Artan Yüksek Enflasyon Süreci Değerlendirildi
PLAT’ın BİM CEO’su Galip Aykaç’ı ziyaretinde sektörün artan döviz, hammadde fiyatları sonrası artan yüksek enflasyon süreci değerlendirildi.
BİM CEO’su Galip Aykaç’ta 3 perakendeciden biri olarak zararına satışını gerçekleştirdikleri son derece güzel ve anlamlı Ucuz Et Projesi için şu açıklamayı yaptı: “Gelen et sattığımız etin 3’te 1’i. Geri kalan eti yerli besiden takviye ediyoruz. Tabii bu da maliyetlerimizi arttırıyor ve bir miktar zarara uğruyoruz ancak projenin devamı için bunlara katlanıyoruz”.
Sektörün bugününün ve yarının konuşulduğu ziyarette dernek yönetimi sektörün sorunlarını anlattı. Çözüme yönelik önerilerin konuşulduğu toplantının önemli bir gündem maddesi de bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’ydi. PLAT Derneği’nden desteğini esirgemeyen ve her zaman derneğin yanında olan Aykaç, bu yılki zirvede yine sahnede olacağının sözünü verdi.
Özellikle döviz kurlarındaki dalgalanma sonucunda üreticilerin önünü görmekte zorlandığını dile getiren PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, tek sorunun petrol olmadığını, petroldeki artışla birlikte hammadde fiyatlarındaki artışların da altını çizdi. Son dönemdeki dalgalanmanın normal bir seyir olmadığını belirterek sözlerine devam eden Özer, “Cebimizde hesap makinesi ile dolaşıyoruz desek abartmış olmayız” dedi.
Uzun yıllardır düşük enflasyon rakamları ile ticaret yaptıklarını belirten Aykaç, yüksek enflasyon düzenine ayak uydurma sürecinde bunların yaşanabileceğini söyledi. Bunun da bir süreç olduğunu ve bu sürecin altından hep birlikte hareket ederek kalkılabileceğini belirten Aykaç, “Üreticilerimizin eli her zaman taşın altındaydı, bu süreçte canları biraz daha acıyacak, ama emin olunsun ki bizim de canımız acıyor ve onların da canının acıdığının farkındayız. Bu günlerde taşı beraber kaldırdığımız üreticilerimizi, taşı kaldırdıktan sonra unutacak değiliz” dedi.
Dünyanın geleceğini gıdada ve tarımda gördüğünü belirten Aykaç, teknoloji geliştikçe insan gücüne ihtiyaç düştüğünü ama artan dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını da arttırdığını, doğru bir tarım politikası ile ülkemizin de insanımızın da refah seviyesinin artacağına inandığını belirtti. Tarım arazilerimizin çokluğundan ziyade, verimine eğilmemiz gerektiğini, doğru tarım ve hayvancılık uygulamaları ile yüksek karlı işler yapılabileceğini söyledi.
Ucuz et projesinin son derece güzel ve anlamlı bir proje olduğunu belirten Aykaç, “Yalnız gelen et sattığımız etin 3’te 1’i. Geri kalan eti yerli besiden takviye ediyoruz. Tabii bu da maliyetlerimizi arttırıyor ve bir miktar zarara uğruyoruz ancak projenin devamı için bunlara katlanıyoruz” dedi.
Tüketicinin sadece fiyat odaklı olmadığını ve aynı zamanda tükettiği ürünün kalitesine de çok önem verdiğini belirten Aykaç, BİM’in meşhur denetlemelerinin sadece üreticileri kapsamadığını, ürünlerin teslim edildiği laboratuvarları da teste tabi tuttuklarını ve başarılı olmayanlarla yollarını ayırdıklarını belirtti.
BİM olarak her zaman mümkün olan en kaliteli ürünü en makul fiyata satmaya çalıştıklarını belirten Aykaç, “Biz mümkün olan sınırlar dahilinde üreticisini koruyan bir kurumuz. Bugün bir perakende zincirinin üreticisini desteklemeden verimli bir ticaret yürütmesi mümkün değildir. Üreticilerin zaman zaman zorlandıklarını biliyoruz ancak yıl 12 ay, yılın sonunda alt toplam pozitifi gösteriyorsa üreticilerin de bazı dönemlerde yaşadıkları zorluklara ayak uydurmalarını bekliyoruz” dedi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder