Perşembe, 02 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Ekonomi & Finans İstanbul

Yazarkasa Kullanımı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

YN ÖKC aylık rapor muafiyeti ve POS-Sanal POS’ların bayilere kullandırılması konuları ilgi çekti.

Yazarkasa Kullanımı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

23 Kasım 2018 Cuma günü TOBB ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın birlikte organize ettiği “Yazar Kasa Kullanan Mükelleflerin Sorumlulukları” başlıklı bir seminer gerçekleşti. TOBB İstanbul Hizmet Binası Konferan Salonu’nda gerçekleşen seminerde GİB Grup Başkanı Abdullah Kiraz’ın sunumu ve bilgilendirmesi ilgi çekti.

Organize perakende firmaları ile birlikte yazarkasa ve/veya ödeme sistemleri firma temsilcilerinin katıldığı seminerden çok “YN ÖKC Aylık Raporuna Getirilen İstisna (TSM Merkezi Dışında Bildirim Yönetimi İmkanı Verilebilecek Mükellefler)” ile “Bayilerde kullanılan POS ve Sanal Pos bakiyelerinin ana firmaya yatması – Bayilik Modeli” konuları katılımcıların yoğun ilgisi ve sorularıyla karşılandı.

2013’te ki 2.484.461 KDV mükellefinden sadece 6.131’inin dahil olduğu E-Belge Sayısı (E-Fatura-E-Arşiv Fatura) 2.480.070, iken 2017 sonunda 5.639.300.779.989 KDV mükellefinin 68.361’i 1.413.954.952 E-Belge’siyle Toplam KDV matrahınının %53’ünü (2.970.689.931.203) oluşturduğunu söyleyen Kiraz, dijital dönüşümün önemine de dikkat çekti.

Ödeme Kaydedici Mali Ropor’unun GİB’e iletilmesi

1.1.2019’dan itibaren yazarkasa mükelleflerinin tümü ÖKC Mali Rapor bilgisini (ÖKC’den bir aylık dönem içinde gerçekleştirilen satışların toplam tutarı ile hesaplanan KDV toplam tutarı bilgisi) üç yöntemden birini seçerek GİB’e elektronik ortamda iletmek zorunda. Bu üç yöntem şunlar:

  1. a) ÖKC TSM Merkezleri üzerinden,
  2. b) e-Arşiv hizmetleri konusunda izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla,
  3. c) Başkanlık tarafından internet vergi dairesi üzerinden oluşturulan elektronik bildirim portalleri üzerinden.

Bu üç yöntemden birinin tercihi GİB’in Tercih Bildirim Ekranı’ndan (https://portal.efatura.gov.tr/OkcBasvuru/) yapılması gerekiyor.

YN ÖKC’nin TSM Merkez muafiyeti

Yeni Nesil ÖKC’lerden gerçekleştirilen satışlara ait mali bilgilerin, ilgili ÖKC üreticilerine ait ÖKC TSM Merkezleri aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamda bildirilebildiğinden, genel prensip olarak mükellefler ayrıca başka bir kanaldan bildirim yükümlülüğü bulunmadığından Tercih Bildiriminde de bulunmak zorunda değiller.

Ancak, yeni nesil ÖKC’lere ilişkin mali bilgileri ÖKC TSM Merkezleri üzerinden GİB’e bildirilmesinde işletmeleri açısından teknik ve altyapı sorunları ve ilave maliyet harcaması yapmak durumunda kalacak işletmeler (mükellefler) ÖKC TSM Merkezleri yerine diğer iki yöntemden biri ile (e-Arşiv Özel Entegratörleri veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden) Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmeyi tercih edebiliyorlar.

Ana firma POS/Sanal POS cihazını ikincil cihaz kaydı

Bayilik sistemiyle çalışılan telekomünikasyon, elektronik gibi bir çok sektörde ana firmanın ürün, hizmet satışlarının tahsilatını garanti altına almak için bayi satışlarının gelirlerinin kendi banka hesabına yatırılması için kendi POS ve/veya Sanal Pos cihazlarını kullandırdığı gerçeğini gören GİB, bankalarla da görüşerek bu cihazların ÖKC’ye ikincil cihaz olarak kaydettirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

2 Kasım’da yayınlanan Ödeme Kaydedici Cihazlardan Gerçekleştirilen Satışlara Ait Aylık Mali Bilgilerin Bildirim Yöntemi Tercihi Ve Bildirimlere İlişkin İzlenecek Usul Ve Esaslar Teknik Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayınız.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE