''Kontraplak Atıkları Geri Dönüşüm'' Projesi Ödül Getirdi
İMSAD’ın 2017 yılından bu yana sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekmek için başlattığı ‘’Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri’ sahiplerini buldu.
Çevre, Ekonomi ve Sosyal alanda 3 farklı kategoride verilen ödüllerin Çevre kategorisinde Vezirköprü Orman Ürünleri üçüncülüğe layık görüldü. 48 projenin katıldığı yarışmada ‘’Kontraplak Atıkları Geri Dönüşüm Projesi’’ ile Peli üçüncü oldu. Peli bu çalışması ile yıllık 1.170.960 kg odun tasarrufu sağlayacak.
İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) sektördeki iyi uygulamaların şeffafça paylaşılarak yaygınlaştırılması amacı ile 2017 yılında bir çalışma başlattı. ‘Sürdürülebilirlik İyi Uygulama’ adını verdiği çalışmaların değerlendirildiği bir de yarışma düzenlemeye başladı.
İMSAD’ın bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği ‘Türkiye İMSAD Geleceğe Yatırım Ödülleri’ ödül töreni 15 Haziran Salı Günü düzenlenen webinar üzerinden gerçekleşti. Törende açılış konuşmasını İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu yaptı.
Küçükoğlu, hedeflerinin sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmak, bu konunun önemini vurgulamak, sektör ve ülkemiz adına daha da önem kazanmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Tayfun Küçükoğlu, yarışmaya katılan 48 farklı projenin hepsinin sürdürülebilirlik adına çok kıymetli olduğunu söyleyerek tüm katılımcı firmalara teşekkür etti. Küçükoğlu’nun konuşmasının ardından ödül alan firmalar ve ödül aldıkları projeler tanıtıldı.
Katılım gösteren 48 proje içinde Peli’nin sıfır atık projeleri kapsamında atık oluşturmama ve oluşan atıkları değerlendirmek için yaptığı çalışma, Peli’ye ödül getirdi. Turanlar Grup bünyesindeki Vezirköprü Orman Ürünleri Çevre Alanı’nda “Kontraplak Atıkları Geri Dönüşüm Projesi” ile üçüncülük ödülüne layık görüldü.
‘’GELECEK NESİLLER İÇİN KAYNAKLARI BİLİNÇLİ TÜKETMELİYİZ’’
2020 yılında başvuruların yapıldığı projeler bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildi. Aldıkları ödül ile ilgili konuşan Veziröprü Orman Ürünleri Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuncer Üstündağ, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek hepimizin görevidir. Tüm canlıların temiz, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı olduğunu savunuyoruz.
Sadece bizler değil hepimiz doğal kaynakların sonsuz olmadığını, dikkatli kullanılmadığı takdirde bir gün tükeneceğinin bilincinde olmalıyız. Doğal kaynakların verimli ve etkin kullanılması gelecek kuşaklara kaynak bırakılması açısından ciddi önem taşımaktadır.
Bizden sonraki nesiller için, bu kaynakları tasarruflu ve bilinçli tüketmemiz gerekmektedir’’ dedi.
YILDA 1.170.960 KİLOGRAM ODUN TASARRUFU
Bu amaçla üretim tesislerinde başlattıkları çalışmayı anlatan Üstündağ ‘’Üretim tesisimizde yeniden değerlendirme imkânı olan atıklar çeşitli fiziksel işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülüyor.
Dönüştürülen hammaddelerin tekrar üretim sürecine dahil edilmesi konusunda yaptığımız çalışmalarla MDF ve yonga levha üretimi gerçekleştiriyoruz. Böylece kontraplak kaynaklı katı atık miktarını sıfırlayarak çevre kirliliğini önlüyoruz.
Bu atıkları değerlendirerek yeniden ekonomiye kazandırıp sürdürülebilir geri dönüşüm sağlıyoruz. Bu çalışmamızla yıllık 1.170.960 kg odun tasarrufu sağlanacağı öngörüyoruz’’ diyerek kendilerine ödül getiren proje hakkında bilgi verdi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder