Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Perakendeciler Yurtdışı Yatırımlarına Odaklandılar

Sektör temsilcileri, 2019 yılında, özellikle e-ticaret gelirlerinin de artarak devam edeceğini vurguluyorlar.

Perakendeciler Yurtdışı Yatırımlarına Odaklandılar

Temel ihtiyaçları gidermesi açısında alışverişin sürekli olduğu ve dinamik özelliğini hep saklayacak olan perakende sektörü, 2019 yılında da enflasyondaki artışlardan kısa vadeli de olsa etkilenecek.

Bu sayımızda sektör oyuncularının 2019 yılı yatırım planlarını mercek altına aldık.Sektör oyuncularının moralleri yerinde. Birçoğu rotayı yurtdışına çevirmiş durumda. Verilen teşviklerle birlikte perakendeciler içinde yurtdışı cazibesini koruyor. Bilhassa Afrika pazarı, yeni cazibe noktası.

Sektör temsilcileri, 2019 yılında, özellikle e-ticaret gelirlerinin de artarak devam edeceğini vurguluyorlar. İşte sektör oyuncuları, sivil toplum kuruluşlarının 2019 yılı görüşleri, beklentileri.

BMD: Markalarımız yurt dışında en az 500 yeni mağaza açacak
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, markaların yurt dışı ağırlıklı büyüme stratejisinin 2018’de olduğu gibi 2019’da da devam edeceğini söyledi. BMD üyesi markaların yıl sonu itibarı ile yurt dışı mağaza sayısının 4000’e ulaşacağını bildiren Öncel, 2019’da bu sayıyı en az 4 bin 500’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Sinan Öncel, BMD üyesi 407 markanın yurt içinde 70 bin, yurt dışında da yaklaşık 4 bin mağazada 400 bin kişiyi istihdam ettiğini hatırlattı. 
Sinan Öncel, açıklamasında BMD üyesi markaların 2018 performansları ve 2019 beklentileri hakkında da bilgi verdi. BMD üyelerinin 2018 cirolarında önceki yıla göre yüzde 15 ile yüzde 30 arasında büyüme gözlemlediklerini bildiren Öncel, sözlerini şöyle noktaladı: 

“Reel büyümenin ise yüzde 5 – 10 civarında olduğunu söyleyebiliriz. İç pazarda belli bir noktaya ulaşan doygunluk ve kârlılığın çok düşmesi nedeni ile 2019’da da yurt dışı ağırlıklı büyüme stratejisine devam edeceğiz.

Markalarımız bünyelerindeki yetişmiş insan gücünün bir bölümünü yurt dışı operasyonlarda değerlendirecekler. Halen BMD üyesi 106 markanın 117 ülkede mağazaları ve satış noktaları bulunuyor. Bazı ülkelerde pazar lideri konumunda bulunan markalarımızın yurt dışı mağaza sayısı 2018 sonu itibarı ile 4000’e ulaşacak. 2019’da en az 500 yeni mağaza açarak sayıyı 4 bin 500’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”

Bursa Kebap Evi, 110 şubeye ulaşmayı hedefliyor
Bursa Kebap Evi; franchise sistemiyle büyüyor. 2018 yılı içinde açılışını gerçekleştirdiği 15 yeni restoranla şube sayısını 95’e çıkartarak başarısını birkez daha kanıtlıyor. Son 8 yılda 30 kat büyüyen ve Türkiye’nin 37 iline ulaşan gıda markasının bünyesinde bugün 1500 kişi istihdam ediliyor.

Türkiye’nin hızlı büyüyen restoran zincirleri arasında bulunan Bursa Kebap Evi; Türkiye’yle birlikte yurt dışı hedeflerini de büyütüyor. Amerika Washing- ton DC, İran, Hollanda ve Fransa’yı hedefleyen marka, Ortadoğu’daki şubesini ise 2019’un ilk çeyreğinde Abu Dhabi Deerfields Mall AVM’de açmayı planlıyor.

Yurt içinde ve yurt dışında hedeflerini büyüterek dünya markası olma yolunda ilerleyen BKE, 2019 yılında yeni yatırımcılarıyla 110 şubeye ulaşmayı hedefliyor.Bursa yöresel lezzetlerini şık bir konsepte toplayarak kısa zamanda tüketicilerin de yoğun ilgi odağı haline gelen marka, yılda yaklaşık 6 milyon kişiyi restoranlarında ağırlıyor. Şubelerinde günlük ortalama 20 bin kişiye hizmet verirken ayda 85 ton, yılda 980 ton eti sirküle ediyor. 95 şubede 1500 kişiye istihdam sağlayan BKE, geniş menü içeriğiyle çorbadan ana yemeğe, tatlıdan kahveye tüm beslenme alternatiflerini misafirlerine üstün hizmet kalitesiyle servis ediyor.

BKE Yönetim Kurulu Başkanı Cem Helvacı’ nın girişimci ruhuyla gıda sektörüne öncülük eden BKE, Esenyurt’ ta 1.200 metrekarelik genel merkez binasında oluşturduğu BKE Akademi eğitim birimiyle sektörün en büyük sorunlarından biri olan nitelikli eleman konusunu çözüyor ve alt yapısını güçlendiriyor. Akademi biriminde personel adaylarını eğitime alan BKE, yetişen adayları personel ihtiyacı olan şubelere yönlendiriliyor ve şubelerin eğitimli personel ihtiyacını karşılıyor. Hizmet kalitesini eğitimli personeller yetiştirerek arttıran marka, kalite anlayışını standartlaştırıyor ve müşteriler Türkiye’nin hangi ilinde, şubesinde olursa olsun aynı kalitede hizmet alıyor. Ayrıca BKE’ nin sahada aktif olarak gezen 20 kişilik operasyon ekibi de bulunuyor. Operasyon ekibi şubelerle birebir ilgileniyor, kaliteden hijyene her türlü noktada şubelere 360 derece üstün hizmet sunuyor. Gizli müşteri denetimleri ve anketlerle müşteri memnuniyetini arttırmaya çalışıyor.

Orka Holding, rotayı yurt dışına çevirdi
Almanya, Romanya, Irak derken Avusturalya’dan Paraguay’a kadar uzanan erkek giyiminin öncü isimlerinden Damat&Tween, moda denildiğinde ilk akla gelen ülke İtalya’da da hızla büyüyor. Damat, Tween ve D’S markalarını çıkaran Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Yaklaşık olarak 30 yıl önce kendi koleksiyonumuzu yapıp, koleksiyonumuzu kendi markamızla satacağız hayaliyle yola çıkmıştık. Markalarımızı değerlendirirken artık yalnızca tek bir coğrafyada değiliz.

Gün bizim için Sidney’de başlıyor, Uzakdoğu’da devam ediyor, Balkanlar Avrupa derken, Güney Amerika’ya kadar uzandık. Dünyanın en gelişmiş pazarlarında da artık varız. İtalya’da 23 satış noktasına ulaştık.

Erkek modasının üssünde markalarımız var. 2019 yılında 29 mağazamız olacak. 5 yıl önce bana İtalya’da bu kadar büyüyeceğimizi söyleselerdi, ‘hadi ya’ derdim. Şu anda İtalya’da her yıl yüzde 150 satış grafiğimiz artıyor. Milano’da showroomumuz var oradan Güney Amerika ülkelerine ve Uzakdoğu’ya ürün satıyoruz. Haiti, Brezilya’ya da koleksiyonumuz gidiyor.

Almanya’da 2019’da 10 satış noktasına ulaşacağız. Romanya’da erkek giyiminde pazar lideriyiz. Ülke sayısı her geçen gün artıyor” dedikten sonra şunları söyledi:“Türkiye’nin ihracatını artırması kadar markalı ihracatını da artırması şart. 2018’de yurtdışında 40 mağaza açtık. 2023’te Türkiye’de 400, yurtdışında 800 mağazaya ulaşmayı hedefledik. 2023’te dünya Türk markalarını konuşacak.”

Buka, 2019’da yurtdışında büyümeye odaklandı
Buka, iç pazarda sürdürdüğü mağazalaşma hedefini korumakla birlikte yurtdışı çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle 2018’in ikinci yarısından itibaren hedef pazarları yakından takip eden Buka, 2019 yılında Rusya, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarına yönelerek, yurtdışında büyümeye odaklanacak.

Sektörün ilk yarısında üretim ve satışta yaşanan daralmayla 2019 yılında hedeflerini yurtdışı üzerine kurguladıklarını belirten Buka Yönetim Kurulu Başkanı Suat Erdoğan, “Mobilya sektörü, yüzde 95 yerli üretimi ve 500 bin kişiyi istihdam etmesiyle ekonomimizde oldukça önemli bir yere sahip. Sektör ihracatımız 2017 yılında yaklaşık 2,7 milyar dolardı.

2018 yılının başında ise belirlenen hedef; en az 3 milyar dolardı. Biz de bu hedefe ulaşmaya katkı sağlayacak çalışmalarda bulunduk. Yılın ilk yarısında mevcut ekonomik koşullar, döviz kurlarında yaşanan ani değişimler maliyetlerin artmasına neden olarak sektörümüzü iç pazarda daralttı ve yeni pazarlara yönlendirdi.

İhracatın yanı sıra yüzde yüz Türk sermayeli bir firma olarak, yerli üretimi destekleyen kampanyalarla pazarın canlanmaya başladığını görüyoruz” dedi. Buka olarak, yıl genelinde döviz kuru ile artan maliyetlere rağmen fiyatlarında bir değişiklik yapmadıklarını sözlerine ekleyen Erdoğan, “Tüketicilerimizi ve ekonomimizi kampanyalarımızla desteklemeye devam edeceğiz.

Aynı zamanda sektörümüzün uzun zamandır beklediği KDV indiriminin de bu canlanmaya etki etmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl yapılan KDV indirimi sektöre önemli bir hareket getirmişti, aynı etkinin devam etmesini umuyoruz” dedi.

Buka’nın yurtdışındaki ilk mağazasını Kuzey Kıbrıs’ta açtıktan sonra Bahreyn’deki mağazalarıyla Ortadoğu pazarına giriş yaptıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılında sektörümüz için büyük potansiyel taşıyan Rusya ile ürünlerimize büyük ilgi gösterilen Ortadoğu ve Avrupa pazarları yakın markajımızda olacak. Bu pazarlara ağırlık vererek satışlarımızı artırmayı ve önümüzdeki süreçte yurtdışında büyümeyi hedefliyoruz.”

Şok Marketler: Gıda perakende sektörü büyüyecek
Türkiye’nin satış gelirleri bakımından en hızlı büyüyen gıda perakende zincirlerinden ŞOK Marketler’in son 3 yılda her gün ortalama üç mağaza açarak ve her yıl 4 bin kişiye istihdam sağlayarak bugünkü büyüklüğüne ulaştığını söyleyen Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel,

“Geride bıraktığımız 2018’de son 10 yılın en büyük 10 birincil halka arzından birini gerçekleştirerek halka açıldı. Eylül sonu itibarıyla 270 milyon TL’lik yatırım harcaması, 851 yeni mağaza ve 3.700 kişilik ilave istihdamla hem müşterilerine hem de ülke ekonomisine önemli katkılarda bulundu. Şirketimizin bu yıl toplam mağaza sayısı üçüncü çeyrek itibariyle 6.211, toplam çalışan sayısı ise 28.000 kişiye ulaştı” dedikten sonra şunları söyledi:

“Ekonomik göstergeler 2019’da, dünyada ve ülkemizde gıda perakende sektörünün büyümesini sürdüreceğine işaret ediyor. ŞOK Marketler olarak ulusal süpermarketler ile indirim marketlerinin iyi yanlarını birleştiren özgün iş modelimizle çok geniş bir kitleye ulaşıyoruz. Başarı getiren bu iş modelimiz ve mağazacılık yatırımlarımızla 2019 yılında odağımızda yine büyüme ve müşteri memnuniyeti olacak. 2018’de yakaladığımız ivmeyi yine müşterilerimizi memnun edecek kampanyalarla 2019’a da taşımayı hedefliyoruz.”

JLL Türkiye: 2019 daha zor ve sıkıntılı geçecek
JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, yabancı yatırımcının belirsizlikler ve istikrarsızlık nedeniyle şu anda Türkiye gayrimenkul pazarından uzak durduğunu vurguladı. Alkaş, eskiden AVM yatırımlarının geri dönüş süresinin 8-10 yıl olduğunu, şu anda bu sürenin 40 yıla kadar çıktığına, faizlerin de yükseldiği bir dönemde kimsenin bu alana yatırım yapmayacağına dikkat çekti.

Koşulları giderek ağırlaşan hem yerli hem yabancı yatırımcı açısından 2018 yılının zor bir yıl olduğunu kaydeden Alkaş, “Dövizin çok yükselmesi özellikle organize perakendeyi köşeye sıkıştırdı. Tüketicinin güveninin de düşmesi işleri zorlaştırdı. Bir yandan da konkordato dalgası olumsuz sinyaller veriyor. 2019’un da zor ve sıkıntılı geçme ihtimali tüm sektör paydaşlarını farklı senaryolara yöneltiyor.

Bu krizden nasıl çıkılabileceğine bakıyorlar. Son dönemlerde Türkiye’yi dışarıda anlatmakta daha fazla sıkıntı çekiyoruz. Türkiye’nin algısı olduğundan daha da kötü. Bunları aşmak için bir dizi çabayı sektör olarak topyekûn yürütmek lazım” dedikten sonra şunları söyledi:

“Son dönemlerdeki belirsizlik ve istikrarsızlıklar nedeniyle yatırım listelerinde çok alt sıralara düştü. Bu tabii ki yatırım yapmış olan yabancı yatırımcıların da Türkiye’den çıkış senaryolarını hızlandırıyor. Bir ülke için dışarıdan bakılınca istikrarsız görünmek kadar kötü bir şey olamaz. Ekonomik önlemler doğru ve zamanında alınabilse, birtakım farklı görüşler yerine ekonominin kuralları işlese, o zaman iş dünyasının güveni ve morali yerine gelecek ve yatırımlarına devam edecek.

Şu anda insanlar yarınlarının ne olacağını bilmedikleri bir ortamda yeni yatırıma girmek, yeni dükkân açmak, yeni ofis tutmak istemiyorlar. Firmalar küçülmeye gidiyor. Karamsarlık tablosu çizmek istemiyorum ama tüketimi artırmamız lazım. İnsanlar işsiz kalırsa harcama olmayacak. Ekonominin çarklarını döndürmemiz lazım. İnsanlar yarınlarına güven duyarlarsa o zaman daha çok harcama yaparlar. Bugünkü ihtiyacınızı sıkıntıdan, güvensizlikten almıyorsanız o zaman da stokların şişmesine neden olacak.”

avm ici

Altun Hipermarket, 10 yeni mağaza açacak
2018 yılını 25 mağaza ve 650 personel ile kapatan Altun Hipermarket, 2019 yılında da hedeflerini büyüttü. Sektörde yaşanan daralmaya rağmen yatırım yapmaya devam ederek ardarda 6 mağaza açtıklarını söyleyen Altun Hipermarket Genel Müdürü Hakan Baran, “2019 yılında görüşmelerini yaptığımız ve son aşamaya gelen market yerleri ve zincirler var.

Bu doğrultuda 2019 yılında 10 mağaza açıp personel sayısını 1000’e çıkaracağız. Perakende sektörü çok dinamik. Yaşanan sıkıntılı süreçlerde bile durmak bilmiyor. Bizde bu ortamı Altun Hipermarketler olarak fırsata dönüştürüyoruz. Tamamen İstanbul’da büyümeye odaklandık. Avrupa yakasında yeni marketler açarak 2019 yılı sonunda 35 mağazalık hedefimize ulaşacağız. 2018 yılına göre ciro bazında yüzde 35 büyüyeceğiz” dedi.

Kelebek Mobilya, 7 yeni pazara girecek
İhracat atağı başlatan Kelebek Mobilya, 2019 yılında 7 pazarda daha yer almaya hazırlanıyor. Bölgelerde satınalma trendlerini yakından takip ederek kısa sürede büyük başarı yakalayan Kelebek Mobilya’nın 2019 yılı hedefi ise yüzde 100 büyüme. Genel Müdür Mustafa Karak, “Markamızın uluslararası bilinirliğini arttırmak için global düzeydeki çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Kısa sürede 9 pazara ulaştık.

2019 yılında da 7 yeni pazarda daha yer almayı hedefliyoruz. Kelebek Mobilya, ihracat ve yurt içine yönelik satış faaliyetleriyle büyümesini sürdürecek” dedi.Satınalma trendlerini takip ederek bu başarıyı sağladıklarını belirten Karak, “Dış pazardaki bayilerimizin markamıza olan bağlılığını kuvvetlendirerek, pazar payı ile cirolarını arttırmak için ziyaretlerimizi sıklaştırarak her ülkeye özel farklı kampanyalar düzenledik” dedi.

Kelebek Mobilya’nın Azerbeycan ve Libya’da 2 olmak üzere; Bosna, Gürcistan, Suudi Arabistan, KKTC, Kuzey Irak, Avusturya ve Malta’da birer mağazası bulunuyor.

Zühre, 2019’da beş yeni mağaza açmayı hedefliyor
Zühre Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Yazıcıoğlu, sektörle birlikte büyüdüklerini ve 2019 yılında da yeni yatırımlara odaklanarak mağazalaşmayı sürdüreceklerini ifade etti.

2018 yılında global pazardaki konumlarının ve faaliyetlerinin güçlendiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Yazıcıoğlu “Bu yıl Cezayir, Fas, Tunus, Amerika ve Filistin başta olmak üzere, 16 ülkede yeni multibrand satış noktaları açarak, hazır giyim sektörü ihracatına katkıda bulunduk. Yurt dışı fuarlarını yakından takip ettik ve global arenada hedef büyüterek pazarda etkin bir konuma ulaştık” dedi.

Zühre olarak 22 ülkede ve halihazırda 450 satış noktasıyla hizmet verdiklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Yazıcıoğlu, “2019 yılında önceliğimiz; Almanya, İran, Malezya, Hollanda, Özbekistan, Kazakistan gibi farklı pazarlara ulaşıp, Zühre’nin tüm dünyadaki satış ağlarını genişletmek. Gerçekleştireceğimiz diğer yatırımlarla birlikte tekstil sektörünün büyüme hedefine de önemli katkılar sağlayacağız” şeklinde ifade etti.

Zühre’nin Türkiye’de 300, yurt dışında 150 satış noktası olduğunun altını çizen Yazıcıoğlu, satış ağlarını genişletmenin yanı sıra karlılık, verimlilik ve kaliteli hizmet anlayışına odaklandıklarını, gerçekleştirdikleri ve planladıkları yatırımların da bu hedeflerini doğrular nitelikte olduğunu belirtti.

Tekzen, yatırım yapmaya ara vermeden devam edecek
Tekzen, 2019’a hız kesmeden giriyor. Tekzen Pazarlama Müdürü Mehmet Cem Kızılkaya, geride kalan yıla ilişkin değerlendirmede bulundu.
Tekzen’in 2018 yılında hedef rakamlarına ulaştığını belirten Kızılkaya, yaptığı açıklamada, “2018 yılını 1 miyar TL mertebesinde ciro ile kapatıyoruz. Yurtiçinde 59 ilde 138 mağazamız, yurtdışında da 4 mağazamız bulunuyor. Yaklaşık olarak 3 bine yakın kişiye istihdam sağlıyoruz. 2019 yılında da yurt genelinde yatırım yapmaya ara vermeden devam edeceğiz“ dedi. 

Kızılkaya, aynı zamanda; etkin dağıtım kanalı olabilmek perspektifi ile DIY mağazalardan ekspres mağazalara, ticari satıştan tekzen.com.tr’ye kadar tüm kanallarda geliştirme hedefleri olduğunu söyleyerek, teknolojik yatırımlarını artırdıklarını dile getirdi. Kızılkaya, sadece online’a yatırım yapmanın yeterli olmadığını, fiziksel mağazacılıkla online mağazacılığın aynı profesyonel yaklaşımla yönetilmesi gerektiğini belirterek, “Sosyal medya hesaplarımızı, e-ticaret sitemizi, mobil uygulamalarımızı bir bütün haline getirecek Omni-Channel’a yatırımlarımızı 2019 yılında da devam ederek arttıracağız” dedi.

Mobil alışverişin her geçen gün arttığını söyleyen Kızılkaya, “Online mağazacılığın gelişmesi perakende sektörü için çoğu zaman bir tehdit olarak görülüyor ama bu doğru bir yaklaşım değil. Klasik mağazalar müşteriler için ilk tercih olmaya devam ederken, omnichannel uygulamalar yaygınlaşıyor, müşteri başına satış ortalaması artıyor. Teknolojik gelişmelerle müşterilerin alışveriş deneyimleri dijitalleşiyor. Yakın zamanda her iki kanalı da yönetmeyi başaran sektörde tutunabilecek.

Yükselen Y ve olgunlaşan Z kuşağı ile birlikte sektöre yenilikçi bakış açısı getirmeye yönelik hamleler giderek artıyor. Yeniliğe ve hızlı dönüşüme öncülük eden, yeteneği doğru yöneten, verilerini doğru analiz eden, müşterisini anlayan, çalışanın rolünün farkında olan, tedarik zincirini doğru yöneten ve gelecekteki ihtiyaçları öngörerek teknolojik yatırımlar yapan şirketler büyümeyi sürdürecek.

Online satış kanalımızın online+offline toplam cirodaki payı %10. 2020 yılında %15’e çıkmasını hedefliyoruz” dedi. Yurtdışı operasyonları hakkında da bilgi veren Kızılkaya; “Yurtdışı yatırımlarımızı 2019’da da değerlendireceğiz. 2018 yılının son çeyreğinde Katar’ın en büyük perakendecisi Al Meera Holding ile stratejik iş birliği anlaşması imzaladık. 2019 yılında da Katar işbirliğimiz sonucu ivmelendirdiğimiz yurtdışı faaliyetlerimize farklı ülkelerdeki pazarlarda da devam edeceğiz” dedi.

Alfemo, mağaza sayısını iki katına çıkarmak istiyor
Yeni makine yatırımları ile üretim kapasitesini de yüzde 33 oranında arttıran marka, özellikle son iki yılda sektörün istikrarlı büyüyen markalarından biri oldu. Bugün yurt içinde 100’ün üzerinde mağazası bulunan Alfemo; Muğla, Kocaeli, Balıkesir, Edirne gibi büyük şehirler başta olmak üzere yurt genelinde açacağı yeni mağazalarla bu rakamı önümüzdeki dönemde 160 mağazaya ulaştırmayı hedefliyor.

Alfemo Satış ve Pazarlama Direktörü Ahmet Dinler: “Türkiye’de ve dünyada yaşam alanlarındaki sosyal değişimi ve bu değişimin beraberinde getirdiği tüketici ihtiyaçlarını en iyi anlayan ve en uygun çözümleri üreten marka olma yolunda ilerliyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde dijitalle her noktada tam entegre, tasarımlarıyla fark yaratan, tüm paydaşlarına dokunan sektörün en çok beğenilen ve tercih edilen markası olma yolunda kendimize bir strateji belirledik. Yurt dışı pazarında da bu yıl 5. yılında olduğumuz Turquality ile 2023’e kadar 100 mağazaya ulaşma hedefimiz var” açıklamasında bulundu.

Dinler, “Bebek, çocuk ve gençler için Kids&Teens markamızla yurtiçinde ve yurt dışında büyümeye devam edeceğiz. Bu kategoride de oldukça iddialıyız. Hem tasarımlarımız hem kalitemiz hem de erişilebilir fiyat politikamızla yepyeni lokasyonlarda tüketicilerimizi ürünlerimizle buluşturacağız.Şu anda yurt içinde 30’un üzerinde Kids&Teens mağazamız bulunuyor. Orta vadede 100’lü sayılara ulaşmayı ve 2019 yılında ise Kids&Teens olarak 30 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz. Yeni mağazalarımızı İstanbul, Bursa, Antalya ve Konya başta olmak üzere yurdumuzun büyük şehirlerinde açacağız” dedi.

MediaMarkt: Pazar büyüklüğünün 70 milyar TL’nin üzerinde çıkmasını bekliyoruz
2018 yılı değerlendirilirken; yılın kendi içinde 3 ana bölüme ayrılması gerektiğine inandıklarını söyleyen MediaMarkt Global Grup İcra Kurulu Üyesi ve MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “İlki, sene başındaki dönem… Oldukça hızlı başlayan bu dönemde pazar çok pozitifti, tüketicilerin alım gücü yüksekti ve daha kolay alışveriş yapıyorlardı.

Ancak ikinci dönem olarak adlandırabileceğimiz Temmuz sonrası dönemde, dövizdeki aşırı oynaklık tüketicilerde bir tedirginlik yarattı. Fakat yaz mevsiminin etkisi, ardından okula dönüş dönemi gibi etkenlerle pazar görece hareketliliğini korudu. Buna, tüketicilerdeki, döviz artışının fiyatlara yansıması öncesi ihtiyaçları temin etme ve talebi öne çekme anlayışı da eklenince bu dönem tedirgin fakat yine de kısmen hareketli geçti. Eylülün ortasıyla başlayan 3. dönemde ise bambaşka bir durum ortaya çıktı.

Sene başına göre yüzde 60, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 90 oranında artan döviz kurlarının etkisiyle; sadece ithal olan değil pek çok üründe fiyat artışı tetiklenince, tüketici tedirginliği arttı, tüketici kendini korumaya aldı ve pazar daha zor bir döneme girdi. Yılı da tüketicilerin bu tedirgin duruşuyla ve temkinli davranışıyla kapatıyoruz diyebiliriz” dedikten sonra şu bilgileri verdi:

“MediaMarkt Türkiye olarak MediaMarktSaturn Grup’un finansal takvimine göre raporlama yapıyoruz ve bu takvime göre 2018 mali yılımızı Eylül sonunda başarıyla tamamladık ve yeni mali yılımıza girdik. Fiyat artışlarının en çok görüldüğü alan olan teknoloji perakendesinde faaliyet gösteriyoruz.

Dolayısıyla tüketicinin bu alandan öncelikli olarak uzaklaşması; 2018 yılsonu ve aynı zamanda MediaMarkt finansal takviminin başı olan içinde bulunduğumuz dönemde bizi az da olsa etkiledi fakat özellikle enflasyonla mücadele planı kapsamında yaptığımız indirim ve kampanyalar ve ardından Şahane Cuma gibi özel günler negatif etkiyi sınırlı tuttu.

2019 yılı genel anlamda temkinli olarak başlayacak. Bunun tüm sektörlerde ve tüketici davranışlarında böyle olacağına inanıyorum. Faaliyette bulunduğumuz tüketici elektroniği pazarı üzerinden bir değerlendirme yapmak gerekirse; pazarının 2019 yılında geçtiğimiz yıla paralel olarak %16 oranında büyümesi ve pazar büyüklüğünün 70 Milyar TL’nin üzerinde çıkmasını bekliyoruz.

2019 yılında tüketici elektroniği pazarında büyümeyi sağlayan ana kategorilerin GSM, IT olacağını öngörüyoruz. Online tüketici elektroniği pazarının 2019’da toplam pazarda %11’lik bir paya ulaşacağını düşünüyoruz.

2019 yılının, başta satış rakamları olmak üzere görünüm olarak 2018 ile paralel olacağını öngörüyoruz. Bu dönemde pazarın üzerinde bir büyüme öngörüyoruz. ”

Çetmen Mobilya: 2019 yılında 25 mağaza açacağız
Çetmen Mobilya olarak 1952 yılından bu yana mobilya alanında köklü bir geçmişe sahip olduklarını söyleyen Çetmen Mobilya Genel Müdürü Merve Çetmen, “2017-2018 döneminde 32 yeni mobilya mağazası açtık ve mağaza sayımızı 52’ye ulaştırdık.

2023 yılında mağaza sayımızı 250’nin üzerine çıkarmayı ve franchise ile de hizmet ağımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2019’da 25 mobilya mağazası yatırımı daha gerçekleştireceğiz. Öncelikli olarak Ankara, İstanbul ve Bursa illerinde satış ağımızı genişleteceğiz.

Aynı zamanda bugün İzmir’deki 60.000 metrekarelik kapalı tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz üretimimizi yeni bir fabrika yatırımı ile güçlendirmeye hazırlanıyoruz. 160.000 m2’lik alan içerisinde kurulan yeni fabrikamız 2020 yılında faaliyete geçecek. Tüm bu çalışmalarla 2023 yılına dek 200 milyon TL yatırım planlıyoruz.

Bu yatırımlarımıza paralel olarak yarattığımız istihdam da hızla büyüyor. Son bir yılda 721 kişiye iş olanağı sağladık ve çalışan sayımızı %100’den fazla artırarak 1.300’e ulaştırdık. 2019 yılında ise bu sayıyı yaklaşık olarak, 1.700’e çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

NG Kütahya Seramik, 35 yeni mağaza açacak
NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, “Şu anda yurt içinde 227, yurtdışında 43 mağaza olmak üzere toplam 270 mağazamız var. 2019’da yurt içinde 16, yurt dışında 19 yeni mağaza açarak 270 olan mağaza sayışımızı 305’e çıkaracağız.

Seramik alanında dünya markaları çıkarmış İtalya, İspanya ve Çin’e bugün ürün satıyor, ihracata tam gaz devam ediyoruz. 2019’da ihracatta yüzde 100 büyüme için sözleşmelerimizi de imzaladık. Önümüzdeki 3 yılki hedeflerimiz arasında gurur abidesi projeler de var. Dünyanın en büyük projeleri arasında gösterilen İstanbul Yeni Havalimanı’na özel 450 bin metrekarelik seramikler ürettik” dedi.

Kiğılı, yatırım rotasını Balkanlara çevirdi
Türkiye’de 225 mağazası ve yurtdışında Balkanlar dahil 16 ülkede 28 satış noktası bulunan Kiğılı, Avrupa’da farklı noktalarda daha da büyümeyi hedefleyerek yatırımlarına hız kazandırdı. Son olarak Balkanlar’daki yatırımına Sırbistan’ı ekleyen marka, Sırbistan’ın Novi Sad kentinde faaliyete geçirdiği mağazasında zengin ürün yelpazesine sahip koleksiyonlarını müşterilerinin beğenisine sundu. Kiğılı’nın, Balkan yatırımlarındaki ikinci durağı Romanya olacak.

Balkanlar’ın Türk yatırımcılar için her zaman ilgi çekici bir yatırım coğrafyası olduğuna dikkat çeken Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Hızlı bir şekilde Avrupalılaşan, Avrupa Birliği ile bütünleşen Balkan ülkeleri büyük potansiyeller barındırıyor. Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Slovakya, Slovenya, Polonya, Macaristan gibi ülkelerde Türk markaları daha aktif rol alacak.

Biz de Kiğılı olarak bu potansiyelin içerisinde yer alacağız. Şu an Balkanlardaki yatırımımıza Sırbistan’ı ekleyerek 28’inci mağazamızı burada açtık” dedi.Yurtdışında “Türkiye’nin markası” algısıyla anılmak istediklerinin altını çizen Suerdem, “Önümüzdeki 5 yıl için kendimize büyük hedefler koyduk. Yeni yatırımlar, karlılık ve istihdam anlamında adımlar atıyoruz.

Yatırımcı ruhumuz gereği yeni mağaza açılışlarına devam ediyoruz. Özellikle yurtdışı bu yıl bizim için çok önemli. Hem yeni pazarlara açılacağız hem hizmet verdiğimiz mevcut pazarlarda varlığımızı genişleteceğiz. Özellikle Balkanlar ve Orta Doğu’da satış noktalarımızın sayısı artmasını planlıyoruz.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında yurtdışında 100 yeni mağaza açma hedefimiz var. Yurtdışındaki algımızı, “Made in Turkey” yerine “Brand of Turkey” olarak değiştireceğiz. Çünkü biz her anlamda Türkiye’den doğmuş bir markasıyız” dedi.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE