Markalarımız İhracatı Artırmak İçin Çalışacak
Perakende sektörünün İHKİB, BMD ve TGSD gibi önemli derneklerinin başkanları, sektörün geleceği ve önümüzdeki dönemler hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türk hazır giyim endüstrisi olarak ihracatta ortalama kilogram birim fiyatını 20 dolardan 30 dolara, markalı ihracatı yüzde 10’dan yüzde 25’e, yüksek tasarımlı ürün ihracatını ise yüzde 5’e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek şöyle devam etti:
“Anadolu’nun her tarafını üretim üssü, İstanbul’u ise moda merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda teşvik ve istihdam sisteminin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Sektörümüzde çalışanların yarıdan fazlasını kadınlar oluşturuyor. Teşvik mekanizması, kadın istihdamını artırıcı yönde yeniden ele alınmalı. Yeni dönemin ihracat ağırlıklı büyüme modeli çerçevesinde reel sektör ile daha sıkı işbirliğinin gelişeceği bir süreç olacağına inanıyoruz.”
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel: “Günümüzde ülkelerin değeri sahip oldukları markalarla ölçülüyor. Türkiye’nin refah düzeyinin artırmasının yolu da markalı ve katma değerli ihracattan geçiyor. BMD üyesi markaların 2017 sonu itibarıyla 110 ülkede 3 bin 150 mağazası bulunuyor. 2018’de markalarımız yurt dışında her gün ortalama 2 yeni mağaza açıyorlar.
Biz yurt dışında büyüdüğümüz ve markalı ihracatımızı artırdığımız ölçüde ülkemize çok daha fazla fayda sağlayacağız. Markalarımızın önünde engel olarak duran konulara yeni ekonomi yönetimi ile beraber hızla çözüm bulacağımızı inanıyorum. Karar alma süreçlerindeki hıza paralel olarak küresel ölçekte marka çıkarma hedefimizi de çok daha çabuk yakalayacağımızı düşünüyorum.” dedi.
TGSD Başkanı Hadi Karasu ise kamu yönetiminde istenen dönüşümün sağlanmasının TGSD’nin 2023 için ortaya koyduğu25 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasını kolaylaştıracağını belirterek: “Yılda 40 milyar dolarlık üretim yapan ve 17 milyar dolarlık ihracata imza atan bir sektör olarak bugüne kadar hep işbirliği halinde çalıştık.
Dünya yeni bir sanayi devriminin eşiğinde, hatta endüstri 4.0 dediğimiz o devrimin sonuçlarını, ticaretimize yansımalarını görüyoruz. Hazır giyim endüstrimiz, yeniliklere ve teknolojiye uyum konusunda çok güçlü. TGSD olarak firmalarımızı bu dönüşüme teşvik ederken, mevzuatın günün koşullarına uydurulması gerekiyor. Diğer ihtiyaçlar konusunda da yeni yönetim ile iş birliğimizi artırarak sürdüreceğiz.” dedi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder