Meyve Suyu Yüzde 90 Dış Ticaret Fazlası Üretiyor
Türkiye’nin meyve suyu ihracatı 2017 yılında yaklaşık 216 milyon dolar olarak gerçekleşirken; bunun 200 milyon doları dış ticaret fazlası olarak ekonomiye yarar sağladı.
Türkiye’nin yıllık yaklaşık 20 milyon ton olarak gerçekleşen meyve üretiminin büyük bir bölümünün, sofralık tüketime gittiğini belirten Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney, “Endüstrimiz, meyve üretiminin yaklaşık 1 milyon tonunu ham madde olarak kullanıyor. Buna bir katma değer ekliyoruz. Yani bir birimlik meyve girdisine, 4 birime varabilen oranda katma değer ekliyoruz. Endüstrimiz, bu yüksek katma değer çarpanı sayesinde, istihdama da yarar sağlıyor. Kabaca 1 milyon işçi bizimle çalışıyor. Aileleri ve tarlada çalışanlar da bir araya gelince koca bir tarımsal aile haline geliyoruz” dedi.
Meyve suyu endüstrisinin en temel iki konusunun, insan ve toprak sağlığı olduğunu söyleyen Güney, “Bu ikisi arasında çok ciddi bir bağdaşlık kuruyoruz. Yıllar itibariyle baktığımızda, endüstrinin ürettiği katma değer, katlanarak artıyor. 2000’lerin başında yıllık kişi başı meyve suyu tüketimi 1 litrenin altında idi.
Bugün nerdeyse 9-10 litrelere yaklaştık. Şu an 8.7 litre ve bu iş bu yıl 9.5-10 litreye doğru gidiyor. Yurt içi pazarın büyüklüğü de 2.5 milyar TL’den 2017 yılında 2.8 milyar TL’ye çıktı. Kişi başı yıllık tüketim, Almanya, ABD ve Kanada gibi ülkelerde 30-32 litre düzeyinde. Gidilecek yolumuz var, o kesin. Öte yandan, küresel düzeyde rekabetçi ürünler üretir ve bunları dünyanın her ülkesinde Türk markaları olarak satar hale geldik. Hem altyapı hem teknoloji hem de servis anlayışı ve niteliği olarak rekabet eder durumdayız” şeklinde konuştu.
Meyve suyu endüstrisinin, 2016 yılında 180 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ihracatının, 2017 yılında yüzde 17 artış gösterdiğini belirten Güney, şunları söyledi: “2017 yılı ihracatımız, 216 milyon dolara yaklaştı. 2017 ihracatımızın 200 milyon doları, dış ticaret fazlası. Hem rakamsal hem de miktarsal olarak sağlıklı bir büyüme gösteriyoruz. 2000’li yılların başında toplam üretimin ancak yüzde 15-20’sini ihraç ediyorduk. Bugün bu oran meyvesine göre değişmekle birlikte yüzde 50- 50 noktasına geldi.”
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder