Çarşamba, 24 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Ticaret Serbestisini Etkileyecek Müdahalelerden Uzak Durulmalı

GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, “Perakendeci-tedarikçi arasındaki ilişkiye dair düzenlemeler ticaret serbestisini sekteye uğratacaktır” dedi.

Ticaret Serbestisini Etkileyecek Müdahalelerden Uzak Durulmalı

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 9 Ekim 2018 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent’te beşincisi düzenlenen “GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nde gıda perakendesine yön veren profesyoneller bir araya geldi. 800 profesyonelin bir araya geldiği kongrenin ana konusu Yeni Perakende oldu.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, perakende sektörünün ülke gündemine oturan enflasyonla mücadeledeki kilit rolünü vurgulayarak “Enflasyonu frenleyen en önemli güçlerden biri organize perakendecilerdir. Üretici ile tüketici enflasyonu arasındaki fark, biz perakendecilerin çabasını ve katkısını kanıtlamaktadır.

Enflasyonla mücadelede organize perakendenin rolü daha da önemsenmelidir. Bizim ve tedarik zincirimizin işleyişini kolaylaştıracak düzenlemeler ve destekler, hükümetimizin enflasyonla mücadelesine de katkı sağlayacaktır. Alınan önlemler ve getirilen yeni düzenlemelerle birlikte, özel sektörün özverili çalışmalarıyla bu sürecin daha da hızlı geçmesi temennimizdir.” dedi.

Ortak Gelişim Kongresi’nin sektörde önemli ve takip edilen bir buluşma haline geldiğini belirten Mustafa Songör, sektörün ortak gelişimi için bir araya gelinmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Kongrenin zengin içeriğinin yanında sektör gündemine de değinen Songör, ticaret serbestisini etkileyecek müdahalelerden uzak durulmasının önem taşıdığını belirterek;

“Perakendeci – tedarikçi arasındaki ilişkiye dair düzenlemeler ticaret serbestisini sekteye uğratacaktır. Rekabetin bu kadar yoğun olduğu bir sektörde, iki ticaret oyuncusunun arasındaki ilişkinin devlet tarafından detaylandırılması sonrasında daha önemli sorunlara yol açma riski taşımaktadır.” dedi.

Konuşmasında organize perakendecilerin hükümetten taleplerini dile getiren Songör, şöyle devam etti: “81 ile ve yüzlerce ilçeye dağılmış, kayıtlı kurallı işleyen ve merkezi olarak yönetilen binlerce mağazalara ulaşan operasyonlardan bahsediyoruz.

Mevzuattaki ani değişiklikler maliyet baskısı altındaki sektörümüzü oldukça zorluyor. Bu değişikliklerin sektörle birlikte, görüşümüz alınarak yapılmasını istiyoruz. Düzenlemelerde operasyonlarımızın da dikkate alınması büyük önem taşıyor.”

Organize gıda perakendesinin toplam gıda perakendesi içindeki payının sadece yüzde 27 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Songör, “Medyada tüm düzenlemelerin sanki sadece bizim için yapılmış gibi gösterilmesi bizi rahatsız ediyor.

Biliyoruz ki Bakanlığımız her yeri denetliyor. Ancak sadece büyük perakendecilerde yapılan denetimlerin ve karşılaşılan olumsuzlukların medyada yer almasına üzülüyoruz.” dedi. Songör sözlerini şöyle sürdürdü: “Adı üstünde hızlı tüketim malları olan perakendeciliğimizin hedefi her zaman ticari döngünün aynı hızla devam ettirilmesi; tüketiciye ulaştırılmasıdır.

Zaten doğası gereği ve verimlilik odaklı olarak organize perakende; tüketim mallarının depolanmadan tüketiciye ulaştırılarak memnuniyetin sağlanmasına yönelik operasyonel çalışma modellemelerini yürütür. Aynı zamanda fırsatçılık yapılarak ve stoklayarak fiktif artışlar yaratanlar açısından da en önemli güçtür. Buna rağmen perakendenin fiyat artışlarında adres gösterilmesinin önüne geçilerek üretici için sürdürülebilir, tüketici bütçesi için elverişli ortam sağlamaya dair yoğun çaba gösteren organize perakendenin bilakis teşvik edilmesi önemlidir.”

Kongrede perakendenin günümüz şartlarına ve geleceğe göre şekillenen yeni düzeni, sektörün güncel durumu, ekonomideki beklentiler, sektöre teknolojinin etkisi ve market ile gıda servis zincirlerindeki yeni formatlara dair konular işlendi. Sektörün rotasını çizen profesyonellerin buluşacağı kongrede gerçekleşen “Tanışma Maratonu”nda her yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir network ortamı oluşturuldu.

Toplamda 45 dakika süren ve kısa tanışmaların gerçekleştiği Tanışma Maratonu’na 17 perakendeci kuruluşun üst düzey yöneticisi katıldı. Maratona katılan küçük üreticiler, yeni iş birlikleri için kendilerini tanıtma fırsatı yakaladılar.

Kongre sırasında gün boyu gezilebilen Gelişim Market’te yer alan üretici ve tedarikçilere de ürünlerini tanıtarak daha büyük pazarlara açılabilme imkanı sağlandı. Bu sene ayrıca hem kongre akışında hem de Gelişim Market’te kooperatiflere ağırlık verilerek sektöre olan katkıları vurgulandı.

Perakendede yükselen yıldız küçük formatlar

Gün boyunca moderatörlüğünü M.Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı kongrede, GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör’ün açılış konuşmasının ardından oturumlara geçildi. “Yeni Dünyada Üç Yeni’yi Anlamak” başlıklı sunumu ile Nielsen Türkiye, Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç, günümüz perakende sektöründeki yeni stratejileri paylaştılar.

Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) pazarına ilişkin Nielsen verilerinin paylaşıldığı sunumda, 2018 yılının ilk 8 ayında HTÜ pazarının %17 oranında ciro büyümesi kaydettiği belirtildi. Bu büyümenin %14’lük kısmının fiyat değişiminden geldiği, pazarın hacmen %3 oranında büyüyerek önemli bir organik büyüme kaydettiğinin altını çizildi.

Süpermarketlerdeki ortalama fiyat artışının Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,6 olarak gerçekleştiği, özellikle gıda dışı kategorilerde daha yüksek artışlar gözlendiği belirtildi. Yılın ilk 8 ayında ciro ve hacim bakımından en çok büyüyen ilk 5 kategorinin enerji içecekleri, kuru meyve, hazır puding, deodorant ve ayran olduğu ortaya çıktı. Perakendenin yükselen yıldızının “küçük formatlar” olduğu, bunun hem dünyada hem de Türkiye’de belirgin biçimde gözlendiği belirtildi.

Özay Hukuk Bürosu Kurucusu, Avukat Merter Özay’ın moderatörlüğünde “Perakendenin Hukuk Gündemi” oturumu T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, Mevzuat ve Rapor Değerlendirme Dairesi Başkanı Hasan Mutaf, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Sıfır Atık Yönetimi Dairesi Uzmanı Şule Yetkin ve Türk Patent Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe katılımlarıyla gerçekleşti. Oturumda, perakende sektörünü yakından ilgilendiren konular ve son düzenlemeler, konusunda uzman kamu yetkilileriyle soru-cevap şeklinde ele alındı.

İlk yarının son oturumu ise gençlerin katılımı ve yüksek enerjisi ile gerçekleşen “Perakendeye Gençlik Enerjisi” başlıklı yarışmaydı. Yeni kuşağın, geleceğin profesyonellerinin tespit ve beklentilerini tartıştıkları oturum interaktif bir ortamda gerçekleşti. Marmara Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin, perakendenin geleceğine dair tasarladıkları projeler sahneye taşındı ve kongre katılımcılarının oylarıyla en beğenilen proje belirlendi.

Yenilenen tüm bileşenler tartışıldı

Kongrenin ilk yarısında, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in “Nereden Geldik Nereye Gidiyoruz?” başlıklı sunumu büyük ilgi çekti. Gelecekteki yönetim tarzları, Y ve Z kuşakları, yapay zeka, dijitalleşmenin yan etkileri, Alkin’in konuşmasının içeriğini oluşturdu.

Coca-Cola İçecek, Grup Araştırma ve İçgörü Müdürü Duygu Keçelioğlu’nun       “Bugün ve Gelecek” başlıklı konuşmasının ardından Unilever Türkiye’den, Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcı ve Yönetim Kurulu Üyesi, Ali Fuat Orhonoğlu “Değerlerimizle Kazanıyoruz” sunumlarıyla güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Kongrenin ikinci yarısı Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal ve Microsoft Türkiye’nin CTO’su Onur Koç’un “Perakendenin Geleceği, Yeni Teknoloji, Teknolojik Olarak Perakende” konularında sohbetiyle start aldı. Ardından, Baltaş Grubu’nu temsilen Psikolog, Yazar Prof.Dr. Acar Baltaş’ın “Yeni Liderlik, Yeni Çalışan” tanımlarına getirdiği farklı yorumlar ilgiyle izlendi.

Son yılların en merak edilen Endüstri 4.0 alanındaki son gelişmeleri odağına alan “Endüstri 4.0 ve Yeni Nesil Pazarlama” oturumda, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Tankut Turnaoğlu, değişen teknoloji ve yaşam biçimleri ile perakende sektörünün içinden geçtiği dönüşümün detaylarını paylaştı.

Ardından, sürekli değişen dünyada alışverişçilerin kim olduğu, neye önem verdiği, kararlarının neye göre şekillendiği, “Değişen Alışverişçiye Yeni Çözümler” sunumu ile PepsiCo Pazarlama Kıdemli Direktörü, Evrim Şen tarafından aktarıldı.

“Gıda’da Yeni Formatlar, Yeni İş Modelleri”oturumunda, Tavuk Dünyası CEO’su Bora Volkan Mumcu ve “Tazedirekt.com” Migros Ticaret A.Ş. E-Ticaret İşbirimi Direktörü Rıza Gürler yeni açılımları, trendleri enine boyuna tartıştılar.

“Yaratıcı, Yapıcı Bir Çatı, Birlikte Çözme Gücü” paneli ise kooperatifleri konuk etti. CarrefourSA Genel Müdürü, Kutay Kartallıoğlu’nun modere ettiği panelde, Beypazarı Bostancıları Kooperatifi Başkanı Ahmet Gençer, Tire Süt Kooperatifi Süt İşleme Tesisi Üretim Müdürü Fatih Karataş ve Devrek Güneşi Kooperatifi Başkanı, Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Üyesi Saniye Uysal, ekonomik kalkınmada kooperatiflerin önemini ve başarı hikayelerini anlattılar.

Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın “Yeni Müşteri: Ne Oluyor? Ne Olacak?” sunumu ile kongre kapanışı gerçekleşti. Toplumsal değişim dinamikleri, söz konusu değişimin rotasının ipuçlarını veren Ağırdır, yeni şirket, yeni müşteri, yeni ihtiyaçlar, yeni taleplerden söz etti.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE