Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Türkiye Dijital Dönüşümde Büyük Potansiyel Taşıyor

Nielsen’in hızlı tüketim ürünleri perakende ve alışverişçi trendleri konusunda gerçekleştirdiği araştırma, online alışveriş, e-ticaret ve tüketicinin online alışveriş alışkanlıkları hakkında da değerli bilgiler ortaya koydu. Araştırma ayrıca dijital dönüşüme uyum sağlamada ülkemizin potansiyelini de gözler önüne serdi.

Türkiye Dijital Dönüşümde Büyük Potansiyel Taşıyor

Türk alışverişçisi online ve mobilde dünya ortalamasının üzerinde…

Nielsen Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, Türk alışverişçisinin araştırmaya göre global ortalamanın çok üzerinde bir online ve mobil profile sahip göründüğünü söyledi. Didem Şekerel Erdoğan “Global nüfusun internet kullanım oranı %53 iken, Türkiye’de bu oran %67. Yine aktif sosyal medya kullanımı dünya ortalamasında %42 iken, Türkiye’de %63. Aynı şekilde, Türkiye mobilde de dünya ortalamasının üzerinde.

Cep telefonu kullanıcısı oranı dünya genelinde %68 iken, Türkiye’de %90. Bunun sonucu olarak da cepten aktif sosyal medya kullanımı oranımız (%54), dünya ortalamasına (%39) göre oldukça farklılaşmakta.

Kullanıcı sayısı olarak bakıldığında, Türkiye’deki sosyal medya penetrasyonun global ortalamadan daha yüksek olduğunu biliyoruz. Nitekim, ana sosyal medya platformlarındaki kullanıcı sayısı sıralamamız, dünya nüfus sıralamasındaki yerimizin çok üzerinde.

Dünya nüfus sıralamasında Türkiye 18. Sırada yer alırken, örneğin Facebook kullanıcı sayısı sıralamasında 9. sırada, Instagram kullanıcısı sırasında ise 5. sırada yer almaktayız. Yalnızca kullanıcı sayısı değil, aynı zamanda sosyal medyada geçirilen ortalama süre de oldukça yüksek. Türk tüketicisi sosyal medyada, ABD ve Çin’le kıyaslandığında yaklaşık yüzde 50 daha fazla zaman geçirmekte. Dolayısıyla Türkiye, dijital dönüşümü çok daha kapsamlı biçimde yaşamaya aday bir ülke.” dedi.

Online ile birlikte karşımızda yeni bir alışverişçi profili çıkıyor...

Didem Şekerel Erdoğan “Tüm bu gelişmeler, karşımıza yeni bir alışverişçi profili çıkarıyor. Bu, bilinen geleneksel alışverişçiyle temelde aynı motivasyonlarla hareket eden, ancak daha güçlü bir konumda olan bir alışverişçi modeli…” şeklinde konuştu. Araştırmaya göre bu yeni alışverişçi modeli, fırsat ve yeniliklerden anında haberdar olma, ürün ve hizmetler hakkında başka kullanıcıların yorumlarına ulaşabilme şansına sahip. Anında fiyat karşılaştırması yapabiliyor, mağazaya gitmeden stoklardan haberdar olabiliyor...

Gıda perakendesinin geleceği e-ticaret ve modern kanallarda…

Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç, gelecek projeksiyonlarına bakıldığında, gıda perakendesinde iki kanalın öne çıkmasının beklendiğini ve bunların da e-ticaret ile modern kanal olduğunu söyledi. Gülsaç “Global ölçekte toplam perakendenin %9’unu yapmakta olan e-ticaretin, 2020’de bu ağırlığını %12’ye çıkaracağı öngörülüyor.

Hızlı tüketim ürünlerinin de içinde yer aldığı Türkiye perakende pazarında e-ticaret payı global ortalamanın altında. E-ticaret açısından Türkiye, ekonomik olarak da paralellikler gösterdiği Rusya ve Brezilya ile benzer bir yapıya sahip. TÜBİSAD verilerine göre 2017 yılında Türkiye’de online perakendenin toplam perakende içindeki payı %4,1 olarak gerçekleşti. Öte yandan bu alanda Çin, ABD ve İngiltere başı çekiyor.” dedi.

nielsen online alisveris trendleri2

Online alışverişte gıda dışı ürünler tercih ediliyor…

Online alışverişe konu olan hızlı tüketim ürünleri kategorilerine bakıldığında, mevcut durumda daha çok gıda dışı kategorilerin online olarak alışverişe konu olduğu görülüyor. Nielsen Müşteri Hizmetleri Direktörü Yankı Yalçın, bebek bakım ürünleri, ev temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri ve evcil hayvan ürünlerinin online kanalda ön plana çıkmasını beklediklerini söyledi.

Yalçın “Üstelik bu, sadece Türkiye’ye özgü bir durum da değil. Online alışverişin ciddi bir paya ulaştığı Güney Kore’ye bakılacak olursa orada da bebek bakım ürünleri, deterjan gibi kategorilerin öne çıktığı görülüyor. ABD’de de yine bebek ürünleri, evcil hayvan ürünleri, sporcu beslenme takviyeleri gibi kategorilerin ilk sıralarda yer aldığı göze çarpıyor. Hem global alışverişçi hem de Türk alışverişçisi için gıda kategorilerinde ilk seçenek online kanal değil. Özellikle taze gıdada, mağaza içinde yaşanan deneyim, önemini korumaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

nielsen online alisveris trendleri3

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE