlar.

Gençlerin AVM’ye gidelim demeyip “D&R’a gidelim” demeleri çok değerli. Tutucu veya modern yaşam tarzı olanlarda geliyor. Yardımcı ders kitaplarımız az ama öğrenci de geliyor. Hiçbir ayırım yok. Ayırım var diye baktığımızda hata olur!

d r ic

Amazon’un Türkiye’de faaliyete geçmesi ve online ticaretiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Size biraz iddialı gelebilir ama ben sadece kitap satmayan Amazon’u rakip olarak görmüyorum. Amazon’da satışı olmayan ürün yok. Ne ararsanız var. Ve Amazon’un Türkiye’de Türkçe kitabı daha ucuza satmak gibi bir amacı olduğunu sanmıyorum.

D&R olarak mağazalarımızda satışını yaptığımız ürün kategorilerinde sadece online satış yapanlara karşı kaybımız olacağını sanmıyorum. Çünkü bizim sattığımız her ürünün online satışı olmasına rağmen müşterilerimizin mağazaya gelerek yeni veya satın almayı düşündüğü kitabı karıştırmak, ihtiyacı olan kulaklığı müzik dinleyerek denemesini sunuyoruz. Ve sürekli yeni ürünler (her ay 2500’e yakın yeni kültürel kitap) sunuyoruz.

Ciromuz içinde %20’lere varan d&r.com.tr satışlarına rağmen online müşterimize yeterince hizmet edememekten mutsuzluk duyuyoruz. Müşteri beğenisini bir adım ileri götürmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Örneğin online ticaret için mağazacılık altyapısı ile hizmetin yetersizliğini görerek çok büyük bir depo yatırımına başladık. Online satışımızın da çok büyük oranı olan kitap satışlarımızın e-kitap, konuşan kitap alışkanlığının artmasıyla daha artacağına inanıyoruz.

AHMET COŞAR KİMDİR?

Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra 1986’da Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Bilgi Teknoloji alanında lisans eğitimini tamamlayan Ahmet Coşar,, iş yaşamına kendi bilgisayar çözümleri firmasını kurarak adım atmış.

O yıllarda Türkiye HTÜ pazarında bir okul olarak görülen Unilever’in pazarlama ve satış departmanlarında uzun yıllar deneyim kazanan Coşar, 2001’de Unilever Türkiye’nin yönetim kurulu üyeliği, 2006’da Algida Türkiye genel müdürlüğü görevini üstlenmişti.

Coşar, 1 Mart 2010 tarihinde Unilever’in İtalya’da merkezi bulunan Global Dondurma Kategorisi’nde Pazar Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak “Küresel Türk Liderler” takımına transfer oldu.

Son olarak Coşar, 2013 yılında yine Unilever bünyesinde Hollanda’da bulunan merkezinde Avrupa pazarlarından sorumlu Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürdü.

Doğan Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş.’ye (D&R) 1 Ekim 2016 tarihi itibariyle Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak atanmış olan Coşar, D&R’ın Turkuaz Grubu’na satışı sonrasında da Turkuvaz Müzik Kitap Mağazacılık Pazarlama A.Ş.’nin Perakende Grup Başkanı olarak görevine devam ediyor.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE