Türkiye’de Kadınların Yüzde Ellisekizi Eşitliği Hissetmiyor
Unilever Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırma Sonuçlarını Brandweek Sahnesi’nde paylaştı.
Unilever, tüm dünyada reklamlarını toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı kalıp yargılardan arındırmayı hedefleyen Unstereotype girişimi kapsamında Türkiye’de yaptığı araştırma ile toplumsal cinsiyet eşitliği hakkındaki görüşleri ortaya koydu.
Gençler eşitliği destekliyor
Unilever için IPSOS tarafından Türkiye temsili 1374 kişiyle gerçekleştirilen “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması*”na göre gençler 35 yaş üzeri nesle kıyasla kadınların gücüne ve liderliğine daha çok inanıyor.
Kadınlar eşitliği hissetmiyor
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin geleceğinden ise erkekler kadınlara göre daha umutlu. Her 4 kişiden 1’i kadın ve erkeğin hayatın her alanında eşit olması gerektiğini savunuyor ama kadınların yüzde 58’i toplumsal hayatta eşitliği hissetmediğini ifade ediyor.
Öte yandan toplumun yüzde 42’si ve erkeklerin yüzde 55’i kadınların çalışmak için önce eşlerinden izin alması gerektiğini savunuyor; kadınların ise yüzde 72’si bu fikre katılmıyor. Ayrıca erkeklerin yüzde 43’ü erkeğin iyi kazanması durumunda kadının çalışmasına gerek olmadığını düşünürken kadınların yüzde 79’u bu bakış açısına karşı çıkıyor.
Kadının iyi kazanması durumunda erkeğin çalışmasına gerek olmadığını söyleyen erkeklerin oranının sadece yüzde 11’de kalması ise erkeklerin zihinlerinde kadınların iş hayatında yer almasını ekonomik refah ile ilişkilendirmediğini gösteriyor.
Erkekler reklamlarda alışılagelmiş rollerinin korunmasından yana
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin reklamlardaki yansımasını ve toplumun reklamlara bu paralelde bakış açısını da değerlendiren araştırmaya göre insanlar, reklamlardaki karakterlerin gerçeği yansıtmadığı görüşünde.
Her 5 kişiden 4’ü reklamda gördüğü karakterlerin gerçekçi olmadığını düşünürken kadınların yüzde 88’i, erkeklerin ise yüzde 87’si reklamlarda gerçek hayatı daha çok yansıtan tiplemeler görmek istiyor.
Reklamlarda gördükleri insanlara fiziksel olarak benzemek isteyip istemedikleri sorulduğunda ise yüzde 59 “Hayır” yanıtını veriyor. Konu kalıp yargılara meydan okumak olduğunda erkekler, kendilerine atfedilen roller konusunda daha çekimser bir tavır sergiliyor.
Reklamda kadın otobüs şoförü olabileceğini söyleyen kadınlar yüzde 75 ve erkekler yüzde 60 oranındayken “Reklamlarda yerleri silen erkek olabilir” diyen kadınların oranı yüzde 65 ve erkeklerde ise yüzde 37 seviyesinde kalıyor; yani erkekler alışılagelmiş rollerde resmedilmeye devam etmeyi tercih ediyor.
Katılımcılara kurumsal toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları hakkında görüşleri sorulduğunda yüzde 56 çalışmaları samimi bulduğunu; yüzde 61 ise ilerici mesajların markalara yönelik satın alma niyeti oluşturacağını ifade ediyor.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder