Robotların Dünyayı Ele Geçirmeyeceğine İnanmak İçin 5 Neden
Uzmanlar insan benzeri robotların önümüzdeki 20 yıl içinde, insanların yerini alabilecek kadar gelişemeyeceğini söylüyor.
Elon Musk ya da Jack Ma gibi teknolojinin tanınan figürleri robotların gelecekte insanların refahını tehdit edecek bir konumda olabileceğini söylüyor. Kimileri bu görüşlere hak veriyor ve zamanla işini robotlara kaybeden insanların büyük bir fakirlik içinde yaşamaya başlayacağını düşünüyor. Robotlara olumlu bakanlar ise robotların insanların yerini almasıyla çok daha kolay bir yaşama sahip olacağımız görüşünde.
Her iki tarafın da haklı olduğu noktalar olsa da robotların günlük hayatımıza etkisi, bu ifadelerde bahsedildiği kadar net olmayacak. Güney Danimarka Üniversitesinden Prof. Norbert Krüger ve Ole Dolriis, en azından önümüzdeki 20 yılda robotların insanların yerini alamayacağını söylüyor. Uzmanların bu şekilde düşünmesinin beş sebebi var:
1-İnsan benzeri eller
Bugün robotlarda kullanılan ellerin yapısı, insan eline göre oldukça basit kalıyor. Laboratuvarda kullanılan en karmaşık robot eller bile insan elinin yapısının karmaşıklığına erişemiyor.
2-Dokunma algısı
İnsan ve hayvan derisinin dokunma algısı henüz robotlarla ya da herhangi bir elektronik cihazla taklit edilemiyor. Derideki algılayıcıların sunduğu kadar detaylı bilgileri sunacak sensörler henüz geliştirilemedi. Ayrıca bu sensörlerden gelen verileri okuyan yazılımlar da insan beyninin deriden gelen bilgileri okuma yeteneğine erişebilmiş değil.
3-Nesne manipülasyonu kontrolü
Robotlar bizim gibi ellere ve derilere sahip olsa bile nesneleri kontrol etme ve dilediği gibi hareket ettirme konularında uzmanlaşması çok zor. İnsan bebeklerin bu yetenekleri elde etmesi yıllar sürüyor ve bu sürecin tam olarak nasıl geliştiği henüz bilinmiyor.
4-İnsan-robot ekileşimi
İnsanlar arasındaki etkileşim konuşma ve nesne tanımanın yanı sıra dokunma, koku ve tat alma gibi hislerin de birleşimi ile gerçekleşiyor. Robotlar konuşma ve nesne tanıma alanlarında ciddi gelişmeler kaydetmiş olsa da hala kontrollü ortamlar dışında kullanılmaları oldukça zor.
5-İnsan mantığı
Yukarıda bahsi geçen tüm özellikler teknik olarak erişilebilir hale gelse bile insanlar bu tarz robotlar üretmemeyi ya da düzenlemelerle bazı özellikleri bilinçli olarak eksik bırakmayı tercih edebilir. Bir özelliğin robotlara verilmesi eğer toplum için bir tehdit oluşturuyorsa, bu özellikten vazgeçilmesi daha mantıklı bir hamle olacaktır.
Robotların insan gibi olmasına gerek yok
Uzmanlar, bakım evlerinde yaşlılara yardım etmesi için geliştirdikleri robotlarda ilk üç maddedeki problemleri çözmek yerine robotların kısıtlamalarını azaltmaya çalıştı.
Burada amaç robotların birebir insan gibi hareket etmesi değil, insanların ihtiyaç duyduğu kadar yeteneğe sahip olması. Bir robot yaşlı birine su ikram edebiliyor ya da tuvalete gitmesine yardımcı olabiliyorsa, bunun için insan gibi görünmesine ya da hareket etmesine gerek yok. Bu işlemleri başarıyla gerçekleştirmesi yeterli.
Dördüncü madde için ise uzmanlar robotları daha gelişkin hale getirmenin aksine, aynı işlemleri tekrarlayan daha basit mekanizmalar üretmek için çalıştı. Robotların basitliği ve aynı eylemleri aynı yöntemle yapmaları tahmin edilebilir olmalarını sağladı. Böylece robotları kullanan kişiler, makinelerin yeteneklerini kolayca öğrenerek etkileşimi de buna göre şekillendirebiliyor.
Yani gelecekte robotların insanlarla birebir aynı özelliklere sahip olmasına gerek yok. Büyük ihtimalle hayatımıza girecek robotlar -insan şeklinde olsalar bile- insanların tüm özelliklerini barındırmayacak. Bu yüzden robotlar yüzünden insanlığın yok olmasından endişe etmemize gerek yok.
Kaynak: Dünya Halleri
Orjinal Kaynak: Wold Economic Forum
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder