Moda Endüstrimiz Ağır Darbe Alır
Brexit konusunda belirsizlik devam ederken, Türk moda endüstrisi 2 milyar dolarlık İngiltere pazarında süreci hasarsız atlatacak formül arayışını sürdürüyor.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İngiltere’nin AB’den ayrıldıktan sonra Gümrük Birliği’ne devam etmesinin sektör için en ideal çözüm olacağını, aksi halde bu ülke ile Türkiye arasında en kısa zamanda serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanması gerektiğini söyledi.
Mustafa Gültepe, İHKİB’in desteğiyle Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından 22’incisi düzenlenecek Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin ‘Geleceğe Sorumluluk’ başlığı altında teknoloji ve yapay zekanın insanlığa etkilerinin mercek altına alınacağını bildirdi.
Gültepe, başta Brexit olmak üzere gündemindeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İngiltere’nin anlaşmalı ya da anlaşmasız olarak 29 Mart’ta AB’den ayrılacağını hatırlatan Gültepe, şunları söyledi:
“Yılda yaklaşık 27 milyar dolarlık hazır giyim ithalatı bulunan İngiltere, Türk moda endüstrisi için çok önemli. Almanya ve İspanya’dan sonra üçüncü büyük pazarımız olan İngiltere’ye 2018’de 2 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımızı Gümrük Birliği çerçevesinde gümrük vergisi ödemeden ATR belgesi ile yapıyoruz.
Brexit sonrası sıfır gümrük vergisi ile ihracat yapma imkânımız kalmayacak, dolayısı ile 2 milyar dolarlık pazarda rekabet gücümüz ağır darbe alacak. Biz İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılırken Gümrük Birliği’nde kalacağını ümit ediyoruz. Eğer bu beklentimiz gerçekleşirse sıfır gümrük vergisi ile ihracat yapmaya devam edebileceğiz.
Gümrük Birliği’nden de ayrılırsa İngiltere ile ivedilikle ve menşe kuralları olabildiğince esnek bir STA imzalanması gerekiyor. Ticaret Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışmaları yakından takip ediyoruz ve sektör olarak kendilerine her türlü desteği veriyoruz.”
Mustafa Gültepe, İngiltere pazarı ile ilgili belirsizlik sürerken sektörün en temel ham maddelerinden biri olan ithal ipliğe yüzde 5 - 8 arasında ek gümrük vergisi getirilmesinin moralleri bozduğunun altını çizdi.
Başta AB olmak üzere önemli pazarlarda daralma yaşandığı bir süreçte alınan kararın zor şartlarda fiyat tutturmaya çalışan hazır giyim ihracatçılarının hareket kabiliyetini daha da azaltacağına dikkat çeken Gültepe, “Yurt dışından tedarik edilen iplik için uygulanan bu önlemin ithalatın azaldığı dönemde getirilmesini anlamakta zorlanıyoruz.
Son 6 ayda iplik ithalatında ürün türlerine göre yüzde 25 - 50 düzeyinde düşüş var. Bu tabloya rağmen ithalatın artışında görmeye alıştığımız bir önlemle sektörün rekabet gücünün zayıflatılmasını son derece isabetsiz bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder