Morhipo’dan Sürdürülebilir Moda Yaklaşımı
People By Fabrika'nın yeni koleksiyonunda, geri dönüşümlü ipliklerden üretilen ürünler satışa çıkıyor.
Modanın e-ticaretteki adresi Morhipo.com'un özel markası People by Fabrika, sürdürülebilir modayı müşterilerine sunuyor. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına olduğu kadar çevreye de duyarlı olan markanın erkek spor giyim koleksiyonunda, geri dönüştürülen ipliklerden üretilen ürünler bulunuyor.
People by Fabrika; erkek spor giyim koleksiyonunda, sürdürülebilirlik ve üretime yeniden kazandırma amacıyla geri dönüşümlü ipliklerden üretilen ürünlere yer veriyor.
S'dan XXL'a kadar beden aralığına sahip sweatshirt ve eşofman altları; sadece eco-friendly değil, aynı zamanda tarz olmalarıyla da öne çıkıyor. Koleksiyonda, giyim ve tüketim tercihlerinde çevre dostu alternatiflere yönelen ve geri dönüşümü destekleyen müşteriler için oldukça uygun fiyatlı seçenekler bulunuyor.
Geri dönüşüm nasıl sağlanıyor ?
Tarladan çıkan pamuğun, raflardaki yerini alana kadar geçtiği her bir aşamada çeşitli fireler oluşuyor. Bu fireler daha sonra farklı yöntemlerle tekrardan üretime kazandırılıyor.
Örneğin, piyasada kullanılan adı “rejenere” yani “re-jenerasyon” olan ve üretime geri kazandırılan iplik/elyaf, tek başına eğrilemediği için taşıyıcı bir elyafa ihtiyaç duyuyor.
Konfeksiyon üretiminde oluşan pastal kırpıntıları, üretim hataları gibi sebeplerle fireler, renklerine göre ayrıştırılarak bir araya getiriliyor. Bu kumaş kırpıntıları özel bir makinede parçalanarak belli bir renkte “pamuk elyaf” elde ediliyor.
Farklı onlarca çeşit kumaş kırpıntısından toplandığı için, içinde farklı materyaller barındıran bu pamuk elyaf, istenilen renk tonuna yaklaşmak adına uygun tonda boyanmış polyester elyafla harman yapılıyor. Bu sayede ortaya pamuk - polyester harmanı çıkıyor.
Ortaya çıkan elyafın boyu kısa olduğu için open-end adı verilen eğirme makineleri kullanılıyor. Kumaş üretilirken model nasıl isteniyorsa, ona göre bu open-end ipliğinin teknik ihtiyaca göre ayarlamaları yapılıyor ve kumaş buna göre örülüyor veya dokunuyor. Devamında ise ortaya çıkan kumaş, apre işleminden sonra “boyama yapmadan” konfeksiyon üreticisine yollanıyor.
Bu işlemlerin sonucunda konfeksiyon üretiminde ortaya çıkan kumaş kırpıntıları, hatalı ürünler, fireler ve kumaş parçaları, yeniden ekonominin değerli ürünleri haline geliyor.
İplerin azo testleri ve çekme payları da üreticinin kendi bünyesinde yapılıyor. Bu rejenere ipliklerden örme kumaşlar, dokuma kumaşlar, çorap, triko, battaniye, halı-kilim gibi birçok ürün elde edilebiliyor.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder