Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Hayallerine İlk Adımı Attılar

Hamdi Ulukaya Girişimi üçüncü dönem katılımcıları, İstanbul’daki oryantasyon toplantısının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nin yolunu tuttu.

Hayallerine İlk Adımı Attılar

New York’taki eğitim programı çerçevesinde Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya ile buluşan girişimci adayı ve startup kurucuları, iki hafta boyunca mentorlarıyla çalışarak profesyonel gelişim seminerleri ile günlük kültürel ve sanatsal etkinliklere katıldı.

Hayallerinin peşine düşen girişimci adayları ve startuplara destek olan Hamdi Ulukaya Girişimi’nin üçüncü dönem katılımcılarının Amerika macerası başladı. 2017 yılında 5 milyon dolar yatırımla kurulan Hamdi Ulukaya Girişimi bugüne kadar 208 gence destek verdi.

3. Döneminde 81 ilden 4 bin 653 startup, 30 bin 448 girişimci adayı başvurdu. 19 jüri üyesi tarafından yaklaşık 3 ay süren değerlendirme süreci sonucunda Tekirdağ’dan Van’a Türkiye’nin dört bir yanından 23 girişimci adayı ve altı startup Amerika’ya davet edildi.  

Hamdi Ulukaya ile buluştular 

Eğitimin ilk gününde Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’yla Chobani New York ofisinde buluşan katılımcılar, başarılı iş adamının girişimcilik serüveni ve Chobani’nin kuruluş hikayesini kendi ağzından dinlediler. Amacının kendi deneyimlerini paylaşmak olduğunu söyleyen Ulukaya, girişimci adayı ve startuplarla buluştuğu toplantıda şöyle dedi:

“Hamdi Ulukaya Girişimi, girişimcilik serüvenimde yaptığım en heyecan verici işlerden biri. İlk iki yıl gelen arkadaşlar doğru bir şey yaptığımızı gösterdi, bu sene inanıyorum daha da güzel şeyler olacak. Ben Amerika’ya geldiğimde hiç yol yordam bilmiyordum.

İki senemi buraya alışmak için harcadım. Siz bu kaybı yaşamayın diye Ulukaya Girişimi’ni kurduk.” Herkesin girişimcilik serüveninin farklı olduğunu söyleyen Ulukaya, “İşin özünde; risk almak, çok çalışmak, mükemmeliyetçi olmak ve kendine güvenmek var” diyerek konuşmasına devam etti. 

Ulukaya: Nereden geldiğinizi unutmayın 

Konuşmasında amaçlarının hayallerine inanan gençlere kendilerini hatırlatmak olduğunu söyleyen Hamdi Ulukaya, Anadolu kültürünün kendi girişimcilik serüveninde ona çok katkısı olduğunu söyledi.

Katılımcılardan gelen soruları da cevaplayan Ulukaya, bir katılımcının “Chobani’nin Türkiye’de ticari bir faaliyeti var mı? Yoksa neden böyle bir iş yapıyorsunuz?” sorusu üzerine şu cevabı verdi: “Chobani’nin Türkiye’de hiçbir faaliyeti yok. Ama ben Türkiye’yi seviyorum; Türkiye’deki insanları seviyorum. Ben Amerika’da hiç okula gitmedim, tüm öğrenim hayatımı Türkiye’de geçirdim.

Yani tüm bunları orada öğrendiklerimle yapıyorum, bu projeyle de Anadolu’ya olan vefa borcumu bir nebze olsun ödemek istiyorum.”  

Herkese eşit hayal kurma hakkı 

Özel olarak geliştirdiği algoritma ile yabancı dil, eğitim düzeyi gibi kriterlerden bağımsız olarak herkese eşit hayal kurma hakkı tanıyan Ulukaya Girişimi’nın New York programı kapsamında startup kurucuları şirketlerini geliştirmek ve Amerikan pazarına hazırlamak üzerine Chobani’nin üst düzey yöneticilerinden ve uzman mentorlardan destek alıyor.

Programın ikinci haftasında düzenlenen Demo Day’de yatırımcılarla bir araya gelen startup kurucuları kendileri için ayrılan sürelerde şirketleri hakkında sunum yaptı. New York Üniversitesi’nde girişimcilik seminerlerine katılan girişimci adayları ise aynı zamanda kendilerine atanan mentorlar ile birebir görüşmeleri sayesinde projelerini ilerletme imkânı buluyor.

Katılımcılar, program kapsamında NYU Stern Profesörü Tülin Erdem, BKM CEO’su Soner Canko, VMLY&R Grup Strateji Direktörü Bediz Eker, Boomset ve Catch Social kurucu ortağı Cem Kozinoğlu ve IBM’de üst düzey yöneticilik yapan Erdoğan Çeşmeli gibi girişimcilik ekosisteminin Amerika ve Türkiye’deki başarılı temsilcileri katılımcılarla bir araya geldi. 

Bunun yanında Google, Facebook, Instagram gibi şirket gezileri yapan katılımcılar, programın son günlerinde Chobani’nin New York’un kuzeyinde yer alan üretim tesisini de ziyaret ederek, şirketin ilk günden bugüne kadarki büyüme süreci ve farklı yönetim şekliyle ilgili bilgi aldı. 

New York’a giden 6 StartUp ve Girişimci Adayları

Age of Kids  

Age of Kids, tüm çocuk içeriği üreticilerine mobil dünyaya göç etme olanağı sunmayı ve kodlama yapmadan içeriklerin interaktif mobil kitaplara, mobil oyunlara ve animasyonlara dönüştürülmesini sağlayarak üreticilerini ve ebeveynleri çocuk ekseninde dijital bir platformda bir araya getirmeyi amaçlıyor.  

Arkim Kimyevi Maddeler  

Arkim, yumurta kabuğundan doğal gıda koruyucusu üreterek, kullanıldığı ürünlerin raf ömrünü uzatıyor. Yan etkisiz, doğal içerikli olması gibi özellikleri sayesinde birçok paketli gıda, ilaç sanayi, kozmetik gibi farklı sektörlerde ayrıca kullanılmaktadır.  

Deveci Tech  

Deveci Tech, metrobüs ve karayollarında araçların ürettiği rüzgarı kullanarak yenilenebilir enerji üretilmesi amaçlıyor. Atıl biçimde duran karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürerek, enerji üreten yolları ortaya çıkarabilmek ve enerji kaynaklarını şehrin merkezine sokarak daha verimli ve sürdürülebilir bir gelecek inşaa etmeyi amaçlıyor.  

ForFarming  

ForFarming, kapalı alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış ölçülebilir, kontrol edilebilir, raporlanabilir IoT tabanlı dikey tarım girişimi. Gelistirdikleri teknoloji ile üreticilerin her gün aynı maliyet ve standart ile ürün üretmesine son tüketicinin ise her gün aynı verimlilik ve kalitedeki ürünlere ulaşmasına olanak sağliyor.  

Parrotize 

Parrotize, etkinlik, konferans ve toplantılarda talep edilen simultane çeviri ihtiyacını mobil bir uygulama aracılığıyla karşılıyor, bu sayede çevirmenlerin konferans alanında bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, dinleyicilere kendi kulaklıklarıyla birlikte telefonlarına indirecekleri uygulama ile simultane çevirileri dinleme kolaylığı sağlıyor.  

Tion Healthcare  

TION Healthcare, kalp hastalıklarından en sık rastlanılan ritim bozukluğu tanısı için yapay zeka destekli sticker sşeklinde giyilebilir sensörler üreterek, mevcut durumda kullanılan holter cihazlarının ağır, pahalı ve sınırlı kayıt zamanı gibi olan sorunlarını ortadan kaldırıyor ve ritim bozukluğu özelinde holterin yerini alıyor.   

2019 Girişimci Adayları: Ahmet Muazzim Tunç, Beşir Sefa Mumay, Büşra Köksal, Büşra Özbirlik, Deniz Mat, Didar Karataş, Elif Seda Turhan, Emre Akyüz, Emre Can, Enes Ateş, Eylül Şimal Toptaş, Fatih Bildirici, Halit Tekin, Gülçin Bostanoğlu, İbrahim Bat, İrem Kömürcü, Mert Erdinç, Muhammed Pilis, Numan Cengiz, Özlem Ağan, Rümeysa Ruken Polat, Şeydanur Şahin, Ümmügülsüm Erdim. 

 

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE