Perşembe, 02 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Gündem Ankara

Açlığa Son Vermenin Yolu Sürdürülebilir Tarımdan Geçiyor

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Önümüzdeki günlerde üreticiden tüketiciye, gıda kayıp ve israfların sonlandırılması amacıyla yeni bir çalışma başlatacağız" dedi.

Açlığa Son Vermenin Yolu Sürdürülebilir Tarımdan Geçiyor

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, gıda sektörünün tüm paydaşlarının sürdürülebilir gıda tedariki ve tüketimi konularını tartıştıkları bir platforma sahne oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar açlığa son verme hedefinin ulaşılabilir olduğunu, bunun yolunun da sürdürülebilir tarımdan geçtiğini söyledi.

2050 yılında dünya nüfusunun 9,7 milyara yükseleceğinin tahmin edildiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, “Bu nüfusu beslemek için tarımsal üretimin yüzde 50 oranında artması gerektiğini hatırlayacak olursak, gıda israfının azaltılması hayati bir önem taşıyor. Geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden önce harekete geçilmeli” dedi.

Türkiye’de sürdürülebilir tarım konusunda sulama verimliliğini artırma, arazi toplulaştırma gibi çalışmaların yürütülmekte olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Bu alandaki bilgi birikimi ve teknik kapasitemizle Orta Asya’da FAO ile ortak proje yürütüyoruz.

Bunun yanı sıra Balkanlar ve Afrika’da da benzer çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Pakdemirli, Bakanlık olarak, önümüzdeki günlerde üreticiden tüketiciye, gıda kayıp ve israfların sonlandırılması amacıyla yeni bir çalışma başlatılacağını açıkladı.

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi ve Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin de sürdürülebilir gıdanın geleceği hakkındaki görüşlerini paylaşırken, “Açlık, dünyada uzun süreli bir düşüşten sonra yeniden yükselişte.

Şu anda 821 milyondan fazla insan kronik beslenme yetersizliğiyle karşı karşıya bulunuyor. Açlık çeken insanların çoğu, savaşların ve çatışmaların olduğu ülkelerde yaşıyor. Açlığın sona ermesi için herkesin sorumlu adımlar atması gerekiyor.

Bugünkü eylemlerimiz bizi açlığın olmadığı bir geleceğe götürecek. Tek bir gelecek var ve onun nasıl olacağını bizim tercihlerimiz belirleyecek” ifadelerini kullandı.

“Çizgiyi çekmek gerek” başlıklı konuşmasına Kastamonu’daki kendi köyünden örnekler vererek başlayan ve 1990’dan sonra Türkiye’nin yüzlerce köyünün terk edildiğini vurgulayan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise şunları kaydetti:

“Oysa üretim artmalı, israf önlenmeli. Sürdürülebilir dünya düzeni için gelecekteki tüm canlıların yaşam hakkına saygı duymalıyız. Harekete geçmezsek küresel iklim değişikliğinin etkileri daha yıkıcı ve maliyetli olacak.”

Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü Ayşin Işıkgece, sürdürülebilir tarım için sertifikalı tohumun büyük önem taşıdığını belirterek, “Türkiye’nin toplam 1,5 milyar ton sertifikalı tohum ihtiyacı var. Bunun ancak 503 bin tonu yani yüzde 33’ü karşılanabiliyor” dedi.

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç, ‘İyi Gıdaya Giden Yol’ oturumunda Good Food ile ilgili yapılan çalıştayın çıktılarını konferans dinleyicileriyle paylaştı.

Sevinç, “Nielsen ve Sürdürülebilir Markalar iş birliğiyle yapılan İyi Yaşam (Good Life) Araştırmasında, 14 farklı sektörde iyi yaşama katkı koyan markaları seçen tüketiciler, iyi gıda için de benzer bir seçim yaptılar” dedi.

Bölge: Etiketler:
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE