Provel: Doğa Dostu Poşetler Kullanılmalıdır
Türkiye’de yılda 500 bin tonun üzerinde naylon poşet üretiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında market ve mağazalarda naylon olarak nitelendirilen poşetlerin kullanımı ücretli hale getirildi.
1 Ocak’tan itibaren geçerli olan bu uygulama ile doğada çözünmediği için çevreye zarar veren bu ürünlerin kullanımının azaltılması hedefleniyor. Yönetmelik çerçevesinde 15-50 mikron arasında kalınlıktaki torbaların ülke genelinde yıllık kişi başına kullanılan torba adedinin; 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 90’ı, 31 Aralık 2025’den itibaren ise yüzde 40’ı aşmayacak şekilde kullanımının azaltılması yönünde çalışma yapılıyor.
Türkiye’de yılda 500 bin tonun üzerinde naylon poşet üretildiğini söyleyen Parex Çöp Torbaları üreticisi Provel Pazarlama Müdürü Gül Yavuz Eroğlu, “Bunun cirosal değeri 1.5 milyar doları buluyor. Doğada yok olmayan bu poşetler, öncelikli amacı olan taşıma işini tamamladıktan sonra genellikle çöp poşeti olarak kullanılıyor.
Her ne kadar çok amaçlı bir kullanım söz konusu gibi görünse de çoğunluğu denetimsiz olarak ikinci kalite hammadde ile üretilen market poşetlerinin doğaya verdiği zarar maalesef görünen faydasından çok daha fazla.
Tüketicinin marketlerden herhangi bir bedel ödemeden aldığı market poşetlerini aşırı ve bilinçsiz şekilde tüketmesi nedeniyle doğada çözünmesi mümkün olmayan tonlarca plastik atık ortaya çıkıyor” dedikten sonra şu bilgileri verdi:
“Tüm dünyada her yıl 500 milyar – 1 trilyon arası plastik poşet bir daha kullanılmamak üzere çöpe atılıyor. Plastik poşetin hammaddesi olan polietilenin doğada çözünmesi için gereken süre 1000 yılı buluyor.
Bu bozulma sırasında ise tüm zararlı materyaller toprağa ve suya karışıyor. Plastik poşetlerin imhası sırasında açığa çıkan gazlar da poşetlerin kullanımı kadar çevreye zarar veriyor.
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için bugün Avusturya, Almanya, Tayvan, Mısır, Brezilya, Singapur, Güney Kore, İngiltere, İtalya ve Fransa gibi pek çok ülkede naylon poşetlerin kullanımına sınırlama getiriliyor.
Tüketicilerin çöplerini hijyenik şekilde ve doğaya zarar vermeden atabilmesinin en kolay yolu doğa dostu çöp poşeti kullanmalarıdır. Atık ortamında kaldığında ortam şartlarına bağlı olarak 18-24 ay aralığında biyolojik olarak bozunarak doğada bulunan basit materyallere dönüşebilen bu ürünler ekolojik dengenin korunmasına da yardımcı oluyor.
Bu nedenle uygulamanın çevreye katkısının azımsanmayacak kadar yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu durum market poşetlerinin tüketimini azaltırken doğa dostu çöp poşetlerinin kullanımı da artıracaktır.
Bu da pazarın büyümesi anlamına geliyor elbette.Türkiye’de çöp torbası kullanımı %9-10 civarında bir hane penetrasyonu ile oldukça düşük seviyelerdedir. Yılda yaklaşık 500 milyon adet çöp torbası kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında pazarda büyük bir potansiyel olduğunu söyleyebiliriz.“
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder