Doğru Pazarlama Zengin Eder
“İşletmelerin daha fazla müşteriye ulaşmak ve satışlarını arttırmak için pek çok farklı yolu denediğini biliyoruz. Ciddi reklam bütçeleriyle oluşturulan reklam kampanyalarına karşın, istedikleri hedefe ulaşmak güçlük çekme durumu yaygın bir yakınma. Collified Pazarlama Ajansı Kurucu ve CEO’su Ömer YOLUK, doğru pazarlamanın bu yakınmanın önüne geçeceği konusunda oldukça iddialı açıklamalar yaptı.”
İşletme, Halkla ilişkiler gibi fakülteler ve pazarlama okulları, bu sorunun otorite biçiminde yöneltilebileceği mecralardır.
İşletme fakültelerinde, pazarlamanın işletme çapında etkilerine neredeyse tüm eğitim süreci boyunca değinilir.
Maalesef öğrenciler, pazarlama konusunu sadece bir ders olarak düşündüğünden, biz bugün ciddi bir pazarlamacı yokluğu çekiyoruz.
Evet, doğru duydunuz. Gerçek anlamda pazarlamacı bulmak, bugünün koşullarında çok zor.
Zira belirttiğim gibi, bu fonksiyon neredeyse bütünüyle reklam boyutuna indirgenmiş durumda ve bizdeki ticaret dünyasının bazı kurumsal temsilcileri dışında, bu kavramın bunun dışında bir anlamı yok.
Doğru pazarlama; işletme fonksiyonlarının tümü ile entegre çalışacak ve onları kalibre edecek bir alt yapı sistemidir.
İşletme pazarlama yaparken, yalnızca hedef müşterileri ulaşmaz, onları anlayıp kendini buna göre yeniden dizayn eder. Daha doğrusu etmelidir.
Burada iyi bir örnek, müşteri geri bildirimlerinin karşılanmasıdır. İyi bir müşteri ilişkileri departmanı, müşterilerinizden gelen soru, sorun ve şikayetleri karşılar ve bunlara müşteriyi menün edecek cevaplar üretir.
Buraya kadar her şey yolunda görünüyor fakat aslında en büyük risk tam da burada barınıyor.
Gelen şikayete konu olan sorunu, geçiştirdiğiniz mi yoksa kalıcı olarak tekrarlanmayacak hale mi getirdiniz. Yani işletmenizin çalışma sisteminde veya ürün ya da hizmet bileşenlerinde iyileştirmeler yaptınız mı?
Doğru pazarlama: “Gelen geri bildirimi, ilgili müşteri nezdinde çözdükten sonra, soruna yol açan durumu düzeltmek üzere diğer birimleri harekete geçirmek. (Ürün geliştirme, servis iyileştirme vb.)
Yanlış Pazarlama: “Gelen geri bildirimi cevaplayıp müşteriyi sakinleştirmek ve konuyu kapatmak.”
Çok Yanlış Pazarlama: “Gelen geri bildirimi cevaplamamak.”
İşletmenizi Yok Edecek Kadar Yanlış Pazarlama: “Bildirimin geri geleceği bir kanala sahip olmamak.”
Buradaki dört farklı durumun en sonuncusu, günümüz koşullarında kabul edilemez bir özelliktir.
Reklam yaparak sattığınız bir ürün hakkında geri dönüş alacak kanalınız yoksa, bir pazarlama fonksiyonunuzun varlığından söz edemeyiz.
En azından bir web sitesi ve size ulaşmak için birkaç dijital kaynak, zorunludur. Aksi halde, bugünkü müşteri kitlesi ile iletişim kuramaz ve yok olursunuz.
Nasıl Zengin Olacağız?
Aniden zengin olma fikrini aklımızdan atalım. Normal koşullarda hiçbir işletme aniden zengin olmaz.
Bu bir süreçtir. Dünyanın en büyük şirketleri dahi, belli bir sürecin sonunda bulundukları konumu elde ederler.
Bu şirketlerin bir diğer özelliği ise işletmelerindeki departmanların en büyüğünün pazarlama departmanı olmasıdır.
Pazarlama departmanın büyük olması, bu işletmelerin satış odaklı yanılgısına neden olabilir. Bu doğru değildir.
İşletmelerin pazarlama departmanlarının öncelikle müşteriyi edinme, elde tutma ve deneyimini en iyi hale getirme gibi bir işlem prosedürü vardır.
Yani modern ve doğru çalışan pazarlama departmanları, satışı tamamlayıp yoluna devam etmez.
Bu işletmeler, en üst seviyede müşteri deneyimi elde edip, birim karlılığı toplam satışla birlikte artırmak için çalışır.
Sonuç olarak; markanıza güvenen, sizin için bedava reklam yapan ve ürünlerinizi doğal olarak kullanan bir hayli geniş bir kitleyi elde edersiniz. Sonuç olarak, tahmininizden daha zengin olma durumunuz da olabilir.
Ancak bitirmeden bir konunun altını çizmem gerekir. Günümüzde pazarlamanın genel ilkeleri, dijital dünya üzerine kuruludur.
Müşterilerinize dijital pazarlama araçlarını kullanarak ulaşmak neredeyse zorunludur.
Bu ayrıca geniş örneklemlerle çalışmayı da mümkün kılar ve anlık işlemler sayesinde, manevra kabiliyetinizi artırır.
Benim tavsiyem, her işletmenin işini çok iyi bilen bir pazarlama yöneticisi ve gerekli ise onunla birlikte koordineli çalışan bir pazarlama ekibi kurmasıdır.
Küçük bir işletme olması da sorun değil. Tek kişilik işletmeler dahi, bu düzeyde pazarlama kabiliyetlerine sahip olabilir.
Tek yapılması gereken, harekete geçmektir. Doğru pazarlama ile iyi bir işletme haline gelip, sarsılmaz bir hakimiyeti elde etmek, hiç de imkansız değil.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder