Sporcularımız ve Başarılarının Ardındaki Değerler
Türkiye son aylarda önemli spor müsabakalarının başlaması ve olimpiyatlarda milli sporcularımızın dünya çapında elde ettiği başarılar ile spor alanında güçlü manşetlere konu oldu. Devam eden Paralimpik Olimpiyat Oyunlarında kazanılan Masa Tenisindeki Dünya Şampiyonluğu ve Avrupa Voleybol Şampiyonasında sporcularımızın yarı finale yükselme başarısını ve bu başarıların ardında yatan değerleri Sporcu Koçu, Yazar Pelin Narin Tekinsoy yorumladı.
Ülke gündemimizde milli sporcularımızın farklı branşlarda sergilediği başarıları yer alıyor. Sporcu Koçu, Yazar Pelin Narin Tekinsoy başarılı bir sporcu olmanın ve elde edilen bu dünya başarılarının ardında yatan değerleri yorumladı.
Dünya çapında derecelere ulaşan iyi bir sporcu olmak için çocukların erken yaşlarda sporla tanıştırılması gerektiğini söyleyen Tekinsoy, “Tıpkı sanat dallarında olduğu gibi sporda da erken çağda verilen spor kültürü ve yapılan çalışmalar başarılı bir sporcu olmanın temelini oluşturur.” dedi.
Son yıllarda başlayan ve devam eden Kadın Voleybol takımımızın CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonasında sürdürdüğü başarıları ve 2020 Tokyo Paralimpik oyunlarında 30 Ağustos’ta Abdullah Öztürk’ün masa tenisi tek erkeklerde getirdiği dünya şampiyonu başarısının ardında yatan değerlerini ve süreci Sporcu Koçu, Yazar Pelin Narin Tekinsoy açıkladı.
Hedef belirlemek
Sporcu amacına doğru yol alırken, bireysel mi yoksa takım olarak mı hareket edeceği planlama açısından önemlidir. Hedefe giderken takım veya bireyin fiziksel, ruhsal ve mental potansiyelini iyi bilmesi ve buna göre bir süreç belirleyerek ilerlemesi önemlidir.
Sporcu hedefine göre hayal kurmalı, kurduğu hayali sürekli canlı tutmalı ve oraya ulaştığında kendini nerede görüp, hissediyor olduğunu tanımlamalıdır. Beyin gerçekle hayali ayırt edemez.
Bu yüzden hayal edilen hedefi kişiye yaşatmak için elinden geleni yapar. Hedef net, keskin ve anlaşılır olmalıdır.
Motivasyonu korumak
Günlük hayat herkes için iniş çıkışlar, farklı olaylar ve hissedilen farklı duygularla dolu. Başarılı sporcular için önemli olan mutlu ya da çaresizmiş gibi algılayıp tanımlanan duygu ve düşünceleri oyun alanına inildiğinde dışarıda tutabilmek ve yüksek motivasyonu korumaktır.
Motivasyon, başarmak ve hedefe ulaşmak için itici bir güçtür. Motivasyonu sağlamak, tam olarak ne istediğini bilmekle ve ona yaklaşacak adımları tanımlamakla ilgilidir. Aşırı veya yetersiz motivasyonun kişiyi bloke etmesine izin vermeden yeterli motivasyon becerisini kullanmak önemlidir.
Odaklanabilme becerisi ve sürdürülmesi
Farklı spor branşlarında ihtiyaç duyulan odak noktası da farklıdır. Oyunun her anında performans, sporcunun odağını bir noktadan diğerine taşımasını gerektirir.
Oyunda kaybetmek de var, kazanmak da. Her ne kadar sporcu içinde bulunduğu anda hareketlerini otomatik olarak gerçekleştirse de oyun anında kontrolü elinde tutarak performansına odaklanmalı ve yönetebilmedir. Konsantrasyonu sadece mental değil duygusal açıdan da yönetmek önemlidir.
Sebat etmek
Sporcunun elde etmek istediği başarıda kararlı ve sabırlı olarak yola devam etmesi önemlidir. Hırslı olmak onu farkında olmadan strese, duygularını yönetememeye ve daha pek çok olumsuzluğa sürükleyebilir.
Sükûnet içinde sebatla ve ne istediğini bilerek ilerlerken, hayal edilen sonucun elde edilmesi kaçınılmaz olur.
Özgüveni korumak ve geliştirmek
Sahada özgüvenli olmak içsel motivasyonun dışarı yansımasıyla ilgilidir. Sporcunun kendini motive ederek, konsantrasyon sürekliliği sağlaması, özgüvenli duruşunu da etkiler.
Özgüven saniyeler içinde yerle bir olabilir. İç ses, özgüvende en çok rol oynayan ve üstüne düşülürse geliştirebilir yeteneklerden biridir.
Kaygı kontrolü
Pek çok sporcu antrenmanda gösterdiği performansı maç ya da yarışma sırasında ortaya koyamaz. Kaygının neden olabileceği bu performans düşüklüğü, kısa süreli müdahalelerle ortadan kaldırılsa da uzun sürede düzenli olarak çalışmayı gerektirir.
Eğer gösterilen performans kişisel bir spor dalıysa sporcu her seferinde kısa süreli tekrar ayağa kalkmayı gerçekleştiremeyebilir ya da takımdaki diğer oyuncular tarafından anlık güçlendirmeler yeterli olmamaya başlayabilir.
Kaygı, geleceği yapılandırırken sadece sporda değil günlük hayatımızda da önümüzde duran en büyük engeldir.
Olumlu inanç sistemi oluşturmak
Olumlu düşünme, başarılı sporcuların temel özelliklerinden biridir. Etkin olmayan, gerçekdışı ve yıkıcı inançlarsa sporcunun performans engelidir. Olumsuz düşünce yapısını olumluyla değiştirebilmek, sporcunun bir dizi zihinsel beceriyi edinmesi ve uygulamaya geçirmesi ile sağlanır.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder