Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Amazon Zirveyi Zorluyor

Hangi konuda? Her konuda....

Amazon Zirveyi Zorluyor

 

Peki ciro konusunda Walmart rakipsiz değil mi?

Evet şimdilik öyle ama o konuda da ara hızla kapanıyor.

Şirket değeri konusunda ise Amazon Walmart’ın hayli önünde ve tarihte 1 trilyon doları aşan ikinci şirket olmuş durumda.

Bu konuda kiminle yarışıyor?

Teknoloji devi Apple ile…

Apple 1 trilyon dolar çıtasını ilk aşan şirkettir. Walmart ise bu konuda bir hayli gerilere düşmüştür. 2018 yılında dünyadaki şirketlerin piyasa değerlerine göre yapılan sıralamada, bu küresel perakendenin lideri 264 milyar dolarlık değeri ile ancak 16. sıradadır.

İyi de, bir e-ticaret şirketi dev bir teknoloji şirketi ile nasıl yarışabiliyor?

Amazon sadece e-ticaret kulvarında değil ki…

Nasıl ki Walmart’ın işi olan fiziki perakendeciliğe girdiyse, Apple’a ait teknoloji kulvarına da girdi.

Araştırma şirketi IDC’nin yayınladığı rapora göre; 2017 yılında dünyanın en büyük tablet üreticisi 43.8 milyon adetlik satış rakamına ulaşan ve pazarın yüzde 26.8’ini elinde bulunduran Apple başı çekiyor.

İkinci sırada ise Samsung’u sollayan Amazon yüzde 15.6’lık pazar payı ile yer alıyor.

Bir başka kulvar olan dijital reklam alanında Amazon; Google ve Facebook’a rakip oluyor. Reklamcılık, 2018’in ilk çeyreğinde Amazon’a 2 milyar dolar kazandırdı (Kaynak: Amazon CFO’su Brian Olsavsky).

Elbette pazarın açık ara liderleri bellidir. Google ve Facebook gibi iki devin ABD dijital reklam pazarının yüzde 59.5’ine hakim oldukları söylenirken, Amazon’un payı henüz çok küçük gözüküyor.

Ancak her girdiği yeni kulvarda ne kadar hızlı büyüdüğünü kanıtlamış olan şirket bu kategorinin de en önemli oyuncusu olma yolundadır. Zira ilk çeyrekte Amazon’un yıllık bazda yüzde 139 ile şirket bünyesinde en hızlı büyüyen gelir kalemi reklam kategorisine aittir.  

Kasasız ve kasiyersiz ödeme yapılabilen ‘Amazon Go’ mağazalarıyla, perakende dünyasında fiziken yer aldığını ve talip olduğu diğer zincirleri daha önceki yazımda ( Nisan Ayında Amazon gözünü fene karartmış. )ayrıntılı açıklamıştım.

Haziran ayı içinde internet eczanesi PillPack adlı şirketi satınaldıkları da açıklandı. PillPack önceden hazırlanmış dozlar halinde günlük ilaç teslimatı yapan bir şirkettir. Peki bunu dünya üzerinde Amazon’dan daha iyi yapabilecek bir organizasyon var mı?

İşte bu algı Amazon’un New York borsasında işlem gören hisselerine prim yaptırırken, ülkenin diğer eczane zincirlerinin hisselerinde kayıplar yaşatıyor.

Bitmedi. Ocak ayında da; yatırım şirketi Berkshire Hathaway ve bankacılık devi JP Morgan Chase ile ortak kuracakları sağlık sigortası şirketini duyurmuşlardı.

Amazon’un bu ataklarına karşılık elbette rakipleri de boş durmuyor. Örneğin Walmart, Amazon’un hem perakende sektöründeki hem de yeni teknolojilerdeki rekabet gücünü hızla artırması karşısında endişeleniyor ve devamlı kendini yenilemeye çalışıyor.

Nitekim son zamanlarda Amazon Go’ya karşı kendi akıllı süpermarketlerini kurmak üzere Microsoft ile işbirliği anlaşması imzaladıklarını açıkladılar. Daha önce de, yapay zekayı e-ticarette kullanmak üzere Google ile işbirliği yapacaklarını açıklamışlardı.

Neticede bu gün için 500 milyar dolarlık Walmart cirosu, 100 milyar dolarlık Amazon cirosu (2016 yılı itibariyle) ile kolay yakalanamaz gibi düşünülse de ben bu fikirde değilim. Zira Amazon lehine olan kârlılık ve büyüme rakamları kıyaslanacak gibi değildir.

100 milyonun üzerinde Prime abonesi olan ‘Amazon.com’un satışları 2018 ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 35,5 milyar dolardan 51 milyar dolara yükselmiştir. Bu bize yıl sonunda 200 milyar doları aşan ciroyu ve küresel perakende liginin 2. sırasını işaret etmektedir. İlk çeyrekte 1.63 milyar dolar olan net kâr, geçen yılın aynı döneminde 724 milyon dolar seviyesindeydi. Yani ciroda yüzde 43, net kârda yüzde 125 artış yaşamışlardır.

Daha iyi kıyaslama için yine bu yılın 2. çeyrek kârının 2.5 milyar dolara ulaştığını bilelim. Bu rakam şirket tarihinin rekoru olarak açıklanmıştır.

Artık yıllık artışlar yanında, arka arkaya iki çeyrek arasında bile yüksek farklar oluşmaya başlamıştır.    

Amazon’un, yukarda anlattığım gibi yumurtaları çok fazla sayıda ayrı sepete koyması ve kartopu misali büyüme imkanı bulması en önemli avantajıdır.

Zaten böyle olmasaydı piyasa değeri bu kadar hızlı artabilir miydi ?

Kuruluş yılı 1994 olan bu başarılı şirketin hızlı büyümesini gözde canlandırmak hiç zor değildir. 1962 yılında kurulan Walmart’ın 1997 yılında ulaştığı ciro

105 milyar dolardı. Yıllar öncesinden verdikleri 2015 yılı hedefleri 1 trilyon dolardı ama büyük sapma gösterdi. Bunu küresel anlamdaki hayal kırıklığına bağlayabiliriz.  

Ancak bu Amazon için geçerli değildir. Her türlü faaliyeti küresel olarak aynı ilgiyi görmektedir.

İşte en önemli fark ve yeni dünya lideri adaylığı için dayandığım gerekçe budur.

Ülkemizde 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan bu şirket, milyonlarca ürünü rekabetçi fiyatlarla ve 50 TL üzerindeki siparişlerde ücretsiz güvenilir teslimatla öne çıkmaya başlamıştır.

Ercüment Tunçalp

Perakende Uzmanı

ercumenttuncalp@yahoo.com

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE