19 Bin 849 Ürün Güvensiz Çıktı
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) iştiraki EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda sektörde önümüzdeki 20 yıla damgasını vuracak ‘sürdürülebilirlik’ konusu mercek altına alındı.
‘Sürdürülebilir Temiz Bir Dünya İçin Yeni Yaklaşımlar’ teması ile düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sürdürülebilirliğin küresel moda endüstrisinin üzerinde en çok kafa yorduğu konuların başında geldiğini hatırlattı.
Moda endüstrisinin devasa bir üretim hacmine sahip olduğunu ve dünyada her yıl 55 milyon ton hazır giyim üretildiğinin altını çizen Gültepe, bu kıyafetlerin yaklaşık 50 milyon tonunun aynı yıl çöpe gittiğini vurguladı. Gültepe, şöyle devam etti:
“Böyle devam edemeyeceği çok açık. Ülkemizden her yıl milyarlarca dolarlık tedarik yapan küresel markalar önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen sürdürülebilir ürüne dönecekler. Türkiye olarak bu konuda rakiplerimize göre avantajlı konumdayız. Biz yerli üretimin kalitesine ve standartlara uygunluğuna güveniyoruz. Ancak Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinde ithal ürünlerde ciddi sıkıntılar olduğunu gözlemliyoruz.
Örneğin 2009’dan bu yana yapılan denetimlerde yaklaşık 234 ton ithal ürünün ‘kirlilik’ denetimini geçemediği için imha edildiğini görüyoruz. Öte yandan bu yıl ithal ürünlerdeki ‘kirli’ numune oranında dikkate değer bir artış var. Geçen yıl yüzde 0,7 olan ‘kirlilik’ oranı bu yıl yüzde 1,10’a yükselmiş durumda. Artışın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri mutlaka konuşmamız gerekiyor.
Bununla birlikte yine Ticaret Bakanlığımız oyuncak, deterjan, hazır giyim, kırtasiye, çocuk ekipmanları, mobilya ayakkabı, dekoratif malzemeler, lazer ürünler gibi pek çok alanda iç piyasayı da denetliyor. 2019’un 9 ayında denetlenen toplam 1 milyon 601 bin 387 üründen 19 bin 849’unun güvensiz çıktığını görüyoruz. Bakanlığımızın yaptığı bu çalışmalarda etkin sonuçlar alınıyor. Halk sağlığı ve güvenliği tavizsiz korunuyor.”
Sürdürülebilir üretimde söz sahibi olabilmek için organik pamuk üretim gücünü de arttırmak gerektiğini ifade eden Mustafa Gültepe, EKOTEKS’in organik pamuk konusunda da önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyledi. Gültepe, ‘Organik Türk Pamuğu Projesi’ alt yapısının EKOTEKS tarafından tamamlanıp duyurusunun yapıldığını bildirdi.
Türk Moda Endüstrisi’nin ülke ekonomisi için stratejik önemini 2019 gibi zor geçen bir yılda bir kez daha ortaya koyduklarını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:
“Ülkemizde genel olarak işsizlik artarken istihdama can suyu olduk. 2019’un ilk yarısında 15 bin insanımız için istihdam yarattık. Haziran 2019 itibarı ile üretimde 540 bin istihdama ulaştık. 8 ayı 11,8 milyar dolar ihracat ile kapattık. Çok az farkla da olsa geçen yıldan daha iyi bir konumdayız. Kalan 4 ayda daha iyi bir performans göstereceğimize ve 2019’u 18 milyar doların üzerinde bir ihracat ile kapatacağımıza inanıyorum.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında dünyada çevreye saygılı, sürdürülebilir kalkınma ve üretimin öncelikli konu haline geldiğini vurguladı.
EKOTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir de konuşmasında Türkiye’nin organik pamuk üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını bildirdi. Dünyanın en kaliteli organik pamuğunun Türkiye’de üretildiğinin altını çizen Özdemir, şöyle devam etti:
“Ülkemizde 2 bin 700 hektar alanda 7 bin 700 ton organik pamuk üretimi yapılıyor. Alan olarak dünyada 5’inci, üretimde ise dördüncü sıradayız. Kalite olarak ise dünyanın bir numarası olduğumuzu büyük bir gururla söyleyebilirim.
Organik pamuk üretimi konusunda EKOTEKS olarak bir önemli işe daha imza attık. Türk ve uluslararası akademisyenlerin iş birliği ile ‘Organik Türk Pamuğu Projesi’nin alt yapısını tamamladık.
Bu proje sayesinde pamuğun DNA’sı ile oynanıp oynanmadığını, ürünün yüzde 100 organik olup olmadığını kolaylıkla anlayabiliyoruz. Bu yöntemle küresel ticarette ülkemiz adına haksız rekabetin önlenmesi için de önemli bir adım atmanın gururunu yaşıyoruz.”
İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Asuman Kılıç Türkeş de Ticaret Bakanlığı’nın ithal hazır giyim, tekstil ve ayakkabıda Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) sonuçları hakkında bilgi verdi. Türkeş, 2019’un ilk 6 ayında ‘kirli’ bulunan yaklaşık 12,5 ton ithal eşyanın bertaraf edildiğini bildirdi. Türkeş, şöyle devam etti:
2018’de 13 bin 942 dosyada 98 ‘kirli’ numune çıkarken 2019’un ilk yarısında 11 bin 218 numunede 129 kirli numuneye erişmiş bulunuyoruz. 2009’dan bu yana yapılan denetimlere baktığımızda ‘kirli’ ürün konusunda Çin açık ara önde görünüyor. ‘Kirli’ numunelerin yüzde 48,8’i Çin menşeli, Çin’i yüzde 26 ile Hindistan, yüzde 7 ile Pakistan, yüzde 3,6 ile İtalya, yüzde 3,1 ile Bangladeş izliyor.”
Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ise yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verirken güvensiz ürüne “sıfır tolerans” ilkesiyle hareket ettiklerini söyledi. 2019’un 9 ayında denetlenen 1 milyon 601 bin 387 üründen 19 bin 849’unun güvensiz çıktığını anlatan Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güvensiz ürün tablosuna baktığımızda yılın dokuz ayında tekstilde denetlenen 262 bin 602 üründen 2 bin 670’i güvensiz olduğunu tespit ettik. Ayakkabıda bu sayı 7 bin 410 üründe 182, kırtasiyede ise 204 bin 576 üründe 5 bin 97’si güvensiz çıktı.”
Meral Karaaslan, yüzme yardımcıları olarak adlandırılan ve ebeveyn gözetiminde kullanılmak üzere çocukların suya alışmalarını sağlama amacıyla üretilen oturak ürün grubunda ise 2019 yaz döneminde 12 bin ürünün toplatıldığını sözlerine ekledi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder