Agile İnovasyon Nedir Ne İşe Yarar
İş dünyası artık “kazanan hepsini alır” sürecine girdi. Her sektörün ilk üç oyuncusu @-70 oranında kâra ve @-77 pazar payına...
İş dünyası artık “kazanan hepsini alır” sürecine girdi. Her sektörün ilk üç oyuncusu %40-70 oranında kâra ve %40-77 pazar payına sahip oluyor. Eğer değişime uyum sağlayamazsanız kaybedersiniz. Bugün en iyi Agile inovasyon örneklerini ortaya koyan Uber, Airbnb ve Netflix’in sektörlerinde ‘kazanan’ olmasının en temel sebebi, değişime uyum sağlamayı başarabilecek bir inovasyon kültürü yaratmış olmalarıdır.
İş dünyası artık “kazanan hepsini alır” sürecine girdi. Her sektörün ilk üç oyuncusu %40-70 oranında kâra ve %40-77 pazar payına sahip oluyor. Eğer değişime uyum sağlayamazsanız kaybedersiniz. Bugün en iyi Agile inovasyon örneklerini ortaya koyan Uber, Airbnb ve Netflix’in sektörlerinde ‘kazanan’ olmasının en temel sebebi, değişime uyum sağlamayı başarabilecek bir inovasyon kültürü yaratmış olmalarıdır. Agile inovsyon ve çalışma yöntemleri yeni nesil şirketlerin başarı kültürlerinin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Peki nedir bu Agile inovasyon?
Hızla ve kolayca hareket etmek anlamına gelen Agile (çevik) kelimesinden türetilen Agile inovasyon; mühendislik, bilgi teknolojisi, yeni ürün ve hizmet geliştirme süreçlerini hızlandıran önemli bir çalışma kütürü olarak özetlenebilir. Kurumların değişen rekabet koşullarına karşı hızla pozisyon almasını sağlayan bir yaklaşım geliştirebilmelerine yardımcı olur.
“Şirketlerin tek bir düğmeye basarak çevikliğe sahip olması mümkün değil. Çevik ve uyarlanabilir bir organizasyona giden yolda şirketlerin süreçlerini kademeli olarak buna adapte etmeleri gerekiyor.” – Dr. Axel Pols, Bitkom Research
Scrum ve Kanban olmak üzere 2 farklı Agile metodolojisi vardır. En popüler yazılım test metodolojilerinden biri olan Scrum, VersionOne State of Agile 2017 raporuna göre Agile yaklaşımı benimseyen kuruluşların %58’i tarafından kullanılmaktadır. Scrum, ürün geliştirme sürecinde ürünün önemli özelliklerin parçalara böler.
Bölünen bu parçalar, ürün geliştirici takılara atanır. Takımlar kendilerine verilen süre boyunca hedeflerini gerçekleştirmek için seri bir şekilde çalışır. İşte bu sürece Agile’da sprint (sürat koşusu) süreci deniyor. Hızlı bir şekilde değer sağlarken bir yandan da riski azaltabilmek için tasarlanmıştır.
Kanban ise üretime dayanan oldukça basit yine Agile tabanlı metodolojidir. Üretim ortamında malzeme hareketlerinin kontrolü amacıyla kullanılan bir çizelgeleme yaklaşımıdır. Toyota tarafından geliştirilmiştir. Fabrikalarda üretkenliği artırmayı amaçlayan bir üretim yaklaşımıdır.
VersionOne’un State of Agile 2017 anketine yanıt verenlerin %88’i Agile inovasyonu kucaklamanın değişime uyum sağlamak olduğuna işaret ediyor.
Kurumsal Agile kültürü
Agile inovasyon için hevesli katılımcıların bulunması gerekir. Yani çeviklik için kurum içerisinde bu konuda bir şeyler yapmak isteyen kişi ya da kişiler bulunmalıdır. Bunun yanında agile inovasyonu sağlamlaştıracak teknik altyapıların geliştirilmesi de son derece önemlidir.
Bulut teknolojileri hızlı kurulum, kolay ölçeklenebilirlik özellikleri sayesinde agile çalışmalar dinamik ve işbirlikçi ortamın oluşmasını sağlar. Verilerin her zaman, her yerde kullanılabilmesini ve karar süreçlerinin hızlandırılmasını sağlar.
Operasyonel verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve rekabetçi pazarlarda büyümek için tercih edilebilecek olan Fujitsu Cloud Service K5, bugün piyasadaki en açık, çevik ve uyumlu kurumsal bulut platformu olarak öne çıkıyor. K5 ayrıca daha geleneksel BT sistemleriyle de kolayca entegre edilebiliyor. Bu sayede mevcut verilerden en üst düzeyde fayda sağlanabiliyor.
Agile inovasyon büyüme için itici güç olabilir mi?
Bugün Uber ya da Lyft ile araç kiralayabilir, Airbnb’de konaklama yerinizi kiralayabilir, ürünleri doğrudan Etsy’de satabilir veya Upwork’te hizmetlerinizi sunabilirsiniz. Bu markaları bu kadar popüler hale getiren ve sürekli büyüme sağlayan unsur, inovasyon becerileridir.
IBM’in Global CEO Araştırması’na göre inovatif fikirlerin %41’i çalışanlardan geliyor. Ancak önemli olan sadece yenilikçi bir fikrin ortaya çıkması değil, bu fikri uygulayabilecek mekanizmaların oluşturulmasıdır. Organizasyonun kilitleri konumundaki CEO ve CTO’ların inovasyon kültürünün içselleştirebilmesi ve inovasyon başarısı tarafında önemli bir rolü var.
Steve Denning'in Forbes'ta yayınlanan makalesinde söz ettiği gibi, aslında hem Deloitte hem de McKinsey tarafından yapılan anketler, üst düzey yöneticilerin %90’ının şirketlerinin çevik olmasını istediklerini, %10’undan daha azının ise kendi şirketlerini “çok çevik” olarak gördüklerini gösteriyor. Ancak yapılan inovasyonların %99’u, bilinen yöntemlerin yeni bir alanda kullanılması şeklinde gerçekleşiyor.
Doğuştan Agile olan şirketler de var, tıpkı Spotify gibi. 2006 yılında kurulan şirket ürün geliştirme, pazarlama ve genel yönetim gibi alanlarda yeni iş modelleri geliştiriyor ve çevik inovasyon yoluyla daha iyi müşteri deneyimleri sunmaya yönelik yaklaşımlar sergiliyor.
General Electric de Agile inovasyonu benimseyen şirketlerden biri. Harward Business Review'da yer alan makaleye göre, şirket 2015 yılında COO’ı Brad Surak ile birlikte Agile inovasyonla tanıştı. Surak, endüstriyel internet uygulamalarının geliştirilmesinden sorumlu liderlik ekibiyle birlikte scrum uyguladı ve GE Digital’e hızlı bir geçiş sağlandı.
McKinsey inovasyon ve ticarileştirme anket sonuçlarına göre üst düzey yöneticilerin %84′ü, şirketlerin büyüme ivmesi kazanmasında çevik inovasyonun son derece önemli olduğu konusunda hemfikir.
Kaynak: Fujitsu Blog
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder