Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Dernekler İstanbul

Döviz Kuru Gıda Perakendecilerinin İşini Zorluyor

Gıda perakendecilerini, genel giderlerinin yükselen maliyeti ve hammaddeye bağlı raf fiyat artışı rahatsız ediyor.

Döviz Kuru Gıda Perakendecilerinin İşini Zorluyor

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu üyeleri, yaptığı basın toplantısında genel giderlerinin en önemli üç kalemi olan personel, kira, enerji maliyetlerinden kira ve enerji maliyetlerinin döviz kuruna bağlı artışına ve bu ay sonunda bitecek olan asgari ücret desteğine dikkat çektiler.

“Kira sözleşmelerinin TL’ye geçmesini önemli buluyoruz”

Bağlı oldukları çatı örgütü TAMPF’ın da kira sözleşmelerinin TL’ye gececiği döviz kuru ve uygulamanın getirecekleri konusunda derneklerinden görüş istediğini söyleyen GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Migros Ticaret A.Ş. İcra Başkanı Özgür Tort konuyla ilgili maddeler halinde özetle şunları söyledi:

- Biz perakendecilerin döviz kuru ile yapılmış kira sözleşmelerinde TL’ye dönerken tercihimiz, beklentimiz ciroya bağlı bir TL cinsi ödemedir.

- Sözleşmelerin yenilenmesi için tanınan 30 günlük süreyi anlaşmanın sağlanabilmesi açısından yetersiz bulup minumum 60 günlük bir süre talep ediyoruz.

- 60 gün sonunda anlaşma sağlanamaması halinde kiracı açısından cezai müeyyide doğmadan fesih hakkı tanınmasını istiyoruz.

- 60 gün sonunda da anlaşmaya varılamayıp başlayacak olası hukuki sürenin hukuk sistemimizdeki yoğunluktan kaynaklanacak olası uzamasına karşı özel bir düzenleme tanımlanmalı.

- Hukuki sürenin sonunda doğacak olası tahliye kararı üzerine geçecek tahliye sürecinde uygulanacak kirayı da mahkemelerin tespiti hakkaniyetli olur diye düşünüyoruz.

Gıda enflasyonunun sebebi olarak gösterilmemiz haksızlık

Sektörünün önde gelen perakendecilerinden oluşan üyeleriyle, 150 milyar TL ciro ve sağladığı 400 binin üzerinde istihdam başta olmak üzere ekonomiye büyük bir katma değer sağlayan GPD üyeleri devletin resmi rakamları ile ortaya konulduğu üzere ÜFE’nin TÜFE’nin yaklaşık iki katı olduğu bir süreçte gıda perakendecilerin imkanlarını zorlayarak tüketiciye artan maliyetli fiyatı yantısmamaya çalışarak teşekkür beklerken neredeyse enflasyonun sebebi olarak gösterilmelerinin haksızlık olduğunu düşünüyorlar.

Toplantıda bu yönde gelen soruları GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç şöyle cevapladı:

“3 sene öncesine kadar ÜFE ile TÜFE arasında ki fark şu ankinin tersine iken bugün üretimin maliyet kalemlerinin döviz kuruna ve/veya bağımsız olarak artmıştır. Çoğunlukla üretici olmayan biz perakendeciler bu maliyet artışlarını müşterimize en az şekilde yansıtarak artan rekabet ortamında üstünlük sağlamaya çalışmaktayız.

Ancak öyle ürün grupları var ki fiyat artışını durdurmak mümkün değil. Örneğin pet su üretimindeki en önemli maliyet kalemi olan ambalaj ve lojistik maliyetleri; domates salçası üretimindeki ana hammadde olan domatesin bu yılki üretim yetersizliği gene ambalaj maliyeti; ayçicek yağının ana hammaddesi olan ayçicek çekirdeğinin geçen senek fiyatı 1.750 TL iken bu yıl 2.450 TL’ye çıkması; temizlik kağıdı ürünlerinin ana hammaddesi olan tamamen ithal olan selülozun döviz kuru dışında döviz cinsinden fiyatı bile 650 dolardan 850 dolara çıkması bu ürünlerin raf fiyatlarının artışını kaçınılmaz kılmıştır.”

Ücretli poşete geçişte önemli olan kapsam

1 Ocak’tan itibaren alışveriş poşetlerinin ücretli olacak olması ile ilgili de Özgür Tort şunları söyledi: “Uzun süredir takip ettiğimiz bir konu. Poşet fiyatı gündemde ki madde olsa da bizce önemli olan çevre ve geleceğimiz için doğru olan bu kararın uygulamada tüm oyuncuları kapsamasıdır.”

Toplantıda GPD’nin bu yıl 9 Ekim 2018’de beşincisi beşincisini düzenleyeceği ve bu yılki teması “Yeni Perakende” olarak belirlenen “Ortak Gelişim Kongresi” hakkında da GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör ayrıntılı bilgi paylaştı:

“800’ü aşkın profesyonelin bir arada olacağı “GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nde perakendenin, başta tüketici olmak üzere tüm tedarik zincirinde ve ekonomide yarattığı katkı ile bu katkıyı sağlarken iç süreçlerinde gerçekleştirdiği yenilikler ve verimlilik çalışmaları detaylarıyla ele alınacak.

Perakende sektörü, her alandaki yenilikleri hızlıca takip eden, uygulamaya alan ve geliştiren bir sektör. Tedarikçilerimiz yeni ürün ve hizmet geliştirirken, bizler de tüketicimize bu ürün ve hizmetleri ulaştırırken sürekli bir yenilik peşindeyiz.

Alışveriş deneyimini geliştirmek ve yenilikleri uygulamak da perakendenin devamlı gündeminde yer alıyor. Tüm bu alt başlıklar bazında yeni fikirleri ve çalışmaları kongremizde görüşeceğiz.”

Bölge: Etiketler:
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE