''Dijital Çağın Getirdikleri İle Birlikte Çalışma Alışkanlıkları Kökten Değişiyor''
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini bitirdikten sonra girişimciliğe okuldan iki arkadaşıyla kurduğu Mika İnşaat çatısı altında başlayan Enis Cevahircioğlu, çalışma hayatına kurumsal ve bireysel ofis ihtiyacına esnek çözümler üreten Workinton ile devam ediyor ve marka kuruluş sürecini şöyle anlatıyor.
1-Enis Bey, öncelikle şirketinizi biraz yakından tanıyabilir miyiz ?
''Workinton’un kuruluşu aslında 2011yılında bir arkadaşının ortak çalışma alanı markası Arjantinli Urban Station ile ortaklık yapma teklifiyle başladı. Fikir çok hoşumuza gitti. Çünkü gayrimenkul kökenliyiz.
Önce Urban Station'un haklarını alarak İstanbul'da işe başladık. Marka bireysel çalışanlara yönelik ofisten çok kafeye yakın bir konsepti. Bizim amacımız ise kurumsal tarafı da içine alan bir konsept yaratmaktı.
Bu nedenle de 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz marka dönüşümü ile birlikte Workinton olarak yola devam etmeye karar verdik. Workinton olarak esnek çalışmayı tercih eden, çevresindekilerle iş birliği içerisinde beraber üretmek isteyen kişi ve kurumların ihtiyaçlarına cevap veren çözümler üretiyoruz.
Türkiye’de co-working sektörünün en hızlı büyüyen girişimcisi olarak İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Mersin ve Katar’daki şubelerimizle, 18 lokasyonda coworking, sanal ofis, hazır ofis, toplantı odası hizmetleri sunuyoruz.
Kendimizi “İyi Çalışanlar Ülkesi” olarak tanımlıyoruz ve 20.000 m²’den fazla alanda, 15 bin üye ile 2 binin üzerinde kurumsal firmaya hizmet ediyoruz.''
Yeni jenerasyon iş kolu olarak da adlandırabileceğimiz sektörünüzde, sizi en çok hangi firmalar tercih ediyor ?
Tüm lokasyonlarımız kolay ulaşılabilir ve kişilerin çalışma süreçlerini kolaylaştıracak imkanlara sahip. Kurumsal tarafta Türkiye’nin ilk 500’inde yer alan firmaların toplantı, ofis ve çalışma alanı ihtiyaçlarına esnek çözümler sunuyoruz. Bununla birlikte iş hayatına yeni atılan girişimcilerinin de başarı hikayelerinin bir parçası oluyoruz.
Gün içerisinde farklı sektörlerde çalışan üyelerimiz birbirleri ile yeni bağlantılar kurarak iş birliği yapabiliyor, ihtiyaçları doğrultusunda toplantı odalarını kullanabiliyor, çoklu lokasyon ağımız sayesinde günün farklı saatlerinde diledikleri şubemizde çalışabiliyorlar.
Coworking’in dünyadaki gelişimi ve pazar hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Dünyadaki ilk örnek, San Francisco’da kurulan Citizen Space’dir. Bugün, Dünya Coworking Sektörü yaklaşık 26 Milyar USD’lık bir pazar. 2014-2018 yılları arasında coworking alanı sayısındaki artış %200’ün üzerinde gerçekleşti.
2019 itibariyle 25.000’den fazla coworking alanı 1.6 milyonun üzerinden üyeye hizmet veriyor; ve yılda ortalama %13’lük bir büyüme hızıyla gelişmeye devam ediyor.
İş yaşamındaki dönüşümlerde bireyseldemi yoksa kurumsal firmalardamı bir artış gözlemliyorsunuz ?
Yeni nesil çalışma alanlarına artan talep, verimli çalışmanın ve iş birliği fırsatlarının kişileri olumlu yönde etkilemesi, maliyetlerin azalmasını talebin artmasındaki etkenler arasında gösterebiliriz.
Uygun maliyetli olması, tek bir faturayla şirket giderlerinin çözülebilmesi ve girişimcilerin odak noktalarını bu tarz konulardan uzaklaştırıp işlerine yönlendirebiliyor. Bunun yanı sıra birçok işletmeyle aynı ortamı paylaşıyorsunuz. Böylece çalışma alanı aynı zamanda bir sosyal alana dönüşüyor ve klasik ofis ortamından farklılaşıyor.
Ofisin maliyeti tamamen kişinin ihtiyacına göre şekilleniyor. Tercih ettiği lokasyon, ihtiyacı olan alan gibi pek çok etkeni bir araya getirerek kendisi için en uygun olanı seçebiliyor.
Geleneksel ofisle karşılaştırdığımızda ise birçok konuda tasarruf etmiş ve işleri kolaylaşmış oluyor. Stopaj, aidat, temizlik, sekreter, internet, ikram gibi tek tek detaylarla uğraşmadan yüzde 30 oranlarında daha avantajlı oluyorsunuz.
Bireysel kullanıcılar kadar start-up’lar ve KOBİ’ler her geçen gün daha çok coworking alanlarına başvuruyorlar. Coworking’in sağladığı ofis hizmetleri onları iş hayatlarında sadece işlerine odaklanmayı sağlarken, sosyal ve iş anlamında çevrelerini geliştirmelerine, kurdukları yeni ilişkilerle işlerini büyütmelerine olanak sağlıyor.
Büyük firmalar ise merkez ofislerini tek bir noktada toplamak yerine farklı lokasyonlarda paylaşım ofis alanlarında çalışanlarının verimli ve konforlu çalışabilecekleri alanlar sağlamayı tercih ediyor.
Belli hizmetleri coworking alanlarından sağlayarak merkez ofis alanlarını ve dolayısıyla maliyetlerini de düşürebiliyorlar. Genç girişimcilerin çokça çalıştığı yerler olmalarından dolayı da, özellikle inovasyonu takip etmeye önem veren firmaların varlık göstermek istedikleri yerler oluyorlar.
Nerelerde faaliyet göstermektesiniz, yurt dışı ofislerinizden biraz bahsedebilir misiniz, Workinton’un farklı noktalarda franchise yapılanması nasıl?
Şuan için Türkiyede İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Mersin’de şubelerimiz bulunuyor. Katar’da ise 3 farklı şubemiz var. İstanbul içinde açacağımız büyük alanların yanı sıra franchiselarımız sayesinde daha fazla lokasyonda hizmet vermeyi hedefliyoruz.
2021 yılı itibariyle olmayı hedeflediğimiz farklı noktalar mevcut. Bunların arasında Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Bodrum gibi iller yer alıyor. Bununla birlikte farklı illerden gelen talepleri de değerlendiriyoruz.
Coworking Space modeli ve faydaları hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz ?
Teknolojinin ilerlemesi, çalışmanın şeklinin değişmesi, ekonomik globalleşme ve dijital çağın getirdikleri göz önünde bulundurulunca çalışma alışkanlıkları kökten değişiyor. Bunun en somut örnekleri arasında da coworking alanları gösteriliyor.
Giderek dijitalleşen dünyada fiziksel mekan kısıtlamaları ortadan kalkmakta; bu sayede kişiler diledikleri yerden çalışabilmeyi her geçen gün daha çok sağlayabilmekteler.
Evden veya kafelerden çalışan insan sayısı arttıkça, onların da daha verimli ve konforlu çalışabilecekleri ortamlar olan coworking alanlarına eğilimi artıyor.
Workinton şubelerinin tüm dizaynı verimli ve motive çalışmak isteyen üyelerimizin ihtiyaçlarına göre tasarlanıyor. Bu durumda üyelerimizin çalışma alışkanlıklarına göre tercih edebilecekleri alanlar olmasını sağlıyor.
Sessiz çalışmak isteyen kişiler cap’leri tercih ederken sürekli iletişim halinde olmak isteyenler daha büyük masaları seçebiliyor. Üyelerimiz arasında paylaşan ve üreten bir yapı olması için farklı kanallardan destek oluyoruz.
Dijital kanallarımız aracılığıyla üretmek istedikleri konularda gerekli desteğe kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Community yapımız sayesinde de direk birebir iletişim noktasında destek oluyoruz.
Workinton’da çalışmanın yanı sıra iş dünyasını ve eğlenceyi amaçlayan birbirinden farklı etkinliklerle üyelerimizle bir araya geliyoruz. İçinde bulunduğumuz durumla birlikte de dijital platformlar üzerinden katılabilecekleri etkinliklerle ilgili düzenli bültenler gönderiyoruz.
Sizce Covid-19 sonrası iş dünyası sizce nasıl şekillenecek ? Gelecekte, merkez ofisler yerini merkezlere bırakacak diyebilir miyiz ?
Coworking pazarı kısa vade dediğimiz bugünler ve önümüzdeki birkaç ay içinde Corona Virüs’ün yarattığı ortamdan ciddi anlamda etkileneceği aşikar. Bu alanda faaliyet gösteren firmaların cirolarının düşmesi, operasyonel giderlerinin ise devamlılığı nedeniyle karlılık ve nakit akış anlamında sıkıntılı bir dönem geçirebilir.
Küresel salgın ile birlikte doğru fiziksel ve hijyenik alanları sağlamak adına aldığınız önlemler nelerdir ?
Ülkemizdeki ilk resmi vakanın açıklanmasının ardından tüm önlemleri hızlı bir şekilde alındık. Süreç içindeki sonuç ve çıktılarıda takip ederek ek olarak gereken tüm önlemleri alıyoruz.
İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Mersin, Katar Doha'da bulunan tüm şubelerinin uzman ekipler aracılığı ile düzenli olarak şubelerimiz dezenfekte ediliyor.
Tüm şubelerimizde çalışma alanlarımızda kapasitemizi azalttık ve çalışma alanlarımızın düzenini sosyal mesafeye uygun bir hale getirdik. Bununla birlikte şube içerisinde de gerekli bilgilendirmeleri görsel olarak kullanımına geçtik. Tüm şubelerimizde giriş esnasında gerekli kontroller yapılarak üyelerimiz çalışmaya başlıyor.
Ek olarak üyelerimiz için Hijyen Kitleri hazırladık ve çalışmaya geldiklerinde kendilerine resepsiyonlarımızdan teslim ettik. Çalıştıkları süre boyunca da maske ve dezenfektan gibi hijyen malzemelerine diledikleri zaman kolaylıkla ulaşabiliyorlar.
Porselen kupaların yanı sıra karton bardaklar kullanmaya başladık ve günlük ikramlarımızı üyelerimizin sğalıklarını gözetmek amacıyla ambalajlı ikramlarla değiştirdik.
Workinton, ekibini ise günlük sağlık kontrollerinden geçiriyor.
AVMtrend
Röportaj : Türkan ÜLDES
-
''Tüketicilerin En Çok Odağında Olan Kalite Konusu Bizim En Büyük Önceliğimizdir''
-
Tuğba Dinçerler ''Magnolia Bakery Türkiye'nin İlk ve Tek Amerikan Pastanesi''
-
Dürümle CEO'su Fatih Özçanak: ''Müşteri Memnuniyeti Başarının Temel Unsurları Arasında''
-
Kerim Korkmaz ''50 Yılı Aşkın Bir Süredir Öncü Konumda Yer Alan Firmayız''
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder
Benzer Haberler
-
''Tüketicilerin En Çok Odağında Olan Kalite Konusu Bizim En Büyük Önceliğimizdir''
29 Kasım 2024 10:45 -
Tuğba Dinçerler ''Magnolia Bakery Türkiye'nin İlk ve Tek Amerikan Pastanesi''
27 Kasım 2024 14:19 -
Dürümle CEO'su Fatih Özçanak: ''Müşteri Memnuniyeti Başarının Temel Unsurları Arasında''
22 Kasım 2024 11:03