Ağaç İşleme Makinesi Sektörü Rekora Doymuyor
AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, ağaç işleme makine sektörü olarak ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ettiklerini açıkladı. 2021 yılında birçok sanayi dalının durma noktasına geldiğini hatırlatan Kaçak; “Türk ağaç işleme sektörü olarak, biz bu zorlu dönemde üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya ara vermeden devam ettik. 2022 yılında da sektör olarak yeni başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.
Türk ağaç işleme makine sektörünün ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ettiğini ifade eden AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Bilindiği üzere sektör olarak 2020 yılında tüm zamanların ihracat rekorunu kırmıştık. 2021 yılı verileri de yine bizi şaşırtmadı.
Sektörümüzün başarılarına yeni başarılar eklediği bir yılı geride bıraktık. Ağaç işleme makine sektörü olarak 11 ayın sonunda 112 milyon 621 bin dolar ile yeni bir ihracat rekoru kırdık.
Birçok sektörün üretimi durduğu, zorlu zamanlardan geçtiği 2021 yılında sektör olarak üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya ara vermeden devam ettik ve bunun da karşılığını aldık” dedi.
İhracat rakamlarında yakalanan başarıda pandeminin etkisinin azalmasının ve devletin aldığı kararların büyük önemi olduğuna değinen Kaçak; “Yasakların ve kısıtlamaların kalkmasıyla beraber yeniden organize edilmeye başlanan fuarlar ihracat rakamlarımızı olumlu yönde etkiledi.
Geçtiğimiz yıl sektörümüz için yeni hedef pazarların belirlendiği bir yıl oldu. Artık Türk ağaç işleme makinelerinin olmadığı bir coğrafya neredeyse kalmadı. Almanya ve İtalya’dan sonra Türkiye oldukça önemli bir üretim merkezi olarak görülüyor.
AİMSAD olarak 2022 yılı için ihracatı öncelikli konumuz olarak belirledik ve yol haritamızı bunun çevresinde oluşturduk. Yabancı hedef müşterilerimizle birebir iletişim kurabildiğimiz, yeni bayilik sözleşmeleri yapabildiğimiz, farklı coğrafyaların makine ihtiyaçlarını yerinde gözlemleyebildiğimiz, canlı ve anında işleri sonuca bağlayabildiğimiz yurt dışı fuarları, ihracat rakamları için çok önemli.
Bu doğrultuda AİMSAD olarak 2022 yılında da yurt dışı fuarlarına büyük önem vereceğiz” diye konuştu.
“ÜYELERİMİZLE BERABER TÜRK AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİNİ DÜNYAYA TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
2022 yılında yurt dışında organize edilecek sekiz farklı fuara katlım sağlayacaklarını belirten Kaçak şu açıklamaları yaptı;
“2022 yılında üye firmalarımızla beraber Almanya, İtalya, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Endonezya, Çekya, Romanya, Fransa ve Amerika’da düzenlenecek fuarlara katılma kararı aldık. Bunların arasında Ukrayna All4Wood Fuar’ını çok önemli buluyoruz.
Dernek olarak destek verdiğimiz fuar TÜYAP tarafından 17-20 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Katılımcıların tamamının yerli üreticilerden daha doğrusu yüzde 90’nından fazlasının derneğimiz üyelerinin oluşturduğu bir çalışma olacak.
Üye firmalarımızla beraber bu fuarda Türk ağaç işleme makinelerini sadece Ukrayna’ya değil, Belarus, Romanya, Polonya, Letonya ve Litvanya’dan gelecek olan alım heyetlerine de tanıtma fırsatı bulacağız. All4Wood’un sektörümüzün ihracat verilerine önemli bir katkısı olacağına inanıyoruz.”
Pandemiye rağmen 2020 yılının ardından 2021 yılında da WoodTech Fuar’ını gerçekleştirdiklerini hatırlatan AİMSAD Genel Sekreteri; “50 binin üzerinde ziyaretçinin geldiği fuarda firmalar Avrupalı rakipleriyle yarışan birçok ürün ve makine sergilediler.
Hem katılımcılar hem de ziyaretçiler açısından oldukça verimli bir fuara imza attık. Ticaret hacminin 350 milyon TL olduğu fuarda katılımcıların yüzde 90’ı fuara katılmaktan memnun olduğunu belirtti” dedi.
“TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ YAPILAN MAKİNELERİN İKİNCİ EL İTHALATINA İZİN VERİLMEMELİ”
Makine sektörünün sorunlarına değinen Kaçak şöyle konuştu; “2021 yılında en önemli konularımızdan birisi ikinci el makinelere yatırım teşvik belgesi kapsamında verilen muafiyetlerdi.
Yerli üretim makinelerimiz Avrupa'yla aynı kalitede olmasına karşın fiyatları rekabet edilebilir düzeyde. Geçtiğimiz haziran ayının sonuna kadar Bakanlık bu makinelere yatırım teşvik belgesi kapsamında muafiyet uyguluyordu.
Makine sektöründen gelen talep ile yedi adet ağaç işleme makinesi ürününün de yer aldığı birçok makinede bu muafiyetler kaldırıldı. Talebimiz yüzde yüz karşılanmamış olsa da verilen karardan tüm sektör paydaşları olarak memnun kaldık.
Temennimiz Türkiye’de üretimi yapılan makinelerin ikinci el ithal olanlarının hiçbirine muafiyet tanınmaması, ithalatına kesinlikle izin verilmemesi veya verilmesi durumunda şartların çok daha ağırlaştırılması yönünde.
Çünkü Avrupa'lı firmaların gözden çıkardığı, hurdaya ayrılan 10 yaşından büyük makinelerin, değerinin üç katına Türkiye'de satılmasının mantıklı bir yanı yok.”
“SEKTÖRÜN ÇATI KURULUŞU OLARAK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
AİMSAD olarak pandemi döneminde tamamen yurtdışına yönelik olarak hayata geçirdikleri www.turkishwoodworkingmachinery.com portalı hakkında bilgi veren Kaçak;
“Portal sektörümüz için çok kıymetli bir çalışma oldu. Her üyemizin online bir mağazaya sahip olduğu bu portalda firmaya ait tüm iletişim bilgilerine ulaşabildiğiniz gibi, makinelerle ilgili detayları, fotoğrafları ve videoları görüntüleyebiliyorsunuz.
Bu sene de bu portalın geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. AİMSAD olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz.
2022 yılında da Türkiye ağaç işleme makine sektörünün çatı kuruluşu olarak yeni üyelerimizle büyümeye devam ederken hem üyelerimizin hem de tüm sektör paydaşlarının yararına olan proje ve çalışmaları ara vermeden sürdüreceğiz” dedi.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder