Perşembe, 02 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Otomotiv Ankara

Araba Alımında Akıllı Bayilikler Dönemi

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de, özellikle 18–24 yaşlarındaki tüketiciler, bir aracı satın almak için e-ticarete yönelme olasılığı en yüksek olan gençler olarak öne çıkıyorlar. Bu da tabii ki otomobil bayilerine yönelik bir beklentiyi giderek artırıyor.

Araba Alımında Akıllı Bayilikler Dönemi

Bir otomobili online satın almak demek, aracın iç kokusunu, koltuk kumaşlarının dokusunu, test sürüşü sırasında duyacağınız motorun güçlü sesini ve sadece bir bayide yer alabilecek diğer dokunsal deneyimleri feda etmek demektir.

Ya da demekti demeliyiz zira dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de, özellikle 18–24 yaşlarındaki tüketiciler, bir aracı satın almak için e-ticarete yönelme olasılığı en yüksek olan gençler olarak öne çıkıyorlar.

Bu da tabii ki otomobil bayilerine yönelik bir beklentiyi giderek artırıyor: bayilik için kullanılan alanın dijital dünya ile fizikseli birleştiren yeni bir alana dönüşmesi.

Özellikle sınırlı sayıda üretilen lüks araçların her bayiliğe gönderilemeyeceği düşünüldüğünde online olarak satın alma yolu tek çare olarak gözükebilir. Ancak Çinli gençlerin bu talepleri, istenilen otomobilin içerisinde gibi hissetme ve yukarıda bahsettiğimiz deneyimleri yaşamayı sağlayan yeni bir bayilik sistemini başlattı.

Çin’de araba satın alanların büyük çoğunluğu markalara ait satın alma siteleri ve otomobil ticaret forumları aracılığıyla bunu yapıyor. Maserati ise Çin’in en büyük e-perakendecisi olan Alibaba’ya ait Tmall’da, e-ticareti test eden ilk ultra lüks otomobil şirketi oldu.

2016‘da sadece 18 saniye içerisinde satılan 100 adet (Maserati) Levante SUV modeli Tmall aracılığıyla online olarak gerçekleştirilmişti. Maserati, bu ilk deneyimden iki yıl sonra, müşterilerinin Beijing ve Şangay bayilerinde daha iyi bir deneyime sahip olmalarını sağlamak için online veri ve yapay zeka (AI) teknolojisinden yararlanmak amacıyla yeniden Alibaba ile çalışıyor.

Tmall, bu süre içerisinde Çin’deki lüks otomobil markalarının yarısından fazlası ile ortaklık kurmuş oldu ancak Maserati bir akıllı mağazaya sahip olan ilk şirket oldu.

Bayiler, hem sosyal medya pazarlaması aracılığıyla hem de müşteriyle bizzat yüz yüze görüşerek daha iyi bir hizmet vermekteler. Tmall’ın Yeni Perakende (new retail) bölümündeki akıllı mağaza operasyonları müdürü Victor Wu, “Online reklamları ilgi çekmek için kullanıyoruz ve elde edilen analizler de daha kesin ve nokta atışı pazarlama sağlamak amacıyla kullanılabilir hale geliyor,” diyor.

Hem online hem de çevrimdışı programlar aracılığıyla toplanan bu bilgiler, satış elemanlarının müşterileri için mağaza içi deneyimler yaratmalarına yardımcı olmak için kullanılıyor.

Bunun ilk örneği de bayinin girişinde yapay zeka destekli bir resepsiyon görevlisinin müşterileri karşılaması oluyor. Bu resepsiyon görevlisi, Alibaba’nın popüler mobil alışveriş uygulaması olan Taobao’da da kullanılan bir yüz tanıma teknolojisini kullanıyor.

Alibaba, bu şekilde aslında Çin’de Yeni Perakende adı verilen bu modelin yolunu açıyor. Yeni Perakende modeli, Wu’nun bahsettiği ve fiziki mağazalarda müşterilerin sorunsuz deneyimler yaşamasını sağlayan ve lojistik açıdan da daha verimli süreçler yaratmasına imkan tanıyan stratejileri kullanır.

Bu olgu, otomatikleştirilmiş süpermarketler ile başladı ve şu anda otomobil endüstrisini de dönüştürmeye başlıyor. Aslına baktığınızda zamanlama da oldukça isabetli gibi görünüyor zira 5,800 Çinli otomobil alıcısından oluşan bir 2017 McKinsey araştırmasına göre, araba satın alanlar geleneksel bayilerden memnuniyetsizler ve yalnızca yüzde 49’u mutlu bir deneyime sahip olduğunu belirtiyor.

Çevrimdışı ve çevrimiçi kanalları entegre etmenin yanı sıra Alibaba, Z nesli tüketicilerinin hızla sonuca ulaşma talebini karşılamak için de test sürüşünü otomatikleştirmek adına çalışmalar yapıyor.

Alibaba geçtiğimiz ay Çin’in Guangzhou şehrinde, insanların Tmall uygulaması içinde bir öz çekim yaparak araçlara erişebilmelerini sağlayan insansız bir Ford satış otomatını resmi olarak kullanıma sundu.

E-ticaret ile doğrudan bağlantı olmasa bile, araba şirketleri gittikçe artan bir şekilde Çin’i, kendilerine yakın olan müşteriye hitap etmeyi amaçlayan bir test alanı olarak kullanıyorlar.

Jebsen Motors önderliğinde Porsche, Guangzhou’daki dijital olarak optimize edilmiş ilk bayisini kısa süre önce duyurdu. Bu bayilik, interaktif görüntüler, artırılmış gerçeklik ve çevrimiçi-çevrimdışı WeChat angajmanına sahip.

Mercedes-Benz de marka sadakati ve bilinirliği oluşturmak için moda, gece hayatı ve perakendeciliği tek bir alanda harmanlayan Mercedes Me deneyim merkezi aracılığıyla, istekli alıcılarını kendine çekme konusunda üçüncü yılını geride bırakıyor.

Çin’de başlayan bu akıllı bayi yolculuğu henüz dünya geneline çok yayılmış değil. Ancak bu değişimin kısa vadede diğer ülkelerle birlikte Türkiye’ye de geleceğini düşünmek hayal olmaz.

Halihazırda bir dönüşüm içerisinde olan ve yenilik peşinde koşan, teknoloji ile daha fazla gelişim gösterme çabasındaki Türkiye otomotiv sektörü bu noktada elini ne kadar çabuk tutarsa biz de o kadar kısa sürede bu deneyimi yaşayan milletler arasında olabiliriz.

Kaynak: İşCep / Medium

 

Bölge: Etiketler:
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE