E-ticarete Seçim Sürecinin Etkisi Nasıl
Türkiye'nin, 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin hazırlık döneminde, erken seçimin ekonomiye olan yansımaları da merak konusu oluyor. Online alışveriş alışkanlıklarını yakından izleyen incehesap.com’un verileri, e-ticaret sektörünün seçime kadarki dönemde durgunluklar yaşayabileceğini ancak seçimin ardından hareketlilik yaşanacağını ortaya koyuyor
Türkiye’de son yıllarda yaşanan seçimler, ekonominin itici güçlerinden olan e-ticaret sektöründeki gelişmelere de etki ediyor. Online alışveriş eğilimlerini yakından izleyen teknoloji odaklı e-ticaret sitesi incehesap.com, verileri ile 24 Haziran’da yapılacak erken seçime kadarki dönemde ticarette ve ekonomide dalgalanmaların yaşanabileceğini gösteriyor.
Son 10 yılda 7 kez sandık başına giden seçmenlerin, seçim sonuçları netleşene kadar acil ve temel ihtiyaçları karşıladıklarından, e-ticarette kısa bir süre durgunluk gözlemlenebileceğini aktaran incehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, seçim sürecinin ardından ise hem satış kanalı hem de son kullanıcı tarafında hareketlilik olacağını ifade ediyor. Erzen: “İncehesap.com olarak son 10 yıllık dönemde e-ticaret alışkanlıklarını hem yakından izliyoruz hem de gelişmelere doğrudan şahitlik ediyoruz. Elimizdeki veriler, döviz kurlarındaki dalgalanmanın cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin ardından durulacağını, ticaret ve ekonomi anlamında yükselen bir döneme girileceğini gösteriyor. Yakın tarihte gerçekleşen 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 ve 16 Nisan 2017 seçim dönemlerini incelediğimizde, seçimlerin hemen ardındaki ayı kapsayan satışların, yüzde 30’lara varan oranda arttığını gözlemledik.” dedi.
Bir Gün Sonrasında Yüzde 226 Artış Oluyor
İncehesap.com’un son 3 seçim dönemindeki alışveriş davranışlarına ilişkin satış istatistiklerini aktaran Nurettin Erzen: “7 Haziran 2015 ile 1 Kasım 2015 genel seçim dönemi ve 16 Nisan 2017 anayasa referandumu dönemini incelediğimizde çarpıcı sonuçlar ile karşılaştık. Seçimlerden önceki ay ve seçimin yapılacağı ay kullanıcıların temkinli davrandığını, seçimin hemen ertesi gününde bile ise satışlarda patlama olduğuna tanık olduk. Öyle ki 2 Kasım 2015’te elde ettiğimiz gelir, 1 Kasım’a göre yüzde 226 artış gösterdi. Aynı şekilde Haziran 2015’te ve Nisan 2017’de de benzer tablolarla karşılaştık.” diye konuştu.
Seçimlerin Ardından Yüksek Bütçeli Ürünlere Talep Oluyor
Bahsi geçen dönemlerdeki ortalama sepet tutarlarına da değinen Erzen: “Seçimden sonraki ayların sipariş tutarları, önceki aylara oranla yaklaşık yüzde 20 arttı. Haziran 2015’te 696 TL olan ortalama sepet tutarı Temmuz 2015’te 820 TL’ye, Ekim 2015’te 785 TL olan tutar Aralık 2015’te 831 TL’ye, Mart 2017’de 386 TL olan tutar ise Mayıs 2017’de 565 TL’ye yükseldi. 2015’in Mayıs ile Ekim, 2017’nin ise Mart ayını kapsayan seçim öncesi dönemde SSD harddisk, kulaklık, mikrofon, yazıcı gibi daha düşük bütçeye sahip ürünler tercih edilirken, sonraki süreçte ise cep telefonu, notebook, LED TV gibi nispeten daha yüksek fiyatlı teknolojik ürünler rağbet gördü.” dedi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder