Cumartesi, 04 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Bilişim & Teknoloji Ankara

Yenilikleriyle Dikkat Çeken Yerli Girişimler

Geçen yıl aldıkları yatırımlar, attıkları adımlar, sektörlerine getirdikleri yeniliklerle dikkat çeken yerli girişimler arasından ön plana çıkan 10 tanesini hatırlayalım.

Yenilikleriyle Dikkat Çeken Yerli Girişimler

App Samurai
Self-servis mobil reklam platformuyla 52 ülkede reklam verene ulaşan App Samurai, 2018’de var olan ürünlerini geliştirmeye, yeni yatırımlar almaya ve büyümeye devam etti.

App Samurai yıl içinde, 2010 yılından beri aktif olan İzmir merkezli mobil oyun stüdyosu Gripati’yi de satın aldı. Böylece, Türkiye’de, İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü ofisini de İzmir’de açmış oldu. Şubat ayında aldığı 1 milyon Euro ara tur yatırım alan girişim, yurt dışında yeni ofisler açarak etki alanını büyütmeye devam etti.

Fazla Gıda
Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kurulan Fazla Gıda; tüketilebilir durumda olan gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Gıda fazlası olan kurumların bağış ilanı oluşturmasını sağlayan Fazla Gıda’nın bağış e-platformu, ihtiyacı olan tüketicilerin de platforma başvuru yapmasına izin veriyor.

Kurulduğundan itibaren ilk altı ayda 70 tondan fazla gıdayı kurtaran girişim, 30 binden fazla ihtiyaç sahibine bağış ulaşmasını sağladı. 2016’da harekete geçen girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen, dünyadaki dokuz girişimden birisi oldu.

Logiwa
Depo yönetim yazılımı firması olarak faaliyet gösteren yerli girişim Logiwa, New York City merkezli Runway Venture Partners’ın liderliğinde gerçekleştirilen yatırım turunda bu sene 3 milyon dolarlık yatırım aldı.

Dünya çapında yüzlerce perakendeciye, toptancıya ve yerine getirme merkezlerine on yılı aşkın bir süredir hizmet veren Logiwa, kullanımı kolay arayüzü, işlevselliği ve geniş eklenti oynatma bağlantılarını tüm satış kanallarında birleştiriyor. Şirket, gerçek zamanlı envanter veri yönetimi ve yerine getirme süreci optimizasyonu çözümlerini hızlı bir şekilde entegre ederek sunuyor.

Mobge
Eskişehirli iki genç yazılım geliştiricinin 2014 yılının Nisan ayında kurduğu Mobge tarafından geliştirilen Oddmar isimli oyun, Apple’ın tasarım, inovasyon ve teknoloji alanında mükemmeliği ifade eden Design Awards ödülüne layık görülen ilk Türk şirketi oldu.

Bilkent Bilgisayar bölümünden arkadaş olan Özgür Taşkın ve Ferhat Aydoğan’ın Eskişehir Anadolu Üniversitesi Teknopark’ında kurduğu, bir başka bağımsız oyun firması olan Senri AB’den yatırım alan Mobge’nin mobil oyunu Oddmar, 5 dolar ücretle tüm dünyaya ihraç ediliyor.

Mutlubiev
Tayga Baltacıoğlu tarafından 2014’te kurulan Mutlubiev, ev ve ofislere profesyonel temizlik hizmeti sunan online bir platform. Referanslı, sicilleri kontrol edilmiş ve düzenli eğitimlerden geçirilen temizlik profesyonellerinin ev ve ofislere temizlik hizmeti sunduğu platformda, 2 bin 500’ü aşkın temizlik profesyoneli bulunuyor.

Mutlubiev, temizlik süresince evleri AXA Sigorta ile güvence altına alıyor ve temizlik profesyonellerinin yasal sorumluluklarının yerine getirildiğinin de güvencesini veriyor. Mutlubiev 2018’de Collective Spark’tan 1,39 milyon dolarlık yatırım aldı.

Piri
Türkiye ve dünyadaki turistik yerleri en iyi rehberlerden dinleyerek özgürce keşfetmeyi sağlayan sesli yürüyüş uygulaması Piri, TravelTech Lab London’a kabul edildi ve üç yılda 260 bin kullanıcı sayısını geçti.

Kendini sürekli olarak geliştiren uygulama İş Bankası’nın desteğini alarak başladığı yolculuğuna, 2017’de Turkcell’i kurumsal ortağı olarak ekledi, 2018’de ise 2 milyon liralık ilk yatırımını aldı. Alibaba’nın her yıl 12 ülkede düzenlediği uluslararası startup yarışmasında Türkiye’den seçilen girişim olarak Çin’de gerçekleştirilen bölgesel finalde Türkiye’yi temsil etti.

Recontact
2015’te Eray Dinç ve Simay Dinç tarafından kurulan Recontact, sinemayı oyun sektörüne entegre eden oyunlar geliştiriyor. Recontact Istanbul isimli ilk oyunları Apple tarafından ‘Türkiye’nin en iyi mobil oyunu’ seçildi, Los Angeles New Media Film Festivali’nden ödül aldı.

Recontact Istanbul II: Eyes Of Sky’da Fikret Kuşkan oynadı, Ahmet Ümit senaryo danışmanı oldu. Oyun, San Francisco’daki International Mobile Games Awards’ta ‘Best Meaningful Play’ kategorisinde 2’ncilik aldı. Girişim, geçen yıl 22 milyon TL değerleme ile Hande Enes ve Akın Babayiğit’ten 1 milyon 750 bin TL yatırım aldı.

Skysens
Ege Üniversitesi Teknoparkı’nda iki genç girişimci tarafından kurulan Skysens firması ürettiği akıllı teknolojilerle 2018’de Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya açıldı. Küresel bir marka olma yolunda hızla ilerleyen şirket, ACT Ventures Partners’dan 680 bin euroluk yatırım alarak büyük bir hamle yaptı.

Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Emrah Mercan ve Uzay Mühendisi Burak Polat tarafından 2016’da kurulan Skysens’in geliştirdiği yeni teknoloji; bir kalem pil ile 10 yıl boyunca çalışabilen sensörler ve 15 kilometreden haberleşilebilen uç birimler yapmayı mümkün kılıyor.

V-Count
Kişi sayma, Heatmap (yoğunluk haritası) analizi ve kasa kuyruk analizi gibi perakendeden fuarcılığa, havalimanlarından kütüphanelere kadar pek çok sektörde kullanılabilen donanım ve yazılım üreten bir girişim olan V-Count, kurulduğundan beri yatırım almaya devam ediyor.

2016’da Revo Capital’dan 1,4 milyon dolar yatırım alan girişim, 2018 yılında Diffusion Capital Partners’tan 1,3 milyon Euro, Logo Ventures’tan 500 bin dolar yatırım aldı. Samsung, Samsonite, Sephora, Lego, Whirlpool, GAP gibi pek çok markaya hizmet veren V-Count, 2012’de ODTÜ Teknokent’te Demirhan Büyüközcü ve Kaan Kayabalı tarafından kuruldu.

Segmentify
Yerli SaaS girişimi Segmentify, 2018’de Almanya merkezli girişim sermayesi fonu Esor Investments’tan yatırım aldı. 2’nci yatırım turunu ACT Venture Partners liderliğinde 2017 yılı Kasım ayında tamamlayan Segmentify, 700 bin Euro yatırım almıştı.

Yapılan bu yeni yatırım sonrası Segmentify’ın aldığı yatırımların toplamı 2,5 milyon euronun üzerine çıktı. Özellikle e-ticaret siteleri için ziyaretçi davranış analitiği (Click Stream Analysis) ve pazarlama otomasyonu gibi veri odaklı hizmetler sunan girişim, site sahiplerinin ziyaretçiye özel içerikler ve teklifler sunabilmelerini sağlıyor ve bu sayede gelirlerini artırmalarına yardımcı oluyor.

Kaynak: Digital Age

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE