İşletmelerde Sürekli İyileştirme Nedir ?
Japoncada Kai: Değişim, Zen : İyi, daha iyi anlamına gelir.
Bu iki sözcügün birleşmesi ile oluşan Kaizen "herkesi kapsayan sürekli iyileştirme" anlamına gelmektedir.
Kaizen’in (7) prensibi bulunmaktadır
1 - Problemi kabul edin
2 - Çok para gerektirmeyen projeleri seçin
3 - Önce "bizim" problemlerimize bakın, "onlarinkine" degil
4 - Tek ölçü ekonomik çıkar olmamalıdır
5 - Önceliği saptayın. Projeyi kalite, maliyet, dağıtım vs. ilkelerine dayalı olarak yürütün
6 - Planla, uygula, kontrol et, önlem al (PUKÖ) çevrimini izleyin
7- Doğru çözüm araçlarını kullanın.
Sürekli iyileştirme (continuous improvement) süreçlerin, metotların ve uygulamaların olabildiğince verimli, kesin ve etkili sonuçlar vermesini sağlama yöntemidir.
Bu işlem de periyodik olarak denetleyerek, süreçleri iyileştirip darboğazların önüne geçerek ve en etkili metotların avantajlarından yararlanılarak yapılır.
Sürekli iyileşmenin temelinde; uygulama, geliştirme ve standartlaştırma işlemleri yatmaktadır. Sürekli iyileştirme (Kaizen), iyi yönetimi yönlendiren temel bir kavramdır.
Yıllar içinde geliştirilmiş ve kullanılmış yönetim felsefelerini, teorilerini ve araçlarını bir araya getirmiş tek bir kavram altında toplamıştır.
Son yıllarda işletmelerin temel hedefleri, çeşitlenen tüketici istekleri sonucunda ürünlerin yapısında meydana gelen değişimlere paralel olarak daha çok çeşitli ürünü, daha kaliteli ve daha ucuza, daha kısa sürede müşterilere iletebilmek olmuştur.
- İşletmeler “kalite”, “maliyet” ve “termin “ hedeflerine ulaşmadan başarılı olamazlar.
- İşletmelerin diğer bütün yönetim fonksiyonları bu üç hedefe hizmet etmelidir.
- Sürekli iyileştirme (Kaizen), iyi yönetimi yönlendiren temel bir kavramdır.
Sürekli iyileştirmenin temelinde, proseste özellikle işçiler tarafından gerçekleştirilen sürekli, küçük iyileştirmeler yatar.
Sürekli iyileştirme prosese öncelik verir, kişilerin prosese yönelik çabalarını destekleyen bir yönetim sistemidir.
Hiç bir işlem, hiç bir akış küçük bir iyileştirme yapılamayacak kadar mükemmel değildir. İyileştirme olanaklarının araştırılması herkesin, özellikle de o işte çalışanların görevidir.
Şirketin herhangi bir biriminde herhangi bir gelişmenin olmadığı tek bir gün bile geçirilmemelidir. İyileştirme, Kaizen ve yenilik olarak ikiye ayrılabilir.
Kaizen sürekli çabaların sonucunda mevcut durumda görülen küçük çapta iyileştirmeleri anlatır.
Yenilik ise, yeni teknolojiye ve araçlara yapılan büyük yatırımlar sonucu mevcut durumun köklü bir şekilde değiştirilmesidir.
Yenilik sonucu oluşturulan bir sistem, onu öncelikle korumak ve sonra da geliştirmek için kesintisiz bir çaba gösterilmediğinde, sürekli olarak gerileyecektir.
Bütün sistemler, bir kez kurulduktan sonra gerileme eğilimindedir. Bir organizasyon, yapısını bir kez oluşturduktan sonra gerilemeye başlar.
Bir başka deyişle, mevcut durumun korunması için sürekli bir iyileştirme çabası gereklidir. Bu çaba gösterilmediği takdirde, gerileme kaçınılmazdır.
Bu yüzden bir yenilik, devrim denecek bir performans standardına ulaştığında, eğer bu standart sürekli çabalarla geliştirilmezse, erişilen yeni performans düzeyi düşecektir.
Bunun için, bir yeniliğin doruk noktasına ulaşıldığında, ulaşılan düzey bir dizi Kaizen çalışması ile korunmalı ve iyileştirilmelidir.
Düşünce tarzının oluşmasına ve organizasyon hiyerarşisinin her düzeyindekilerin katılımıyla sürekli iyileştirmeyi sağlayan stratejiler geliştirmesine yardımcı olmuştur.
Nerede ve ne zaman bir iyileştirme olsa, bu sonuçta kalitede ve verimlilikte bir iyileşmeye yol açacaktır.
Kalite, iyileştirilebilen herşeydir. Günümüzde rekabet gücü yüksek işletmeler incelendiğinde bunların başarılarının altında Toplam Kalite olgusunun yer aldıgı görülmektedir.
Toplam Kalite Yönetimi’nin temel unsuru olarak ta Kaizen (sürekli iyileştirme) kavramının benimsenmesi ve işletme bünyesine adaptasyonu önem kazanmaktadır.
ENGİN YILDIRIM
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder