Yapay Zeka İle Kolay İletişim
Yapay zekanın yaratacağı etkiler hakkında birçok şey yazmak mümkün. Fakat herkesin hemfikir olduğu bir nokta varsa o da yapay zeka ile insanın birlikte çalışması gerektiği.
Günümüzün en popüler konularından biri olan yapay zeka hakkında birçok kişi görüşlerini belirtiyor. Ben de bu kişilerden biriyim ve yapay zekaya pozitif yaklaşan tarafta yer alıyorum.
Elbette yapay zekanın birçok şeyi temelden değiştireceği ve bildiğimiz konulara çok farklı şekillerde yaklaşmamızı gerektireceği artık su götürmez bir gerçek.
Yapay zekanın yaratacağı etkiler hakkında birçok şey yazmak mümkün. Fakat herkesin hemfikir olduğu bir nokta varsa o da yapay zeka ile insanın birlikte çalışması gerektiği. İnsan ve makine arasında, birbiriyle mücadele eden değil, her iki tarafın da birbirinin varlığını desteklediği simbiyotik bir ilişkiden söz ediyoruz.
İnsanların ve makinelerin güçlü ve zayıf olduğu yönler de birbirinden farklı. Bilgisayarlar algoritmaları ve işlemleri bir insandan katbekat daha hızlı uygulayabiliyor. Hatta tüm bunları tekrar tekrar, yorulmadan ve hep aynı doğrulukta yapabiliyor.
Gittikçe ileri bir seviyeye ulaşan mantık sistemleri, karmaşık meselelerin altından başarıyla kalkmalarını sağlıyor. Öte yandan biz insanlar da var olmayan bir şeyi gözümüzde canlandırabiliyor, yeni şeyler icat edebiliyor, şefkat ve aşk gibi duyguları yaşayabiliyoruz. Sözün özü, insanlar ve makineler birbirinin rakibi değil, birbirini tamamlayan iki parça.
İnsan ve makine birlikteliğinin bir adı da var: Hibrit Zeka. En basit şekilde hibrit zeka, insana karşı makine değil, insan ile makine birlikteliği demek. Yani insan ve yapay zekanın birlikte çalıştığı hibrit zeka, yaşam kalitemizin artmasını sağlayacak. Peki bunu nasıl yapacak?
Bazı yükleri üstümüzden alarak. Yapay zekanın elimizden alacağı şey varsa o da el yoran ve düşünmeyi gerektirmeyen işler olacak. Bu sayede biz de yaratıcılık ve yorum yapmayı gerektiren işlerle uğraşarak çok daha yapıcı bir geleceğe yelken açmaya devam edeceğiz.
Fakat tüm ipleri bir anda yapay zekaya teslim etmek, herkesin hoşuna giden bir şey olmayabilir. Hibrit zeka bu noktada yapay zekayı benimseme sürecini en kolay hale getirecek köprü görevi de görüyor. Çünkü;
Yapay zeka ve insan zekasının bir araya gelmesiyle ortada oluşan hibrit bir ortam var. Bu sayede yapay zekayla kolay iletişim kurabiliyoruz,
Risk az, kazanç fazla,
Kontrol kullanıcının elinde,
İnsan ile yapay zeka arasındaki etkileşim ne kadar yoğun olursa, yapay zeka beraber hareket ettiği insanın tercihlerini o kadar kolay tahmin edebiliyor.
Başka bir deyişle daha faydalı bir yapı haline geliyor
Aslında hibrit zekanın bize sağlayacağı faydaları görmek için çok beklememiz gerekmiyor. Örneğin Robotik Süreç Otomasyonu (RSO) alanındaki gelişmeler hem robot yazılımların tek başına çalıştığı hem de herkesin bilgisayarında bir robot yazılımın faaliyet gösterdiği iki yöntem üzerinden ilerliyor.
Böylece bu yazılımlar, bir dosyadan başka bir dosyaya kopyalama ve yapıştırma gibi el yoran ve zaman kaybettiren işlerin yükünü kullanıcılarının omuzlarından alıyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde hibrit zeka ile ilgili çalışmalar yapan firmalar mevcut. Bu şirketlerin çalışma modellerinin her aşamasında insan yer alıyor. Arka planda ise derin öğrenme ve doğal dil işleme teknolojileriyle daha zekileşen yapay zeka yer alıyor.
2011’de kurulan Estimize ve 2015’te kurulan Cindicator hibrit zeka modelini kullanan şirketler arasında başarılı örnekler olarak yer alıyorlar. Estimize, profesyonel finans uzmanlarının öngörülerini yapay zeka sisteminden geçirerek bir analiz ortaya çıkarıyor.
Bu analizlerin başarı oranı, Wall Street’te bugün sıklıkla kullanılan tahmin sistemlerinden yüzde 74 daha başarılı. Cindicator ise bir seviye daha üste çıkarak tüm dünyadan rastgele isimler belirleyerek onların öngörüleri üzerinden analiz oluşturuyor.
Yapay zeka hakkında uyarılarda bulunan Elon Musk, Temmuz 2016’da kurduğu Neuralink şirketiyle işlemsel cihazları insan zihnine bağlayacak teknolojiyi geliştiriyor.
Bu şirketin amacı, ikili arasındaki ilişkinin konuşmadan çok daha hızlı olan düşünmeyle gerçekleşmesini sağlamak. Eğer bu teknoloji gerçek olursa zihinsel becerilerimiz eşi benzeri olmayan seviyelere ulaşabilir.
20 yıl önce IBM’in Deep Blue isimli robotuyla satranç tahtasında kozlarını paylaşan eski satranç dünya şampiyonu Garry Kasparov, “Yapay zeka bizim daha insan olmamızı sağlayacak” diyor.
Hibrit zeka şu anki durumunda hala geliştirilmesi gereken bir teknoloji. Aynı zamanda biz insanlara muhteşem faydalar sunacak yapay zekayı hayatımıza en kolay entegre edecek yöntem. Gelişmeleri büyük bir zevkle takip edeceğim.
Kaynak: Gökhan Arıksoy / Harvard Business Rewiev
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder