Sürdürülebilir Ürünler İle Sürdürülebilir Mekanlar
Ürünler ya da mekanlar her zaman sadece bir fikirden doğdu. Bu fikir ergonomik, işlevsel ve estetik gibi kavramlarla yoğrulup, tasarım halini aldı.
Günümüz normları bir tasarımın artık sadece estetik ya da işlevsel olmasına değil, atmosfer yararına hangi adımları atmış olmasıyla da ilişkilendiriliyor.
Üreticiler ve kullanıcılar sürdürülebilir ürünler ile meydana getirdikleri mekanların karbon ayak izlerini azaltıp, gezegen ile doğru bir ilişki kuruyor.
Antik çağlardan günümüze kadar insanlık sürekli olarak bir şeyleri tasarlamak, üretmek isteğini adeta bir genetik kod misali benimsedi.
Zaman geçtikçe ihtiyaçların değişmesi ile tasarımlar, yöntemler değişti ve var olan tasarımlar dönemsel sorunlarla tekrar ele alınmaya başlandı.
Önceleri sadece işlevsellik kavramından doğan bu güdü, zamanla estetik haz duyumu ve ergonomik yarar boyutlarıyla şekillendi.
Yaşadığımız dönemde ise olaylar silsilesinin doğurduğu iklim krizi doğa tahribatına sebep oldu ve tasarım kavramlarını “sürdürülebilirlik” çerçevesine yöneltti.
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan “Ortak Geleceğimiz” olarak adlandırılan rapordan sonra 1983 yılında sürdürülebilirlik kavramı günlük hayat pratiklerine dahil oldu.
Sürdürülebilirlik doğa ile denge içerisinde yaşayarak, var olan sağlıklı ekosistemin devamını sağlama olarak tanımlanabilir.
Bu kavram sayesinde gezegen yaşam döngüsü, insan sağlığı ile birlikte korunur ve olumlu bir döngü oluşturur.
Sürdürülebilir tasarım ise tam da bu hedeflere eşlik eden tasarım anlayışıdır. Tasarımın üretim, yaşam ve geri dönüşüm aşamalarında atmosfer yararına etkiler barındırması, kendi kendisini sürdürebilme becerisine sahip olan ürünler olarak tanımlanır.
Bu farkındalığa sahip firmalardan Klassis, sahip olduğu ürün gamı ile sürdürülebilirliğin bir adım ötesine giderek, bir ürünün ya da mekanın uzun süreli kullanımına imkan sağlamayı kendine amaç ediniyor.
Gezegen için “Daha İyi” Bir Gelecek
Klassis paydaşlarından Steelcase atmosfere saygı duyan ürünler tasarlayıp üreterek ve aynı zamanda kaynaklarının geri kazanılmasına yardımcı olarak gezegen için daha iyi bir gelecek tasarlıyor.
Bu hedefi doğrultusunda ürettiği Series 1 ve Series 2 koleksiyonlarıyla tüm ihtiyaçlarınıza cevap üretiyor.
Tasarım; temel ergonomi, işlevsellik ve sürdürülebilirlik değerlerini uygun fiyata sunuyor.
Ürünler üretim ve yeniden kullanım aşamaları dahil her alanında özenle tasarlandı. Series 2 sorumlu malzeme seçimi ile küresel ısınmadaki negatif rolünü en aza indirirken; Series 1 CarbonNeutral® ürün sertifikası ile kullanıcının bir otomobilin 550 km de oluşturduğu karbon emisyonuna eşdeğer karbon sıfırlama performansına imza atıyor.
Steelcase sahip olduğu; The Civic 50, World's Most Admired Company, EcoVadis Sustainability Rating ve U.S. Department of Energy Better Plants Award gibi daha birçok ödülü ile bu alandaki yeterliliğini kanıtlıyor.
Zeminde Karbon Negatif Ürün
Klassis paydaşlarından Interface’den Embodied Beauty karo halı koleksiyonu doğadan esinlenerek tasarlanırken, doğaya saygı duyarak üretiliyor.
Yaşam döngüsü boyunca karbon-nötr olan Embodied Beauty karo halı koleksiyonu, içerisinde karbon negatif ürünler de barındırıyor.
Japon felsefesi Ikigai ilhamıyla farklı tasarımlara sahip olan ve Japon minimalizminden esinlenen koleksiyon; karbonu bir düşman olarak görmeyi bırakıp, içerisinde karbon bulunan hammaddeleri ürün tabanlarında depolayarak karbon negatif ürünleri ortaya çıkarıyor.
Interface’in bir diğer ürünü Connected Ethos ise doğanın doğal biçimini yakalayan bir koleksiyondur.
Çayırlardan taşlı kıyılara, kurak manzaralardan okyanusun dalgalarına kadar canlı ve dönüştürücü bir tasarım temeli oluşturur. Connected Ethos, üretiminde %100 geri dönüştürülmüş naylon kullanır ve Carbon Neutral Floors™ programı aracılığıyla karbon nötrdür.
Interface, ürünlerini yaşam döngüleri boyunca karbon nötr olarak satan ilk küresel zemin malzemesi üreticisidir.
Sadece ürünlerinde değil, üretim tesisinde de yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih eden firma, gezegen sağlığının geri kazanılmasına yardımcı olma misyonunu benimsiyor.
Interface’in sürdürülebilirlik temelli geliştirmiş olduğu yenilikçi duruşu, onu Globescan tarafından yapılan sürdürülebilirlik alanında lider firmalar araştırmasında her zaman ilk onda yerini almasını sağlıyor.
Mekanın birincil amacı kullanıcının fiziksel ve psikolojik sağlığına olumlu yönde etki etmektir.
Bu doğrultuda sürdürülebilir ürünlerle tasarlanan sürdürülebilir mekanlar kullanıcısının ve büyük ölçekte gezegenin sağlığına yararlı adımlar atacaktır.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder