Trendyol’a 728 Milyon Dolar Ödedi
Alibaba’nın aldığı Trendyol, ilk milyar dolarlık değere yaklaşan belki de ulaşan Türk teknoloji şirketi oldu.
Böylece Trendyol satışı, Yemeksepeti operasyonunu da geride bıraktı. Bilindiği üzere 2015’te gerçekleşen bu işlemle Yemeksepeti'nin tamamı, dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero’ya 589 milyon dolar değerleme üzerinden satılmıştı.
Küresel ekonomide en fazla konuşulan konuların başında dünyanın “ilk trilyon dolarlık” şirketinin kim olacağı geliyor.
1 Ağustos itibarıyla 882 milyar dolarlık Amazon, 854 milyar dolarlık Google, 825 milyar dolarlık Microsoft’un öncülük ettiği bu yarışın galibi 969 milyar dolarlık Apple olacak gibi görünüyor. ABD’li devler arasında Çinli Alibaba yok, ancak yakın dönemde bir sıçrama yapacak gibi görünüyor. Özellikle satın almalarla…
Bilindiği üzere Alibaba, son birkaç yılda hızlı bir büyüme stratejisi içine girdi. Bu stratejisinin en önemli ayağını Türkiye oluşturdu. Alibaba, 24 Temmuz’da Rekabet Kurumu’nun onayını aldı ve Trendyol’un ana hissedarı oldu.
Hatırlanacağı üzere ne hisse oranı ne de satış fiyatı bu işlem için açıklanmadı. Ancak Alibaba’nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) gönderdiği bir rapor Trendyol satışındaki fiyatı ortaya çıkardı.
Bilindiği üzere Trendyol’un ana sahibi DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret… Alibaba, Trendyol’u alırken, DSM adlı şirket ile masaya oturmuştu. SEC’e açıklamada bulunan Alibaba, DSM yani Trendyol için 728 milyon dolar yani 3.6 milyar lira ödediğini ifade etti. Açıklamada DSM’nin çoğunluk hissesinin bu fiyata alındığı ifade edildi.
Yani Alibaba, hem Türk ekonomisi hem de internet piyasasının en büyük satın alma operasyonuna imza atmış oldu.
Sanal alışverişin ilk milyar dolarlık
Türk şirketi mi? Peki satılan hisse oranı ne?
Edindiğim bilgilere göre bu oran yüzde 75 civarında.
Yani Alibaba’nın aldığı Trendyol, ilk milyar dolarlık değere yaklaşan belki de ulaşan Türk teknoloji şirketi oldu.
Trendyol satışı, Yemeksepeti operasyonunu da geride bıraktı. Bilindiği üzere 2015’te gerçekleşen bu işlemle Yemeksepeti’nin tamamı, dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero’ya 589 milyon dolar değerleme üzerinden satılmıştı.
Gelelim Trendyol’u bu kadar değerli kılan bilgilere. 2010’da kurulan Trendyol’un 16 milyon kullanıcısı ve 90 milyondan fazla aylık ziyaretçisi var. Bölgenin en hızlı büyüyen e-ticaret şirketi olarak tanımlanan Trendyol için Alibaba Group Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Michael Evans, “Türkiye dünyadaki ve bölgedeki farklı dijital ekonomiler değerlendirildiğinde oldukça heyecan verici bir pazar.
Bu yatırım ile birlikte Alibaba, güçlü bir kurucu ve yönetim ekibinin önderliğindeki pazar lideri bir markaya ortak olmuş olacak” demişti. Dünyanın ilk milyar dolarlık şirketi ABD’li çelik üreticisi US Steel Company’ydi….
ABD’li dev, bu rakama 1901 yılında ulaştı. Piyasalar, 117 yıl sonra bu kez dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketini bekliyor…
Türkiye’de sanayi ve finans kurumları milyar dolarlık unvanlarını yıllar önce aldı ancak teknolojide bu tahtın sahibi Trendyol olacak gibi görünüyor…
Kaynak: Kerim ÜLKER/Dünya
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder