Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Perakende Günleri’18 Güne Hızlı Başladı

Türkiye’de perakende sektörünün nabzını tutan sektörün en büyük buluşma platformu Perakende Günleri bugün başladı.

Perakende Günleri’18 Güne Hızlı Başladı

Soysal tarafından bu sene 18.’si düzenlenen Perakende Günleri ‘RetailExperience Exchange’ teması ile kapılarını açtı.Moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını Soysal Kurucusu Suat Soysal’ın yaptığı Perakende Günleri’18’ güne hızlı başladı.

Perakende Günleri’18’in iddialı konuşmacılarından biri olan Facebook Küresel Pazarlama Çözümleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Carolyn Everson ufuk açan konuşmasında Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp’ı iş ortağı olarak kullanmanın yollarını anlattı.

Everson: “Perakende kabuk değiştiriyor, tüketici davranışları değişiyor. Sadece ABD değil tüm dünyada şeffaflık önemli. Dezenformasyon, sahte habercilik, sandık güvenliği çok önemli. Veri mahremiyeti bizim özümüz, insanlar bize güvenmediği takdirde bu platform çalışamaz. Bu sene çok büyük dersler aldık.

Markanın güvenliği çok mühim. Reklam verdiğiniz her yerde hakimiyetin sizde olması gerek. Bunlar Facebook’un dünya çapında mücadele ettiği konular. Artık dünyada insanlar her yerde gruplar kuruyor. Platformlar toplumsal anlamda çok büyük önem arz ediyor. Yakında 1 milyar insanın bu tür gruplarda yer alması bekleniyor.

Güvenlik bildirimi bizim için çok önemli. Bugüne kadar ‘ben güvendeyim’ şeklinde 3 milyar bildirim gönderilmiş. Hızlı hareket etme, tempo perakendenin anahtar kelimeleri. Müşteriler çok hızlı benimsiyor. Müşterinin temposu bizden çok daha hızlı.

3 alan en hızlı: mesajlaşma, hikâye, video paylaşımı. Facebook bünyesinde 3 mesajlaşma kanalı var. Her yıl 100 milyon mesaj paylaşılıyor. Stories çok tercih ediliyor. Bugün itibariyle 1 milyar tüketici tüm bu platformlarda story paylaşıyor.

Video paylaşımı da çok seviliyor. Bunun için farklı yöntemler geliştirdik. Facebook Watch diye yeni bir ürünümüz var. Instagram TV de kişiselleştirilmiş içeriklere imkân sağlıyor. Her gün 200 bin kişi Watch izliyor. Facebook Watch Party arkadaşlarınızla bir araya gelip video izleyebiliyorsunuz. Perakende deneyimi de kişiselleşiyor.

İnsanların yüzde 50’si alışverişte mobil cihazlarını kullanıyor. 7,9 milyar dolar siber pazartesi günü harcandı. 6,2 milyar Dolar Black Friday’de harcandı. GAP bambaşka yeni bir erkek koleksiyonu çıkartmak istiyordu. Bize geldiler fikir sordular. GAP ile el ele verip bu markayı ortaya çıkarttık.

İsteyen erkekler kıyafetleri deneyerek manken olabiliyor, sonra kıyafetleri iade edip deneyimlerini paylaşıyor. Kendi video ve hikayelerini paylaşabiliyorlar. Müşteriyi tam işin merkezine koyduğumuz bir platform yarattık. 4 bin kat reklam harcamalarına geri dönüş oldu. 27 bin kişi başvuruda bulundu manken olmak için.

Lego ve Michael Kors yine bu konuda çok başarılı. Akbank Türkiye’de bankacılık alanında ilk müşterimiz oldu. Mobil ile mağazalar birleşiyor. Müşteri sizi daha iyi tanımak, bilmek istiyor. Türkiye’de 44 milyon Facebook kullanıcısına ulaşmış olmuyorsunuz sadece, tüm dünyada ulaşabiliyorsunuz.

Modanisa için Türkiye ve dünyada eşleştirme yapıyoruz. Zenginleştirilmiş gerçeklik artık kullanılıyor. Sephora’da makyaj malzemelerini yüzünüzde deneyebiliyorsunuz. Instagram’da Türkiye’de alışveriş etme imkânı başlayacak. Alışveriş her zaman devam edecek, sadece mecralar değişiyor”.

Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş, ‘Instagram, Whatsapp, Messenger ve Facebook ile Satış Artışı’ konulu oturumunda Facebook ailesi aplikasyonlarını kullanarak gerçekleşen Türkiye’den başarılı kampanya örneklerini paylaştı.

Matraş: “Alışveriş alışkanlığımız değişiyor. Eskiden Bağdat Caddesi’nde mağazaları gezmek aklıma gelirdi. Özellikle çalışan anne olduktan sonra aklıma çocuklarım geliyor. Özellikle çocuklarla mağazada alışveriş deyince aklıma farklı deneyimler geliyor. Hayat o kadar hızlandı ki, zamansızlıkla mücadele bizim alışveriş deneyimimizi değiştiriyor.

7/24 alışveriş yapan bir tüketici kitlesini düşündüğümüzde artık mobilde mağaza açalım diyoruz. Günde ortalama 80 kez giriyor tüketici mobil vitrinlerde yani mağazanın web sitesinde zaman geçiriyor. Mağazadan içeri giren her 10 kişiden biri Facebook’u açıyor ve orada zaman geçiriyor.

Newsfeed’iniz yeni Bağdat Caddeniz. Her ay 44 milyon insan yürüyor bu caddede. Nasıl ulaşacaksınız bu insanlara? Online mağazada siz aradığınız ürünleri bulmuyorsunuz, ürünler sizi buluyor. Artık satın alma isteğini beklemiyoruz, satın alma isteğini biz yaratıyoruz. Yeni müşteri profilinin şöyle bir özelliği var: artık müşteriler şimdi, hızlı ve sıcak istiyor.

Facebook’ta işte bunu yapmaya çalışıyoruz. Facebook’ta 4 şey yapabilirsiniz: marka inşası, satış, sonuçları ölçümleme, müşteri hizmetleri. Ben ilk 2’sini anlatacağım. E-ticaret ve perakende ortaklarımızı düşünelim. Bugüne kadar e-ticaret müşterilerin en çok yaptığı şey satış yapmaktı. Kısa vadede çok iyi olmasına rağmen bir süre sonra tıkanıyor.

Perakendeciler ise markaların kampanyaların farkındalığını artırmaya çalışıyordu. Bugün geldiğimiz noktada her iki taraf full funnel dediğimiz pazarlama piramidinin her yerine değen yolculuğun hepsine odaklanıyorlar. LcWaikiki ile birlikte çalıştık ve 18 milyon insana ulaştık. Önce marka farkındalığını artırdık sonra talep yaratmaya başladık.

Daha sonra satış reklamlarına başladık. Toplam online satışları %4 artırdık, satışa geri dönüşüm 20 kat oldu. 1 TL’lik harcama yaptıysanız 20 TL’lik satış yaptınız demek. Aynısını Penti ile yaptık. 10 milyon kişiye ulaştık. Bizim size sunduğumuz ürünler mağazalara da insan yönlendiriyor. Koçtaş geçen sene Black Friday zamanı çok cesur bir şey yaptılar. Tüm insert bütçesini Facebook’a yatırdı. Mağaza satışları 2,6 kat arttı. Satışa geri dönüşüm 60 kat oldu.”

‘Philip Morris/Sabancı’dan Bir İlk: Geleneksel Perakende Kanalının Dijitalleştirilmesi’ başlıklı oturumunda Philip Morris Sabancı Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren ise Philip Morris / Sabancı’nın yaklaşık 50 bin esnafı e-sipariş ve 100 bin esnafı da dijital platformda buluşturma hikayesini paylaştı.

filiz yavuz

Sektörün duayen isimlerinden TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan ise ‘Perakendenin Geleceği için Notlar’ başlıklı ilham verici bir konuşma yaptı. Özerkan, “Perakende Günleri ilk başladığında Euro yoktu, 6 sıfır vardı hepimiz milyonerdik, Facebook yoktu Zuckerberk lisedeydi. Almanya-Fransa 430 milyar Euro civarında perakende büyüklüğüne sahipti.

Bugün Türkiye’de perakende en çok istihdam sağlayan ikinci sektör konumunda. 294 milyar TL’lik bir sektör, 900 bin kişiye istihdam sağlıyor. Organize perakendedeki 1 birim büyüme ülke büyümesine 1,3 büyüme olarak yansıyor. Türkiye’de istihdamda kayıt dışı %40. Genç ve kadın istihdamına da en büyük katkıyı yapan sektör.

Bugün enflasyonu çok konuşur olduk. Bakanların bunu düşürmede ilk düşündüğü sektör organize perakende oldu. Çünkü hızlı hareket edebilen, organize olabilen bir sektörüz.

Bugün Türkiye’de Ayçiçek yağı rafine ve ham Avrupa’da 0,82 cent, Türkiye’de 1.13. Şekeri Avrupa’ya göre %30 daha pahalı tüketiyoruz. Ürettiğimiz meyve/sebzenin %30’unu çöpe atıyoruz. Bütün bunlar bütünleşik, yapısal çözümler gerektiriyor. Organize perakende olarak bu konuda uzun vadeli yatırımlar yapmaya hazırız, hükümetimizden de bu konuda destek bekliyoruz.

Öngörülebilirlik çok azaldı. Mevsimler, politik kararların ekonomik etkileri öngörülebilir değil. Bunlar ticareti çok etkiliyor. Türkiye’de alışveriş yapanların yüzde 60’ı alışveriş bir tarafında online’ı kullanıyor. Türk tüketicisi çok hızlı. Mağaza işin merkezinde değil, işin ayaklarından bir tanesi.

Dijital ödeme sistemleriyle birlikte kasalarda kasiyersiz mağazaları konuşuyor olacağız ama bir taraftan veri mühendisliği anlamında büyük bir istihdamı gerektirecek. Bunları paralel olarak yönetme ihtiyacı var. Artık sadece alışveriş değil, kişiselleşmiş bir deneyim arıyor insanlar. Datayı bilgiye çevirmek çok önemli olacak.

Maliyetler şekil değiştiriyor. Şirket içi kültürler değişiyor. Bütün bunlardan yola çıkarak perakende için ne olacak dediğimizde tek bir hikâye göremiyorum. Türkiye nasıl olursa dünya nasıl olursa olsun işini doğru yapanların mutlu sona ulaşacağı bir kitap var önümüzde” şeklinde konuştu.

kubilay ozerkan

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE