Pazar, 05 Ocak 2025
.
.
chevron_left chevron_right
Bilişim & Teknoloji Eskişehir

Ev Aletleri Artık Yapay Zeka Teknolojisi İle Donatılıyor

Yapay zeka teknolojisi ev aletleri üzerinde de etkisini göstermeye başladı. Türkiye’de geliştirilen ve üretilen bazı beyaz eşyalar artık standart olarak yapay zeka teknolojisi ile donatılıyor…

Ev Aletleri Artık Yapay Zeka Teknolojisi İle Donatılıyor

Yapay Zeka teknolojisi ev aletleri üzerinde de etkisini göstermeye başladı. Türkiye’de geliştirilen ve üretilen bazı beyaz eşyalar artık standart olarak yapay zeka teknolojisi ile donatılıyor…

HOLLYWOOD filmlerinde gördüğünüz konuşan bir bilgisayar veya dünyayı istila etmek isteyen akıllı bir robot, yapay zeka teknolojisinin gözümüzün önünde canlanmasını sağlamıyor, öyle değil mi?

Bu filmler çoğu zaman gelecekle ilgili felaket senaryoları yaza dursun, günümüzün yeni nesil teknolojik cihazları artık “gerçek” yapay zekayı elle tutulur ve daha anlaşılır hale getiriyor.

Son olarak cep telefonlarında yüz tanıma veya görüntü çekme sistemlerinde tanımlanan yapay zeka, artık beyaz eşyada da “standart” haline geliyor. Berlin’de 31 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında düzenlenen İFA Elektronik Ürünler ve Teknoloji Fuarı’nda da dev şirketler “yapay zeka ve sesli asistanlar” başlığında yoğunlaşarak bu alandaki yeni cihazlarını tanıttı.

Bu trend LG, Samsung gibi Uzakdoğu markalarının liderliğinde yükselirken, Avrupalı markalar da aynı yoldan devam ediyor. Üstelik Türkiye’nin ihracat alanında en iddialı olduğu beyaz eşya üretimi alanında ve Türk mühendislerinin katkısıyla…

İtalyan Fumagalli Ailesi’nin “çok markalı” Candy Group şirketi, IFA’da tanıtımını yaptığı yapay zekalı AXI bulaşık makinesini Eskişehir’deki bin 200 kişinin çalıştığı fabrikasında üretiyor.

Grubun Türkiye’de yalnızca Ar-Ge faaliyetlerine yaptığı yatırım 25 milyon euro’nun üzerinde. Bu fabrikada, pişirici cihazlar, kurutma makinesi ve bulaşık makinesi üretim bantları var. Üstelik Italyan grup Türkiye’yi ilk kez Türk bir CEO’ya Servet Akkaynak’ya emanet etmiş.

Türkiye’de Üretime Güven
Firma bununla da kalmamış, Brugherio’daki Ar-Ge ana merkezinin başına da Efe Tunca Elbe’yi direktör olarak atamış. İtalya’nın Arçelik’i olarak bilinen Hoover, Türkiye’nin konumundan ve buradaki ihracat potansiyelinden umutlu. Candy Hoover Türkiye CEO’su Servet Akkaynak , “Yapay zeka ve akıllı ürünleri'' artık bir standart haline getiriyoruz.

Bu teknolojinin gelişmesinde Türkiye, Avrupa coğrafyası için önemli bir üs haline gelecek. Daha önce Çin’de bulaşık makinesi üretimi yapan grup, bu yıl bu üretimi de yeni kurduğu tesis ile Türkiye’ye kaydırdı. Bunun nedeni, Çin’den Avrupa’ya ürün nak-liyesinin çok uzun zaman alması. Türkiye, konumu itibariyle bir ürünü üç gün içinde İngiltere’ye teslim edebiliyor” diyor.

Şimdi size filmlerdeki gibi fantezi dünyasından değil, günümüzdeki beyaz eşyaların nasıl akıllı hale geldiğinden ve nesnelerin internetiyle birbirleriyle konuşarak hayatı insan için nasıl kolaylaştırdığını anlatmak istiyorum.

Hoover’ın, üretimine bu yıl sonunda Eskişehir’de başlayacağı yapay zekalı Ke-epHeat isimli fırınıyla başlayalım. Restoranlarda kullanılan “exever profesyonel fırın teknolojisi”, bizim mutfaklarımıza da giriyor. Şöyle düşünün, bir seyahate çıkacaksınız ve üç gün sonra eve döneceksiniz.

Yemeğinizi şimdiden hazırlayıp, döndüğünüzde “fırından henüz çıkmış” tazeliğinde yiyebilirsiniz. Bugün pişirilen bir et, sebze veya makarna iki haftaya kadar tüm sağlık koşullarına uygun, besin değerlerini kaybetmeden saklanabiliyor.

Tıpkı buzdolabının besinlerde bakteri üretmeden ve tazeliğini koruyarak saklaması veya pastörizasyon işlemi gibi…

Fırından çıkardığınız yemek servis ısısında. Bir kez daha ısıtmanıza gerek yok. Bu teknoloji pişirme işlemini 62-90 derece aralığında tutarak özellikle etin daha lezzetli olmasını sağlayan suyunu muhafaza ediyor. Pişen yiyecek, 62-70 derece aralığında koruma altına almıyor. Exever teknolojisi, doğru algoritma ve ısı ile yiyeceklerin içinde bakteri üremesini engelliyor.

Teknolojinin hayatımızı ne kadar kolaylaştıracağına biz kullanıcılar karar verebiliriz ancak yemek pişirmek için zamanı olmayanlar veya kısıtlı zamanı olanlar için kulağa hoş gelen pratik bir çözüm değil mi?

Sesli Asistan Desteği
Yapay zekayla sesli asistanların birlikteliğini ise AXI çamaşır ve bulaşık makinelerinde görebiliyoruz. Üretimine ağustos ayında başlanan yapay zekalı bu bulaşık makinesi cep telefonunuza yüklenen Hoover Talk özelliğinin yardımıyla kullanıcının sesini tanıyor ve programları uzaktan cep telefonunuz aracılığıyla seçmenizi sağlıyor.

Yapay zekanın kullanıcının “alışkanlıklarını öğrenme” ve bir sonraki seçimini “öngörme” yeteneği, bu iki ev aletinde kendisini gösteriyor.

Bulaşık makinesi, yapay zeka sayesinde sesi tanıyor, alışkanlıkları öğreniyor ve kişiye özel çözümler sunuyor. Kullanıcılar, sadece seslerini kullanarak makineyi kontrol edebiliyor. Hoover Talks ile programları uzaktan seçip başlatabiliyor, yıkama durumu hakkında mesajlar alabiliyor, yıkama tamamlandığında sesli olarak bilgilendiriliyor.

Entegre kameraya sahip optik sensör sistemi ile bulaşık makinesinin ne kadar yüklü olduğu ve mutfak gereçlerinin türü algılanıyor. Bir sorun varsa anında uyarı veriyor. Wi-Fi fonksiyonları ile de uzaktan kontrol edilebiliyor. Aynı özellikler çamaşır makinesi için de geçerli.

Üretimine önümüzdeki yıl başlanacak bu çamaşır makinesi, Google Alexa yardımıyla komutlarınızı alıp “kumaş türüne ve lekelerin yoğunluğuna göre” yıkama programı seçiyor.

Eğer yanlış bir program seçmişseniz sizi uyarıyor. Söz gelimi, ipekli bir giyeceği yüksek ısıda yıkamanız veya kazağınızı makineden çıkardığınızda çekmiş olarak görme ihtimaliniz yok gibi. Eğer makinede teknik bir sorun oluştuysa, kendisi sizi devreden çıkarıp doğrudan teknik servisle bağlantıya geçebiliyor.

Anlayacağınız o ki, artık beyaz eşyadan beklentimiz değişiyor. İnsan hayatı için zamanın değeri artarken, yapay zeka teknolojisi size evinizdeki beyaz eşyaları, bir orkestra şefi gibi uzaktan yönetme lüksü getiriyor.

Yapay zeka Türkiye’den Avrupa’ya satılıyor
Dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi olan Türkiye, altı ana beyaz eşya ürününde 2Q17’de 28.4 milyon adet üretim yaparak bunun 20.6 milyonunu çoğu (toplam ihracatın yüzde 73’ü] Avrupa’ya olmak üzere Asya, Afrika ve ABD’ye ihraç etti.

Yapay zeka teknolojisinin ev eşyalarında giderek standart hale gelmesi, Türkiye’de bu alanda Ar-Ge merkezlerinin artacağı, yapay zeka uzmanlarının bu sektörde daha çok istihdam edileceği anlamına geliyor.

Pembe çamaşır makinesine hazırlanın
Dünya çapında tüm beyaz eşya üreticileri teknolojiyi seven, yeniliğe ve değişime açık, tasarıma önem veren tüketicileri hedef alıyor. Bir İtalyan markası olan Hoover da, İtalyan tasarımının hakkını piyasaya çıkaracağı pembe beyaz eşya serisiyle veriyor.

Şirketin yaptığı araştırmaya göre, teknolojiye yatkın ve trendleri takip eden kitle pembe rengin çok “cool” (havalı) olduğunu düşünüyor.

Bu nedenle Candy Hoover İtalya’nın giyim konusunda değişikliğe en açık olan isimlerinden Fiat’ın veliahtı Lapo Elkann ile işbirliğine gitmiş. Candy Hoover, Bianchi Millenium serisi için moda ikonu Elkann’ı marka yüzü olarak seçmiş. Turuncu, kırmızı takım elbiseleriyle İtalya’nın moda konusunda en cesur erkekleri arasında gösterilen Elkann, pembe çamaşır makinesi pembe takım elbisesiyle tanıtıyor.

Ev aletlerini uzaktan kontrol dönemi
Yapay zeka teknolojisi, kullanıcının alışkanlıklarını öğrenerek ev aletlerini “kişiselleştirirken’’, bu teknolojinin sesli asistanlarla işbirliği, kişinin mekandan bağımsız olarak bu aletleri çalıştırmasını, izlemesini ve yönetmesini sağlıyor.

Bu kolaylığın gerçekleşmesi için cep telefonları, internet bağlantısı yardımıyla evdeki tüm cihazlarla iletişime geçebiliyor. Cep telefonuna yüklenilen Hoover Wizard isimli yöneticiyle, kullanıcı cihazların hangi programda çalışması gerektiğini söyleyebiliyor, çamaşır makinesine bağlı olan Google Alexa’ya komutlar verebiliyor veya fırında pişen yemeğin hangi aşamada olduğunu izleyebiliyor.

İnternet ve kablosuz iletişimin bulunduğu her yer, artık sizin için mutfağa veya banyoya dönüşmüş durumda.

Kaynak: İş Fikirleri Girişimcilik

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE