Pazartesi, 06 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Dernekler İstanbul

Türkiye 1. Gıda Bankacılığı Zirvesi Gerçekleştirildi

Zirvede dünyada ve Türkiye’de gıda bankacılığı modelleri, hukuki düzenlemeler ve sıfır atık kapsamı ile gıda bankacılığının ekonomi üzerindeki etkisi konuşuldu.

Türkiye 1. Gıda Bankacılığı Zirvesi Gerçekleştirildi

Zirveye Global Foodbank Network adına katılan Craig Nemitz; “Temel İhtiyaç Derneği ile 4 yıl önce tanıştık ve çok kısa sürede başarılı faaliyetlerinden dolayı GFN sertifikası almaya hak kazandılar.

Aynı zamanda tüm dünya STK’larına örnek teşkil edecek “Destek IK” modelleri ile de 40 ülkenin oylaması sonucu Global İnovasyon ödülünü kazandılar. Günümüzde, dünya gıda üretiminin üçte biri, yani 1,3 milyar tonu israf ediliyor. Bu miktar, dünyada aç olan 868 milyon insanı beslemek için gereken gıdanın tam dört katına denk düşüyor.

Dünya genelindeki israf oranı, 1 trilyon dolara mal olurken 3,3 milyar ton karbondioksit yayıyor. Ortak amacımız açlık olmayan bir dünyada yaşamak” dedi.

Dört panelden oluşan zirvede Türkiye’de ve dünyada gıda bankacılığı nasıl yapılıyor, gıda bankacılığı modelleri ve gıda bankasına destek verenlerin yanı sıra, sıfır atık konusu da kapsamlı bir şekilde tartışıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcisi Ayşegül Selışık; Türkiye ile Orta Asya arasındaki proje işbirliklerine değinirken, Türkiye’de gıda bankacılığının bir sisteme bağlanması gerektiğinin ve mutlaka zorunlu hale getirilerek mevzuata bağlanması gerektiğine değindi.

Temel İhtiyaç Derneği adına Destek Bulut sistemini anlatan TİDER Genel Müdürü Nil Tibukoğlu; bugüne kadar 1000 ton gıdayı israftan kurtardıklarını, firmalardan israfla mücadele ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta artan oranda destek gördüklerini, Destek IK modeli ile de 96 ihtiyaç sahibini iş sahibi yaparak kendi ayakları üzerinde durmalarını sağladıklarını belirtti.

Kamu üst düzey yöneticilerinin katıldığı Türkiye’de Gıda Bankacılığı’nda Hukuki Düzenlemeler, Sıfır Atık ve Uygulamalar paneline Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı, Prof. Dr. Aziz Akgül, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdür Yardımcısı Ali Fuat Karaman, T.C. Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetmeni Genel Müdürlüğü, Daire Başkanı, Dr. Yakup Güzel, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü, Hülya Çakır katıldı.

Yılda 750 bin buğday teknik ekipman yetersizliğinden israf ediliyor

Talat Yeşiloğlu’nun moderasyonunu yaptığı gıda bankacılığına destek verenler panelinde ise zirve Anasponsoru Denizbank Tarım Bankacılığı Satış ve Performans yönetimi Grup Müdürü Serhan Hacısüleyman, yılda 750 bin ton buğdayın teknik ekipman yetersizliğinden israfa terk edildiğini ve bunun gibi çarpıcı israf kalemlerini azaltmak adına Tarım Bankacılığı’na verdikleri desteklerden ve yürüttükleri projelerden bahsetti.

TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer; Türkiye’de en çok israf edilen gıda ürünleri arasında sebze, meyve ve ekmek ilk sıralarda yer alıyor. T.C. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün 2017 tarihli raporuna ve Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu 2017 verilerine göre Türkiye’de günde 120 milyon adet ekmek üretiliyor ve toplam olarak 4,9 milyondan fazla ekmek israf ediliyor.

İsraf ettiğimiz ekmekle her yıl yaklaşık 1,5 milyar TL fakirleşiyoruz. İsrafla savaş için 2010 senesinden bu yana TİDER olarak mücadele ettiklerini dile getirirken Destek Market, Aşevi ve Depo modelleriyle geniş kapsamlı olarak ideal Gıda Bankacılığı Modellerini anlattı. Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu kurumlarının ortaklaşa çalışması ile gıda bankacılığının yakın zamanda tüm Türkiye’ye yayılmasının mümkün olacağına” değindi.

İhtiyaç Haritası ve TİDER arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Mert Fırat ve Temel İhtiyaç Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk katılımı ile işbirliği protokolü imzalandı.

Mert Fırat: “İhtiyaç Haritası’nın kurulma aşamasından itibaren bize destek veren ve halihazırda beraber çalıştığımız Temel İhtiyaç Derneği ile işbirliğimizi protokole bağlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Daha çok ihtiyaç sahibine ulaşabilmek için işbirliğimizin sınırsız süreli devam etmesini arzu ediyorum” dedi.

Hande Tibuk’da işbirliğine ilişkin sosyal faydayı artırmak amacıyla çalışan ve birbirini tamamlayan modellerle sosyal fayda yaratan sivil toplum kuruluşlarının, daha çok ihtiyaç sahibine ulaşabilmeyi mümkün kılabilmek için işbirliği yapması sosyal katma değeri artıran en önemli faktör olduğuna ve halihazırda iş birliğinde olduğumuz İhtiyaç Haritası ile süregelen iş birliğimizden ve bugün huzurunuzda işbirliği protokolü imzalamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bölge: Etiketler:
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE