Perakendecilikte Artırılmış Gerçekliğin Kullanımı
Lacoste, IKEA, Adidas, L’Oréal gibi pek çok şirket, artırılmış gerçekliği ürünlerini tanıtmak ve satışlarını artırmak için kullanıyor.
Artırılmış gerçeklik bir zamanlar çok uzak gelecekte hayatımıza girmesi beklenen bir teknoloji gibiydi. Şimdi ise pek çok marka, artırılmış gerçekliği ürünlerini tanıtmak ve satışlarını artırmak için kullanıyor. Müşterilerin yüzde 70’i şirketlerin önümüzdeki altı ay içinde bir artırılmış gerçeklik uygulaması çıkarmasını bekliyor. Ne var ki bu teknoloji sadece şirketlerin üçte biri tarafından kullanılıyor. Artırılmış gerçekliği etkili ve yaratıcı şekilde kullanan şirketlerden bazıları şunlar:
Lacoste: LCST adlı artırılmış gerçeklik uygulaması, müşterilerin ayakkabıları sanal olarak denemelerini sağlıyor. Uygulama ayrıca mağazalardaki posterler üzerinde kullanılabiliyor. 30 binden fazla müşteri uygulamayı kullanarak üç boyutlu ürünlerle etkileşim kurdu.
American Apparel: Lacoste örneğinde olduğu gibi American Apparel da mağazadaki posterleri AR ile kullanıyor. Müşteriler posterin üzerindeki ürünün detaylarını, farklı renklerini ve fiyatını uygulama üzerinden görüntüleyebiliyor.
Charlotte Tilbury: Kozmetik şirketi artırılmış gerçekliği ayna üzerinden kullanıyor. Yazılım şirketi Holition ile çalışan şirket mağazaya gelen müşterilerin kendi yüzüne hiçbir şey sürmeden, artırılmış gerçeklik destekli ayna üzerinden makyaj yapmasını ve ürünleri denemesini sağlıyor.
Timberland: Kinect teknolojisini sanal bir deneme odası oluşturmak için kullanan şirket, yoldan geçen kişilerin mağazaya girmeden mağazadaki ürünleri vitrinde denemesini sağlıyor. Kameranın önünde duran kullanıcılar kendilerinin bir versiyonunu büyük ekranda görüyor ve ürünleri bu görüntü üzerinde deniyor.
Topshop: Timberland’in kullandığına benzer bir yöntemi Topshop da kullanıyor. Bu uygulamada da müşteriler Kinect aracılığıyla ürünleri deneyebiliyor.
Lowe’s: Jeo-lokasyon teknolojisi sayesinde kullanıcılar uygulama içinde oluşturdukları alışveriş listesinde yer alan ürünleri mağaza içinde kolayca bulabiliyor. Uygulama müşterileri mağaza içinde ürüne götürecek en kısa yolu gösteriyor. Lowe’s ayrıca Magnolia Market adlı uygulaması ile müşterilerine ürünleri evde deneme imkanı sunuyor. Müşteriler mağazaya gitmeden, ürünleri artırılmış gerçeklikle evlerine yerleştirip nasıl göründüklerine bakabiliyor.
Araştırmalara göre ev sahiplerinin yarısından fazlası ürünlerin kendi evlerinde nasıl görüneceğinden emin olamadıkları için evlerinde tadilat ve yenileme yapmaktan vazgeçiyor.
Anthropologie: CVLT ile iş birliği içinde ürünlerinin detaylı 3D görsellerini hazırlayan mobilya şirketi müşterilerin bu ürünleri evde denemelerini sağlayacak bir uygulama geliştirdi. Ürünler farklı kumaş, renk ve şekilde görüntülenebiliyor. Hatta müşteriler ürünlerin farklı açılardan ve farklı ışıklandırmalarla nasıl görüneceğine bile bakabiliyor.
IKEA: Anthropologie’nin uygulamasıyla benzer şekilde çalışan IKEA uygulaması da bu teknolojinin en bilinen örneklerinden.
GAP: Kıyafet deneme odaları ile ilgili bir diğer proje de GAP tarafından gerçekleştiriliyor. DressingRoom adlı uygulama kullanıcıların ürünleri mağazaya gitmeden evde denemelerini sağlıyor.
Converse: Sample adlı mobil uygulama, ayakkabıları evde denemeyi sağlıyor.
L’Oréal Paris: Şirketin MakeupGenius uygulaması Google Play üzerinde 1 milyondan fazla indirildi. Kullanıcılar bu uygulama ile sanal ortamda makyaj yaparak ürünleri deneyebiliyor.
Sephora: L’Oréal’den farklı olarak kullanıcılar uygulamaya bir selfi yükleyip onun üzerinde makyaj yapabiliyor.
Adidas: Şirketin sattığı bazı ayakkabılar, evdeki bilgisayarın kamerasına tutulduğunda müşteriyi sanal bir dünyaya götürüyor. Burada müşteriler ayakkabılarını birer kumanda olarak kullanıp sanal dünyada gezinebiliyor.
BIC: Kalem üreticisi, BIC Kids DrawyBook uygulamasıyla çocukların boyama yaptığı kitaptaki karakterleri tablet üzerinde canlandırıyor.
Moosejaw: Açık hava araç gereçleri satan şirket müşterilerinin basılı kataloglardaki ürünleri ‘farklı bir şekilde’ görüntülemelerini sağlayan bir uygulama geliştirdi. Katalogda görünen görsel, uygulama aracılığıyla görüntülendiğinde mankenler iç çamaşırları ile görülebiliyor. Tartışmalara sebep olan uygulama 250 bin kez indirildi ve şirketin satışlarını yüzde 37 artırdı.
RIXO London: Şirket herkesin moda şovu izleyebilmesi için podyumda yürüyen mankenleri evin salonunda yürüyormuş gibi görüntüleyebileceğiniz bir uygulama geliştirdi.
Airwalk: Şirketin geliştirdiği görünmez seyyar mağaza artırılmış gerçekliğin en ilginç kullanımlarından biri. Sınırlı sayıda üretilen Airwalk Jim model ayakkabıları tanıtmak için hazırlanan uygulamada müşteriler artırılmış gerçeklik uygulamasını indiriyor ve seyyar mağazanın yerini bu şekilde öğrenebiliyor. Şirkete 5 milyon Dolar gelir getiren uygulama aynı zamanda Airwalk e-ticaret mağazasının da en kalabalık hafta sonunu yaşamasını sağladı.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder